Hírek

Csónakos pergetőverseny Csongrádon

A II. HECSMSZ Csónakos pergető horgászverseny sorozat első fordulójára, 2024 május 18-án került sor a Tisza és a Hármas Körös csongrádi szakaszán.

Csongrád-Csanád vármegyében nagyon sok rangos horgászverseny kerül megrendezésre, ám ezek nagyban finomszerelékes, újabban feeder versenyek, a pergető szakág marginálisan került legtöbbször szerephez. Szövetségünk a 2023-as évben próbaképpen rendezte meg 2 fordulós csónakos pergető versenyét és a kedvező fogadtatáson felbuzdulva határoztuk el, hogy 2024-ben már hangsúlyosabb szerepet fogunk szánni ennek a versenyzési módnak is. A 3 fordulósra kiírt versenysorozat első fordulója került ezúttal megrendezésre 11 csapat részvételével.

A Körös torokban kialakított vízitúra megállóhelyen gyülekeztek reggel a versenyzők, volt aki előző este már vízre tette hajóját és olyanok is akadtak akik aznap reggel sólyáztak. A helybéli versenyzők persze most előnyben voltak, hiszen csak megszokott kikötőjükből kellett lehajózniuk. Az előzetes esélylatolgatások szerint többen készültek a Körösön való horgászatra is, míg volt, aki a Tiszára szavazott. Abban azonban egyetértettek a résztvevők, hogy az utóbbi napokban a süllőket nehéz volt megfogni, így inkább balinozásra, a kisebb folyón csukázásra készült a mezőny.  A technikai megbeszélésen élesítésre kerültek a mérlegelő linkek, ugyanis a Mohosz jóvoltából ezen a versenyen is az országos csónakos pergető versenyen bevezetett önálló, online mérlegelés működött, amelyhez a mérlegelő eszközöket is az országos szövetség biztosította. A mérlegelés folyamata is bemutatásra került, hogy éles helyzetben ne legyen félreértés, ne kelljen a versenyzőknek a rendszer használata miatt izgulni. Az illetékes halőr még azt is jelezte előre, hogy a versenypálya mely szakaszain lehet probléma az internet eléréssel. A versenyre több támogatótól érkeztek felajánlások és a HECSMSZ is biztosította a megszokott serlegeket, ám Oláh Szabolcs a szövetség ügyvezető elnöke egy plusz lehetőség biztosításával még magasabbra emelte a tétet. A versenysorozat minden fordulóján résztvevő és azt megnyerő páros részére a 2025-ös országos bajnokság nevezési díjait biztosítani fogja, azokat átvállalja. 

A résztvevő csónakok a motorok teljesítménye szerinti 2 csoportba lettek beosztva, így a 20 LE alattiak 8 órakor, a nagyobbak pedig 5 perces késleltetéssel indultak. Az első halak megfogásáig tartó várakozás mind a versenyzőknek, mind a szervezőknek izgalmas, ám ezúttal szerencsére alig 25 percet kellett várni, hogy az első mérlegelés megtörténjen. Az Adron Fishing Team által fogott süllő volt a verseny első hala, majd újabb 10 perce elteltével beérkezett az első balin fotója is, amelyet a Körösi Tarponhunters csapata kerített horogra. Ezután szakaszosan történtek a fogások, az kezdett körvonalazódni, hogy nincsenek kifejezetten jó helyek, keresgélve, legtöbbször csorgásban horgászva kell összeszedegetni a halakat. Ez alól talán csak a röszkeiek második csapata volt a kivétel, akik 10 és 11 óra között 3 süllőt és 1 sügeret fogtak, amivel nagyot léptek előre, illetve ez egyértelműen azt jelezte, hogy aki kellő türelemmel és tudással keresi a süllőket, az azért megtalálja a számítását.

A verseny félidejére kezdett körvonalazódni, hogy a Röszkei H.E. első csapata, Juhász Gábor és Sebők Gergő jól fogja a balinokat, ráadásul a sok pontot hozó 50 cm körülieket, így nehéz lesz őket utolérni, de a második, harmadik helyre több csapat is pályázott, 5 csapat is 3-4000 ponton állt, ami azt jelentette, hogy egyetlen hal fogásával is oda lehetett még érni a dobogóra. A verseny ezen középső szakasza volt halfogás szempontjából a legcsendesebb, talán a halak és a horgászok is erőt gyűjtöttek a véghajrára. Legtöbb csapatnál vegyes horgászatot lehetett látni, a balinokat, domolykókat csorogva próbálták horogra keríteni, majd egy-egy jónak vélt ponton lehorgonyozva a süllőknek is adtak egy esélyt. Ezúttal a vertikális horgászat nem volt eredményes, nem is sokan próbálták és ők is hamar váltottak. A verseny végül az utolsó fél órában dőlt el, a Csongrádi Városi kikötő csapata 2 szép balinnal érkezett be a második helyre, míg a Röszkei H.E. második csapata megfogta 5. halát, egy domolykót, amely a bronzérmet jelentette számukra. Jellemző a verseny kiegyensúlyozottságára, hogy a harmadik és hatodik csapat között mindössze 299 pont különbség volt, ami egyetlen 18 centis hal, de a hetedik csapatnak is mindössze egy 37 centis hal elég lett volna, hogy odaérjen a harmadik helyre. Főleg a verseny végén tapasztalták a versenyzők, hogy már nagyon óvatosan esznek a halak, így több hal is lemaradt, vagyis azok a halak, amelyek átírhatták volna az eredménylistát, valószínűleg horgon voltak, csak nem kerültek végül a csónakba.

Szerencsére a végeredmény nem befolyásolta a résztvevők hangulatát, még azok se lógatták az orrukat, akiknek ezúttal nem kedvezett a szerencse, az eredményhirdetést megelőzően egy jó hangulatú ötletbörze alakult ki, ahol tapasztalataikat ütköztették a versenyzők. A több szem, többet lát most is érvényesült, mindenki szerzett olyan élményt, tapasztalatot, ismeretet, amelyet a következő versenyén, vagy akár egy hétköznapi horgászaton tud majd kamatoztatni.

A verseny zárásaként az eredményhirdetésre került sor, ahol díjazásra került a legkisebb hal, amely egy 19 cm-es sügér volt és a Röszke H.E. második csapata fogta, valamint a legnagyobb hal is, a 65 cm-es balint a Rocsó Macsók kerítették horogra. Ez a két díj, illetve a harmadik helyezett csapat díja is a Matsu Puri által felajánlott, kézzel készített, egyedi wobblerek voltak. A második helyezett csapatnak is jutott a wobblerekből, és kiegészítésként a Trinexus Aqua Hajósboltok 20 000 Ft-os vásárlási utalványát vihették haza. Az első helyezett kapta természetesen a fődíjat, amelyet a versenysorozat egyik fő támogatója, a K-Fish Horgászcentrum biztosított, egy-egy Shimano horgászorsó lett a jutalmuk, de a wobblerekből még nekik is jutott 1-1 db.

Az eredményhirdetés után egy feladat várt még a versenyzőkre, mégpedig a hatalmas bogrács pörköltnek kellett megfelelni, amely a Csongrádi Városi kikötő és László György hathatós közreműködésével készült és osztatlan sikert aratott. A csongrádi versenypálya jól vizsgázott, mind szervezői, mind versenyzői szempontból megfelelt az elvárásoknak, így reményeink szerint visszatérünk, fogunk még itt versenyezni. Ami viszont már most biztos, hogy a versenysorozat következő fordulója októberben, a szegedi Tiszán kerül megrendezésre, ahova minden pergető horgászt szeretettel várunk, azokat is, akik most itt voltak és azokat is, akik ezúttal nem tudtak részt venni versenyünkön.

A verseny végeredménye:
1, Röszkei H.E. I. számú csapata (Juhász Gábor, Sebők Gergő)—17 957 p
2, Csongrádi Városi Kikötő (Légrádi Péter, Tompa Richárd)—10 215 p
3, Röszkei H.E. II. számú csapata (Baranyi András, Kovács Tamás)—4524 p
4, Siloru Team (Héjja Márton, Dávid Imre)-4338 p
5, Körösi Tarponhunters (Gutpintér László, Leszkó Péter)—4240 p
6, Rocsó Macsó (Donka Bence, Huszár Máté)-4225 p
7, Adron Fishing Team (Egyed Adrián, Kiss Gábor)—3161 p
8, Tiszai Harcsások (Barta István, Szabadkai Imre)—1296 p)
A Csongrádi Csukák (Medvegy Tibor, Sági Imre), Nyerő Páros (Tirring Tibor, Tódor Zoltán) és a Haltalan Hősök (Urbán György, Versegi László) ezúttal nem fogtak mérlegelhető méretű halat.

A versenyen készült fotók GALÉRIÁNKBAN elérhetők!
A versenysorozat részletes kiírása ITT található!
A verseny eredménylistája ITT böngészhető!

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége