Hírek

II. HECSMSZ Alsó-tiszai Csónakos Pergető horgászverseny sorozat

A Horgász Egyesületek Csongrád megyei Szövetsége 2024-ben 3 fordulóban rendezi meg az Alsó-tiszai csónakos pergető horgászversenyt.

  I. forduló: Csongrád-Tisza-folyó, 2024. május 18.
 II. forduló: Szeged, Tisza-folyó, 2024. október 12.
III. forduló: Mártélyi holtág, 2024. november 10.

Nevezési díj: 15 000 Ft/forduló/csapat
Kedvezményes nevezési díj: 12 000 Ft/forduló/csapat (A teljes versenysorozatra történő nevezés esetén 20 % kedvezményt biztosítunk!)
A versenysorozat fordulói önálló horgászversenyként kerülnek kiírásra, azokra alkalmanként lehet nevezni, ám a mindhárom versenyen résztvevők összesített eredményei kiemelten is értékelésre kerülnek és a 2023-ban alapított vándorserleg is az összesített eredmények alapján nyerhető el!

II. HECSMSZ Alsó-tiszai Csónakos Pergető horgászverseny kiírása
(I. forduló-Csongrád, Tisza-folyó)

A verseny a Tisza-folyó 247,2 fkm (Csongrádi fahíd) és 239 fkm (közúti híd alatti fkm tábla) valamint a Hármas-Körös Tiszai torkolattól a bökényi duzzasztó keleti oldala (6 fkm-osztósziget) közötti, csongrádi szakaszán kerül lebonyolításra, 1 fordulóban, május 18-án.

Nevezés: A versenyre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk. A horgászversenyen való részvételnek feltétele, hogy a versenyzők a jogszabályban előírt érvényes állami horgászjeggyel, horgászkártyával, érvényes horgászegyesületi tagsággal rendelkezzenek.

Nevezési díj: 15 000 Ft/csapat (területi jegy, sólyázás, parkolás, reggeli és ebéd)

Helyszín: Csongrád, Tisza folyó 247,2-239 fkm, Hármas-Körös 0-6 fkm közötti szakasza

Versenyközpont: Csongrád, Körös torok

  • A versenyközpontban egy kijelölt sólyapálya található, amelyet a verseny során ingyenesen használhatnak a regisztrált csapatok.
  • Parkolás a területen biztosított.
  • Hajók kikötésére a parton elhelyezett cölöpökhöz kötve lesz lehetőség, aki előző nap érkezve éjszakai őrzött helyet igényel, kérjük a nevezésnél jelezze!

Versenypálya:
A versenypálya határain belül nincs horgászat elől elzárt terület, horgászni csak más horgászok zavarása nélkül szabad. A kijelölt versenypálya szakaszán a Hajózási Szabályzat szerinti szabályok betartása kötelező. A versenypályán található 1 db híd esetében tilos vesztegelni a hidak alatt, illetve azok közelében a hajózási útvonalon. A hajózási útvonal a hidak oldalán a vízről egyértelműen láthatóan ki van jelölve. A versenypályán található több horgonyozni tilos jelzésű terület is, ahol tilos a horgonnyal történő megállás, valamint a horgony vonszolása.
Az elektromos motorral történi navigálás és megállás (akár GPS vezérelten, akár manuálisan történik) a Hajózási Szabályzat szerint nem minősül veszteglésnek, így a fenti helyzetekben ennek használata mellett szabályos a horgászat. Ettől függetlenül kérjük a csapatokat, hogy különös körültekintéssel legyenek a hidak közeli horgászat során.
Tekintettel a versenypálya meder adottságaira (bizonyos szakaszokon a Tisza folyó szélessége kisebb lehet, mint 100 m, a Körös pedig egy jóval keskenyebb folyó), kérünk minden versenyzőt, hogy nyomatékosan ügyeljenek a csónakok közötti távolságra mind horgászat, mint elhaladás során. Nem szabad 50 méteren belül, alapjáraton, vagy elektromos motorral elhaladni másik csapat mellett, pl. csorgás közben egy bekötve horgászó csapat mellett 20 méterre elcsorogni, ha azt 50 méteren kívül is meg lehet tenni.
Amennyiben az 50 méteren kívüli elhaladás nem lehetséges, úgy azt a lehető legrövidebb útvonalon, a szabályosan horgászó csapat zavarása nélkül, maximum 8 km/h sebességgel köteles megtenni az elhaladó csapatnak.

Figyelem! A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt, a csónakokban mindenkinek kötelező a mentőmellény, és egyéb kötelező hajózási felszerelések biztosítása csónakkategóriától függően.

Szabad edzéslehetőség
A versenypályán kötelező edzésnap nem kerül kijelölésre. A szabad edzések során a versenyzők maguk kötelesek gondoskodni a horgászathoz szükséges okmányokról és engedélyekről, illetve a helyi horgászrend szabályainak betartása mellett folytathatják a horgászatot.

Versenyszabályok

A verseny indítása:
A versenyen részt vevő csapatok 2 indítási csoportba lesznek besorolva a csónakok teljesítménye alapján. (1. indítás 20 LE alatti, 2. indítás 20 Le felett) Az azonos indítási csoportokban lévő csapatok egyszerre indulnak, az egyes indítási csoportok indítása közötti idő 5 perc. Az egyes indulási csoportokon belül a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Az azonos helyre érkezés esetén az a csapat élvez előnyt, amelyik hamarabb kezdi meg a szabályszerű horgászatot. Szabályszerű horgászatnak az számít, ha leállított benzinmotor mellett megkezdi a horgászatot az egyik csapat, ebben az esetben az 50 méteres körzetükben más csapat nem kezdheti meg a horgászatot.

A verseny zárása:
5 óra 00 perccel a verseny kezdete után a mérlegelő applikáció lezárásra kerül, ezt követően nem lehet érvényes fogást beküldeni. Eddig az időpontig minden csapat horgászhat, de érvényes fogásnak csak az eddig az időpontig a mérlegelő rendszerbe sikeresen regisztrált hal számít bele. Az indulási pontra nincs kötelező visszaérkezési idő, ám az eredményhirdetésen részt vennie minden csapatnak kötelező.

Értékelés, pontozás:

  • A verseny értékelésébe kizárólag a szájba, vagy a kopoltyúfedő hátsó vonalától előre, a száj közvetlen közelébe akadt, horoggal fogott ragadozó halak számítanak bele.
  • Értékelhető halfajok: csuka: 35 cm, harcsa: 50 cm, balin: 30 cm, süllő: 30 cm, kősüllő: 25 cm, domolykó: 20 cm, jászkeszeg: 25 cm, sügér: 15 cm, feketesügér: 20 cm
  • A mérlegelést minden páros magának végzi el, a verseny kezdetét megelőzőleg a szervezők által a páros részére biztosított hivatalos mérlegelő eszköz segítségével. Minden megfogott hal mérlegelését és regisztrációját a fogást követően azonnal el kell végezni. A mérlegelés fényképezéssel és a szervezők által biztosított WEB felület használatával történik. A mérlegelt hal akkor számít szabályosnak, ha a beküldött fényképen egyértelműen látszik, hogy a jobb oldalára lefektetett hal feje a skála 0 pontját érinti, és a fénykép minősége megfelelő az elbíráláshoz. A halakról készült fotónak, jó minőségűnek (élesnek és olvashatónak) kell lennie, látszani kell a hal teljes hosszának, és a mérőcső cm osztásának, a fényképet közvetlenül a WEB felületen kell küldeni.
    Felmerülő technikai probléma esetén a versenyzők kérhetnek a versenybíróktól helyszíni segítséget.
  • Az értékelésben a szabályoknak megfelelően fogott és élő állapotban tartott ragadozó halak orrcsúcstól a farokúszó végig cm-ben mért hosszának a négyzetre emelt értéke adja a halak pontértékét (a csapat két versenyzője által fogott halak pontértéke összeadódik).
    A halak hosszának mérésekor, minden megkezdett cm számít. (Pl.: 65.7 cm-es halat 66 cm-esként kell figyelembe venni, és 66X 66 =4356 pontot kap. A 65,1 cm-es halat szintén 66 cm- esként kell regisztrálni, és 66X66=4356 pontot kap.
  • A fordulók kiértékelése alapján a csapatok helyezési számot kapnak. Az azonos fogási eredményt elérő csapatok olyan helyezési számot kapnak, amely az így elérhető helyek átlagával egyenlő. A nullázó csapatok valamennyien a helyezési szám nélkül maradt helyezések átlagával azonos helyezési számot kapnak. (Példa: 24 duóból álló forduló 12 helyezett mellett 12 nullázó, ez utóbbiak mindegyike (13+24):2= 18,5 helyezési számot kap.) 
  • A versenysorozat végeredményének értékelésekor az egyes fordulók helyezési számainak csapatonkénti összeadását követően legkisebb pontszámmal rendelkező csapat a győztes.
  • Díjazásra a versenyek első három helyezettjei kerülnek, érmek, emlékplakett illetve támogatói tárgynyeremények, felajánlások formájában.
  • Különdíjban részesül a versenyeken a legnagyobb illetve a legkisebb halat fogó horgász.

Horgászat:

  • A horgászat történhet mozgásban lévő vagy rögzített csónakból is, azonban a csónakok parthoz, mólóhoz való rögzítése tilos.
  • Tilos a műcsalit letett bottal, vízáramlással mozgatni, vagy helyváltoztatás közben vontatni, azonban a vertikális horgászat engedélyezett!
  • Engedélyezett az elektromos motor, gps, halradar használata

Program:

2024. május 18.

-06.30-tól érkezés, regisztráció, reggeli

-07.00 eligazítás, hajók ellenőrzése

-07:30 technikai értekezlet és indulási sorrend meghatározása

-08.00 verseny indítása

-13.00 verseny vége

-14.00 Ebéd és eredményhirdetés

Nevezés: A nevezési díj csapatonként 15 000 Ft, amely tartalmazza a versenyen való részvételen túl a vízterületre szóló területi jegyet, a sólyázást, parkolást, reggelit és ebédet.

A nevezési határidő: 2024. május 10. péntek 15:00.

A nevezéseket kizárólag e-mailen tudjuk fogadni, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Nevezésnél kérjük megadni a résztvevő csapat és a csapattagok nevét, legalább egy fő telefonos elérhetőségét az állami horgászjegy számát, valamint azt, hogy a csónak milyen teljesítményű motorral szerelt. 

Minden nevezésről visszaigazolást küldünk!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A verseny szervezője: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége