Gyálai Holt-Tisza (Lisztes, Sárgás, Görbe)

 

Gyálai Holt-Tisza
(Lisztes - Sárgás - Görbe)

Térkép 

Víztérkód: 06-007-1-1

Területe: 98 ha (Lúdvári szivattyú teleptől a Szérűskerti zsilipig terjedő szakasza)

Jellege: mentett oldali holtág

A Tisza bal partján, Szegedtől délre, Röszke keleti határában elterülő mentett oldali holtág, mely a folyószabályozások során, 1885-ben végzett Szeged alatti átvágás eredményeként született. (ez volt a folyó 90. átvágása). A Tisza hossza ezzel 11 km-rel rövidülagyt. A 7,7 km hosszú átvágás véglegesen elszakította Gyálát a rétjétől (a mai Gyálarét területétől) és egyben létrehozta a folyó legnobb holtágát, a Gyálai Holt-Tiszát. A holtág legalsó, déli szakasza a Hordós, amelyet a röszkei Kossuth L. utcai átjáró választ el a holtág északi szakaszaitól. Az átjárótól 500 m-re ez egyben már államhatár is.

A Hordóson tilos horgászni!

Megközelíthető: Szegedről Röszkére vezető műúton, a Görbe szakasza a szérűskerti zsiliphez vezető úton. A Sárgás szakasz Szentmihály után Röszke előtt balról csatlakozó földúton, illetve Röszkéről a Lisztes irányából.

 

Fogható halfajok: ponty, amur, kárász, keszegfélék, süllő, csuka, törpeharcsa, harcsa stb.

  • Tilos megtartani a 6 kg-nál nagyobb pontyot, és a 10 kg-nál nagyobb amurt.

Horgászrend: A HECSMSZ Egységes Horgászrendje tartalmazza

 

A Gyálai-holtág a Tisza bal partján – Szegedtől délre – Szeged-Szentmihály település határában található Szérűskerti zsiliptől, Röszke község déli részén lévő Lúdvári szivattyútelepig tart. A holtág Röszke keleti határában elterülő mentett oldali holtág, mely a folyószabályozások során, 1885-ben végzett Szeged alatti átvágás (90. átvágás) eredményeként született. A Tisza hossza ezzel 11 km-rel rövidült. A 90. (7,7 km hosszú) átvágás véglegesen elszakította a folyót a mai Gyálarét gyepes, mocsaras területétől és egyben létrehozta a folyó legnagyobb holtágát, a Gyálai Holt-Tiszát. A holtág több szakaszra osztott, a középső böge vízpótlása belvizekből és - háromszoros átemeléssel - az Algyői öntözőrendszeren keresztül a Tiszából lehetséges. Az alsó böge a Tiszából - megfelelő vízállás esetén gravitációsan is tölthető. A holtág medrének feliszapoltsága előrehaladott, vízi növényzettel való benőttsége csekély. A holtág északi része a Mihálytelek mellett húzódó Fehérpart-Szilvás a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület kezelésében áll. Ez alatt a Szérűskerti zsiliptől helyezkedik el a “Robbantott átjáró” által határolt, de egy rendszert alkotó Görbe és Sárgás szakasz, majd dél felé haladva Röszke határban a Bodomi átjáró által elválasztott Lisztes szakasza következik. Röszke alatt a Kossuth utcai átjárótól a horgászati hasznosítás alá nem tartozó Hordós szakasz található. Ez utóbbi jelenleg megközelíthetetlen magyar-szerb határvíz. A Görbe-Sárgás szakaszon csak a partról történő horgászat, míg a Lisztesen a csónakos horgászat is megengedett. A holtág partvonala összefüggő nádassal rendelkezik, környező területein mezőgazdálkodási művelés folyik (szegedi paprika termesztés). Medre helyenként bedőlt nyárfákkal, alámosott partszakaszokkal nyújt menedéket a gyálai halfauna egyes kapitális példányainak.

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

Objektum koordináták: X: -, Y: -
Gyorskereső:

  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége