Hírek

Menyhal ivadék telepítés zajlott a Tiszán

Menyhal ivadék telepítés zajlott a Tiszán

A HECSMSZ ritkaságnak számító menyhal ivadékkal is színesítette tavaszi haltelepítéseit. Az előnevelt menyhalak a Tiszán, kerültek kihelyezésre.

 Szövetségünk a a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségével karöltve országosan is kuriózumnak számító módon menyhal telepítést hajtott végre a kezelésében álló folyóvizeken. A két társ szövetség összehangolt telepítési akciója során 10.000 db előnevelt menyhal került a Csongrád megyei Tiszába és további 10.000 db Békés megye folyóiba. Az átlagosan 4-5 centiméteres menyusok várhatóan jó életfeltételeket találnak vizeinkben és mihamarabb színesítik az élővizek horgászzsákmányát.

Oxigénes zsákokba csomagolva érkeztek

 

 

 

 

 

További képek a telepítésről ITT!

 

A menyhal a tőkehal alakúak közé sorolt Lotidae család egyetlen édesvízi képviselője.

 

 

A hal teste megnyúlt, henger alakú, hátul oldalról lapított, feje széles és lapos. Szájnyílása széles, állkapcsai kicsi, hegyes, kefeszerűen elrendezett fogakkal vannak ellátva. Állán egyetlen hosszú bajuszszál található. Az orrnyílásoknál 2 nagyon rövid tapogatószál van. Kerekded pikkelyei apróak és vékonyak. Oldalvonala nem teljes. Két hátúszója van, has úszói torokállásúak, farok úszója lekerekített. Háta sötétebb barna, olajsárgás vagy zöldes árnyalatú, márványozott, az oldalak világosabbak, sárgásak, a hasa fehéres. Az testhossza 20-60 centiméter,

Fő tartózkodási helye az alámosott partok, vízben lévő gyökerek és ágak között, mélyvizekben a zúgók alatt. A menyhal fenékhal, szürkületkor és éjszaka tevékeny. Hidegkedvelő, főként 10-13 °C-nál hidegebb vízben aktív. A téli és tavaszi időszakban intenzíven táplálkozik, a felesleges tápanyagokat pedig jól fejlett májában raktározza el. A nyári, melegebb vízben viselkedése megváltozik, de továbbra is felvesz élelmet. Ilyenkor növekedése lelassul, de továbbra is folyamatos - emiatt pikkelyein nem keletkeznek évgyűrűk, csupán világosabb és sötétebb sávok.

Ragadozó hal: a fiatalok tápláléka apró talajlakók, később halikra és ivadék is. A magyar vizekben táplálékának jelentős részét képezi a bolharák Ősszel a víz lehűlésével kezdenek megélénkülni a menyhalak, és az éjszakai életmódra berendezkedett halak ilyenkor akár egész nap aktívak.

 

Csoportosan ívó faj. November és március között van a párzási időszaka, ehhez az ideális vízhőmérséklet 2-5 Celsius-fok. Az ikra szabadon sodródik a vízben. A 6-10 hét után kikelő 3–4 mm hosszú lárvák kezdetben a vízben lebegnek, a kelést követő 12-15. napon kezdik meg az önálló táplálkozást. Később a fiatal halak kövek alatt rejtőznek.

A menyhal gazdasági jelentősége nálunk kicsi, hiszen aktív időszaka a késő őszi és téli napokra esik. Horgászatáról még a tapasztaltabb horgászok sem tudnak sokat, hiszen nagyon kevesen horgásznak kimondottan erre a halfajra. Ennek fő oka az, hogy kevesen vannak azok akik téli estéken akár mínusz tíz fokban is kiülnek a partra, de aki megteszi, egy kis szerencsével akár szép számú zsákmányra is szert tehet, mivel ezek a halak csapatban járnak.

Horgászata 2014. január 1-től méretkorlátozás alá esik. Tilos kifogni és megtartani a 25 cm alatti példányait, és naponta legfeljebb 3 példány tartható meg. Magyarországon a Magyar Horgászban közölt eddigi magyar horgászrekord szerint 3,56 kilogramm volt a legnehezebb kifogott példánya.

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége