Salakos

Térkép

Víztérkód: 06-049-1-4

Területe: 5 ha, 5 fkm

Jellege: mesterséges csatorna

Megközelítés: a 4519 jelű Szeged - Csongrád közötti műút 49,6 km szelvényénél (Szegedről Csongrád felé) balra, majd 20 méter múlva jobbra, földúton.

Fogható halfajok: ponty, amur, harcsa, csuka, süllő, kárász, keszegfélék, törpeharcsa, compó.

Horgászrend: A HECSMSZ Egységes Horgászrendje tartalmazza

Általános információk: A Salakos vízterület a Láda Gáspár Horgász Egyesület és a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közös tulajdonában van. A vízen a halgazdálkodást a HECSMSZ gyakorolja. Horgászni csak érvényes területi engedéllyel, vagy napijeggyel, a horgászvíz déli partján lehet. A tiltó táblákkal kijelölt szakaszokon a horgászat TILOS.
A horgászvíz a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet határán fekszik, ezért minden horgász köteles fokozottan ügyelni a víz és a vízpart tisztaságára, a környezetre és annak értékeire.

 Szép amurok is lakják a csatornát

A Salakos mesterséges csatornaként, a szomszédos Fehértói Halgazdaság magasvezetésű vízutánpótló csatornarendszere elkészítésekor keletkezett, gyakorlatilag innen termelték ki a szükséges földanyagot. Hossza kb. 5 kilométer, átlagos szélessége 20-30 méter. Mélysége a kotort szakaszokon meghaladhatja a 3 métert. A bevezető úttól jobbra elindulva egy sekélyebb, 1km hosszú szakaszt találunk, amely a melegedő időszakban tart az átlagosnál több halat. Balra majdnem 4 km vízszakasz áll rendelkezésünkre, hogy helyet találjunk. Változatosan, hol keskenyebb, hol szélesebb szakaszok váltják egymást, befele haladva találunk egyre mélyebb vizeket.


A "cső", ide érkezünk, ha a Sándorfalvi út felől közelítjük meg a csatornát


A horgásztanya környékén található a kotort meder


Hangulatos nádtorzsák között laknak a halak

A parti út és a horgászhelyek karbantartását a megyei szövetség munkatársai és az egyesület tagjai végzik, mint ahogy a telepítéseket is közösen koordinálják. A tavaszi és őszi halkihelyezéseken túl a horgászigényeket figyelembe véve időközi telepítések is történnek, elsősorban fogható méretű, 3 nyaras pontyból.

A vízterület természetvédelmi területen fekszik, így a sátorozás, tűzgyújtás Tilos, és a szabályok betartását a halőrökön túl természetvédelmi őrök is ellenőrizhetik.

Ajánljuk a Salakos csatorna amurjai című 2023-as cikkünk elolvasását is.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége