Hírek

Koi ponty az Atkai-holtágból

Nem mindennapi zsákmány az Atkai holtágon.

Roskó Péter horgásztársunk büszkélkedhet a különleges fogással.

 

Idézzük rövid levelét:

Tisztelt Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége!

Szeretném megosztani Önökkel az általam – Atkai holtágon – fogott koi ponty fényképét. A hal súlya nem volt nagy „mindössze” 1,7 kg, de úgy gondolom, hogy minden horgász szívét megdobogtatja egy ilyen szép és különleges példány megfogása.
November 20.-án a déli órákban jött a kapás 16mm-es bojlira

Üdvözlettel: Roskó Péter

 

 

 

 

Természetesen ez a különleges hal is visszanyerte szabadságát.

Gratulálunk!

 

A koi pontyról röviden

A pontyfélék fajgazdag rendszertani csoportjának tagjai eredetileg Közép-Európában és Ázsiában terjedtek el. A különböző fajokat étkezési célra elsőként Kelet-Ázsiában háziasították. Mivel a ponty a környezeti feltételekkel szemben nem túl igényes faj, jól alkalmazkodik , ezért sok helyre betelepítették, köztük Japánba is. A koi ponty a ponty(Cyprinus carpio) XIX. században Japánban kitenyésztett háziasított alfaja. Nem vált külön fajjá, és ha szabadon szaporodhat, akkor az utódai néhány nemzedék alatt elvesztik színüket.

Hazájában a koi ponty a szeretet és a barátság jelképe. A nagy világ csak az 1914-es tokiói kiállításon figyelt fel a koira. Ezt követően a díszhalként tavakban vagy vízi kertekben tartható színes pontyok iránt robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés, és hamarosan világszerte elterjedtek. Ma már a legtöbb állatkereskedésben megvásárolhatók, sőt léteznek koi szakboltok is.

A koi pontyok megnőhetnek akár egy méter hosszúra, és öt kilogrammra is, a koruk elérheti a 60 évet. Számos változatuk létezik, amelyek színezetükben, méretükben és mintázatukban térnek el egymástól. A leggyakoribb színek a fekete, a fehér, a piros, a kék, a sárga és a krém. A koinak 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek. A koi egyes típusainak pikkelyzete az európai tükörpontyéra hasonlít. Ezeket dojcsunak, vagy pontosabban dojtsugoinak (német ponty) nevezik. (A képen is egy ilyen különlegesség látható.)

 

Figyelem: A koi ponty nem tévesztendő össze a Kínában kitenyésztett aranyhallal. Azt ugyanis az ezüstkárász (Carassius auratus gibelio) színmutációiból tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Az aranyhalnak nincs bajusza, míg a koinak van.

 

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége