Hírek

2016. Rekordfogásai

2016. Rekordfogásai

A HECSMSZ ismét kiadványban foglalta össze vizein zsákmányolt rekord méretű halakról készült igazoló fotókat.

A szövetség által kezelt vízterületek 2016-tól a megye folyó szakaszaival is kibővülve meghaladta a 3030 hektárt, a rekord fogások többsége mégis kizárólag az Atkai-holtágról került bejelentésre.

Természetesen itt sem érkezett minden rekordfogásról kép. A halőröknél vezetett nyilvántartás sem hiánytalan, de pontosabb képet ad az atkai rekord halállományról.  Eszerint horogra, majd szákba 327 db rekord hal példány. Ezzel szemben az igazoló kép kíséretében bejelentett fogások száma 109 db. Ebből egy darab Maty-éren, kettő darab a Tiszán, a többi 105 darab az Atkai holtágon került szákba. Természetesen a kiadványban szereplő valamennyi hal visszaengedésre került.

 

 

 

A bejelentések faj szerinti összetétele a következők szerit alakult: 1 db harcsa, 1 db balin, 15 db amur. A 92 db ponty között 1 db Koi-ponty és 14 db 20 kg feletti példány volt.

A ponty állományra jellemző, hogy zömében pikkelyesek alkotják. A zsákmányt elvétve színesíti egy-egy tükrös. A rekorderek között számuk 8 db.

A Szövetség rekord listájára bejelentett fogások közül kiemelésre érdemes:

-       Víg László szegedi horgásztársunk címlapon szereplő, a szeged városi Tisza szakaszon fogott 65 kg-os harcsája

 


 

-       az egyetlen maty-éri ponty (16,6 kg), melyet a külhoni horgászokat a listában egyedül képviselő Milos Pavlichevic verseny körülmények között fogott.

 

 

-       Roskó Péter Koi pontya, mely nem a méretével, hanem különlegességével érdemel figyelmet, mert a Koik között is ritkának számító tükrös változat.

 

 

-       Csóti Dávid sorozata, mert 29 db rekord hal fogásáról küldött igazoló fotót, melyek között 4 db 20 kg feletti ponty volt.

 

 

Ezúton ismételten fel szeretnénk hívni Tisztelt Horgásztagjaink figyelmét, hogy amennyiben a HECSMSZ vízterületein kapitális méretű halat fognak, kérjük levélben, elektronikus levélben vagy személyesen küldjék meg irodánknak a sikeres horgász nevét, a hal súlyát, a fogás pontos helyét, idejét, esetlegesen módszerét, körülményeit és a vízparton készült fotóját. A HECSMSZ a vízterületein zsákmányolt halakról rekordlistát vezet, amely weblapján folyamatosan megjelentet.

Óvja, védje a vizeink, vízpartjaink természeti környezetét, halállományát! A rekord méretű halak kiemelkedő értékük miatt különös figyelmet, rendkívüli bánásmódot igényelnek. Zárt vizeinken (Atkai holtág, Maty-éri víztározó, Gyálaréti holtág (Lisztes, Sárgás, Görbe) ezért a 6 kg-nál nagyobb pontyot és az Atkán, Maty-éren a 10 kg-nál nagyobb amurt tilos megtartani, az ilyen halakat kifogásuk után azonnal, a legkíméletesebben vissza kell engedni.

Kérjük vizeinken a napi és éves megtartható halmennyiségeken belül is csak azt a halat tartsa meg, amelyre feltétlenül szüksége van!

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége