Akolszögi Holt-Tisza

 Akolszögi Holt-Tisza

Térkép

Víztérkód: 06-009-1-1

Terület: 52 hektár 

Jellege: hullámtéri holtág

Megközelíthető: Szegvár községtől nyugatra, 5 km-re a Tisza bal partján, az árvízvédelmi töltésen belül található. A szegvári Kurca utca folytatásaként , a régi tiszai úton keresztül közelíthető meg.

 

Fogható halfajok: ponty, csuka, harcsa, süllő, balin, keszegfélék, ezüstkárász, törpeharcsa, busa fajok

Horgászrend: A HECSMSZ Egységes Horgászrendje tartalmazza

Az Akolszögi-holtág Csongrád-Csanád megyében Szegvár település mellett - nyugatra - a Tisza hullámterében, a folyó bal partján (223-221 fkm között) található egykori hajtűkanyar (85. átvágás). A vízterület víz utánpótlása kizárólag a Tisza árhullámaiból gravitációs úton biztosított a holtág nyugati partoldalánál lévő fokcsatornán keresztül. A terület természetvédelmi oltalom alatt nem áll, azonban a tiszai halállomány kiemelt szaporodó, előnevelő része.

A vízterület aszályos időszakban képes a felére zsugorodni, emiatt a sekély mederben és a széles mélyen fekvő ártéren felnőtt sásos füzesek a csukák és pontyok kedvelt ívóhelye a következő tavaszi árvíz idején. Az árvíz levonultával az itt található, az átlagnál szélesebb hullámtérnek köszönhetően rengeteg tiszai hal marad a holtágban. Átlag mélysége 2.5 m, medre  iszapos, az előrehaladott eutrofizáció miatt a vízinövényzet társulások tömegesen előfordulhatnak.


 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

Objektum koordináták: X: -, Y: -
Gyorskereső:

  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége