Hírek

Vizsga, kishajóvezetéshez

Vizsga, kishajóvezetéshez

Itt a tavasz, kezdődik az új hajózási szezon a Tiszán. A folyón közlekedni kívánók között sok – és egyre több – a horgász. A kishajó vezetéséhez szükséges vizsgáról és a vizsgára való felkészítés feltételeiről kérdeztük Kipper György oktatót.

 Az Autoinfo Hungary vezetője több mint tíz éve végez motoros és vitorlás kishajóvezetői vizsga felkészítést.

-- Azoknak a horgászoknak, akik 7,5 kilowattos, tehát kvázi 10 lóerősnél magasabb teljesítményű motorral felszerelt, vagy 10 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű hajót vezetnek, elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenniük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgabiztosai előtt. Aki egyszerre kívánja letenni a motorosra és a vitorlásra a vizsgát, az a tanfolyamdíjból kedvezményben részesül – hívja fel a figyelmet Kipper György. Mint mondja, kedvtelési célú kishajóvezetői képesítéssel vezethető kishajók a felső korlátja 20 méter hajóhossz, illetve 12 fős befogadóképesség.

A tanfolyam két és fél hetes, elméleti és gyakorlati oktatásból áll. Az elméleti oktatás az egyetem (SZTE) sportközpontjában, a Hattyas soron folyik, és összesen hat plusz egy alkalommal zajlik, a gyakorlati képzés pedig hétvégenként történik. Az elméleti előadások témái: hajózási szabályzat, a vitorlázás elmélete, hajóvezetéstan, hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia, hajók szerkezete és építése, hajógéptan, környezet- és tűzvédelmi ismeret, elsősegélynyújtás, vízből mentés. (A tanfolyam tematikája megtekinthető az interneten a www.autoinfo.hu/vitorlas oldalon. Sikeres vizsga esetén folyókra, tavakra, csatornákra (Európa belvizeire) érvényes bizonyítványt kapnak a jelentkezők.

 

 

Lényeges változás a korábbi időszakokkal szemben, hogy az elméleti vizsgára történő felkészítés távoktatással is történhet. Azok a tanulók, akik távolabb élnek Szegedtől, és nem kívánnak hetente többször Szegedre utazni, videokonferencián keresztül lehet mintegy jelen az oktatáson. Napjainkban egy komolyabb okostelefon is alkalmas a videokonferenciához történő csatlakozásra, tehát a többszöri Szegedre utazás ideje és üzemanyagköltsége megspórolható! Az elméleti vizsga rendszere is megváltozik. Már működnek a számítógépek a vizsgateremben, s várhatóan az eredményes tesztelés után a vizsgázónak már számítógépen kell számot adni tudásáról.

A vizsgára felkészítéshez orvosi alkalmasságot kell igazolni, az úszni tudásról kell nyilatkozni, s a legmagasabb iskolai végzettséget kell igazolni. A személyi igazolvány- illetve lakcímkártya-fénymásolatot csatolni a vizsgára jelentkezéshez. Az elméleti vizsga feltétele még a 17., a gyakorlatié a 18. életév betöltése. A SZTE hallgatói a vitorlázás testnevelési kurzuson teljesíthetik a két félévben kötelező testnevelésórákat. A gimnazisták és a középiskolások a 17. életév betöltése előtt vizsgára bocsátos nélkül végezhetik el a tanfolyamot.

 

 

A gyakorlati oktatás és vizsga a szegedi vitorláskikötőben és az újszegedi partfürdő területén történik. Ez a hajó vezetésre történő felkészítését, a kötélmunkát, a vizsgafeladatok begyakorlását foglalja magában.  Minden hónap első keddjére van meghirdetve, a Lechner tér 14. alá az elméleti vizsga, s ha eredményes, sor kerül a gyakorlati vizsgára. 2014-től a kishajós képesítés kártyás okmány, a személyazonosság igazolására is alkalmas. Elkészítéséhez az eredményes vizsgák után még egy 3,5x4,5 cm-es színes szabványos igazolványkép szükséges.

 

 

S hogy hány kishajóvezető élhet jelenleg körülbelül Szegeden? Kipper György kétezerre teszi a számot, megemlítve, hogy az évek során csak nála több százan tettek vizsgát, tehát többen is lehetnek. Az bizonyos, hogy a horgászat előtérbe kerülése kapcsán növekedni fog ez a létszám, mert az mindenki számára világos, hogy hajóból horgászni eredményesebb, mint partról. Bár az említetteknél kisebb teljesítményű motor és vitorla esetén nem kell vizsgát tenni, a vízterület sajátosságait természeten ismerni kell, és a csónakban a kötelező fölszerelésnek ott kell lennie.

Jelentkezés telefonon: +3630/978-6313; +3662/547-000. Levélcím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Farkas Csaba

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége