Hírek

Halőri tapasztalatok

 A tavaszi telepítések növekvő fogási lehetősége, örvendetesen élénkülő horgászforgalmat és sajnálatos módon gyarapodó szabálysértési esetszámot eredményez a megye vízterületein.

A HECSMSZ kora tavasszal lebonyolított haltelepítési akcióit követően május közepén lezárult rendkívüli ponty telepítések eredményeként  a Csongrád megye állami tulajdonú vízterületeibe kihelyezett 730 mázsa méretes  ponty rövid idő alatt jelentősen átformálta a fogási lehetőségeket. A telepítések  április végén megkezdődtek, így a horgászok még a ponty tilalom, azaz május 4. előtt ízelítőt kaphattak a tömeges kihelyezés eredményeként ugrásszerűen megnövekedett halállományról. Május elején, a munka ünnepéhez kapcsolódó hosszú hétvégén, amely ráadásul kellemes időjárással társult, vizeinken:  az Atkai holtágon, a Körtvélyesi holtágon de kiemelten a Szeged vonzáskörzetéhez tartozó Gyálaréti holtágon és a Maty-ér partján alig lehetett üres horgászhelyet találni. Az ellenőrzések azt bizonyították, hogy a frissen telepített tükrösök jó étvággyal táplálkoztak és a korábbi telepítésből származó pikkelyes ponty állomány is megmozdult. A szákokban zömében tükrös pontyok pihentek, de itt-ott nagyobb pikkelyesek is színesítették a zsákmányt, sőt az április közepén kihelyezett anyahalak közül is horogra került néhány.

A szövetség kezelésében lévő vizek többségén május 4-én életbe lépett a ponty tilalom. E vizeken a kihelyezett állomány többé kevésbé ideiglenes nyugalomra lelt, azonban  az Atkán és a Maty-éren a korábbi években megszokott menetrend szerint tovább folyhatott a pontyhorgászat, hiszen a HECSMSZ két kiemelt, vízterülete a halgazdálkodási hatóság engedélyével mentesült a ponty tilalom megtartása alól, így május elejétől a nagyobb arányú horgász látogatottság főleg a  Maty-érre és az Atkára koncentrálódott. 

Az megélénkült horgászforgalom, a kiemelkedő fogási lehetőség természetesen nagyobb odafigyelést  igényel a halőrzés terén is. A Szövetség halőri csoportjának tagjai szisztematikusan járják a vizek partját, lelkiismeretesen és szakszerűen látják el feladatukat. A horgászok többsége megérti, elfogadja, sőt néhányan köszönettel veszik a halőri ellenőrzést, ugyanakkor a mindennapi munkában a  személyes konfliktusok sem ritkák. A nézeteltérések természetesen elsősorban a kisebb-nagyobb szabálysértések körül alakulnak ki. Most a felfokozott forgalom sajnos megsokszorozta ezen esetek számát. A korábbi évek hasonló időszakában megszokott szabálysértési esetszám három-négyszeresét kénytelenek kollégáink kezelni. A kiemelkedően jó fogási lehetőségnek sokan nem tudtak ellenállni és egymás után kell intézkedni a :

  • a korábban igen ritkán tapasztalt állami és területi jegy nélkül jogosulatlanul horgászó,
  • a fogási naplóba, területi jegy táblázatába a zsákmányt be nem író,
  • a megengedett botszámnál több botot használó,
  • a ponty fajlagos tilalmi idejében pontyot zsákmányoló,
  • jó fogási lehetőség mellett a növendék pontyot kárásznak néző és azt megtartó horgászokkal szemben.

Ezúton szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a HECSMSZ egységes horgászrendjének alapos áttanulmányozására, illetve megismerése után annak aláírási kötelezettségére.

Különösen fontos a szabályzat minden részletre kiterjedő ismerete azok számára, akik a HECSMSZ valamely több vízre is érvényes területi engedélyét (Kedvezményezett - egy botos, Összevont ) vásárolják meg, hiszen a szövetség kilenc vízterületén eltérő horgászati szabályozás érvényes. Elég ha csak a cikkben említett ponty tilalom terén mutatkozó eltéréseket, vagy a ponty matrac kötelező használatának kérdését említjük.

A halőri ellenőrzés során napvilágra kerülő szabálytalanság esetén az intézkedő halőr helyszíni jegyzőkönyvet vesz fel, amelyben rögzíti az eset körülményeit. Bevonja a területi jegyet és általában az állami horgászjegyet is. A Jegyzőkönyv a bevont okmányokkal a halgazdálkodásra jogosult szervhez kerül, ahonnan a halgazdálkodási hatósághoz továbbítják azt. A halgazdálkodási szabálysértés miatt kirótt büntetést, amely két részből áll (pénz bírság, és a bevont állami horgász jegy kiváltásának időleges tilalma), annak mértékét a halgazdálkodási felügyelő postán megküldött határozatban közli az eljárás alá vont személlyel.  Ki szeretnénk emelni, hogy az engedély nélküli horgászók, a fogási napló vezetését elmulasztók, a napi és éves fogási kvótákat túllépők, a tilalmi időben való tiltott halat fogók szabálysértési esetei megkülönböztetett figyelmet kapnak, akárcsak azokat az eseteket amikor az intézkedő halőrrel szemben ellenséges fellépés, támadó szándék tapasztalható.

 

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége