Hírek

Vízkezelők aktuális feladata a lékelés

Vízkezelők aktuális feladata a lékelés

Az állóvizek jégpáncélja is veszélyes lehet. A rendkívüli hidegben horgászvizeink kivétel nélkül befagytak. Talán csak a Kurcán és a Kórógy-csatornán a termálvíz befolyók környékén találhatunk még szabad vízfelületet.

Felhívjuk vízkezelő egyesületeink figyelmét, hogy a rendkívüli időjárási körülmények fokozott figyelmet igényelnek a halgazdáktól is.

Vizeink befagytak, a jégréteg vastagsága nagyban függ a víztér méretétől attól, hogy a havazás előtti időszakban mennyire tudott áthűlni a víz. A nagyobb kiterjedésű vizeken mára akár 30 cm körüli jégtakaró is kialakulhatott. A folyók is befagytak, de azok jege soha nem lehet elég biztonságos. Ott a jégre lépni: SZIGORÚAN TILOS!

Az élet a jég alatt igen lassúvá válik. A hóval borított jég alatt gya­korlatilag sötét van. Mivel az összefüggő jégréteg az oxigén vízbe jutását is akadályozza, a sötétségben pedig az algák asszimilációs tevékenysége is szünetel, egy idő után oxigénhiány lép fel, kivált a sekély, sok szerves anyagot, rothadó iszapot tartalmazó eutrof vizekben.

A megelőző védekezést már a laza hó sávos eltakarításával kell kezde­ni, úgynevezett világító folyosókat képezve. Ez a művelet nagy és megfe­lelő számú lék vágásával és nyitva tartásával folytatódik. A lékek legalább tíz négyzetméteresek legyenek, egy-két hektárra számítva egyet.

 

 

Lékelés a Körtvélyesi-holtágon 2017. januárjában

 

Halaink nagy része a telet nyugalmi állapotban tölti, összeverődve, bandázva és – a ragadozóhalakat kivéve – alig táplálkozva.

Néhány hetes jégborítást horgászvizeink nagy része kár nélkül átvészel, ezután azonban a veszély az idő előrehaladtával egyre na­gyobb. Ilyenkor fokozott figyelem szükséges: ha az előbbi intézkedé­sek nem elegendőek, és az állandóan nyitott lékekben vízi rovarok, sőt halak jelentkeznek, akkor a halak megmentése érdekében a lék szélé-re erősített csónakmotor járatásával, vagy szivattyúval a víz lékből lékbe átdobásával juttassunk oxigént a jég alá. Kezdve a lékeléstől, mindezen munkálatok balesetveszélyesek, ezért be kell tartani a szo­kásos munkavédelmi előírásokat. Különös figyelemmel kell lenni ott, ahol a jég feletti hó átvizesedett és megfagyva réteges szerkezetet alakított ki, mert ez a jég gyenge teherbíró képességére is felhívja a figyelmet. A kivágott lékeket mindig jól láthatóan meg kell jelölni.

Felhívjuk horgásztársaink figyelmét:

- az ATIVIZIG mint vízkezelő az illetékességi területén megtiltotta a jégre lépést!

- a HECSMSZ mint halgazdálkodó folyamatosan végzi a lékelést. A lékeket távolról is jól látható piros-fehér szalagos jelölést kaptak.

 

 

További képek a lékelés folyamatáról ITT!

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége