Hírek

JÉGRE LÉPNI TILOS!

 Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hivatalos közleményt adott ki, melyben a működési területén lévő vizeken megtiltja a jégen való tartózkodást.

 

FIGYELMEZTETÉS !

 

 

A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 5.§-a alapján, felhívjuk a figyelmet, hogy az ATIVIZIG működési területéhez tartozó folyóvízen, mellékágakon és holtágakon a jégen való tartózkodás szigorúan tilos!

A hivatalos felhívás az ATIVIZIG honlapján olvasható: ITT !

 

A jogszabály szerint jégen tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá – és csak akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A jég felülete legyen összefüggő, sima, ne látsszanak benne repedések, törések, vastagsága érje el a legalább 12 centimétert.

Egyértelműen tilos éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyóvizeken és azok mellékágain korcsolyázni. Folyó jegére semmiképpen ne mehetünk.

A nem kontrollálható, egyenetlen jégvastagságot számos tényező eredményezhet:

A nagyobb állóállóvizek felülete nem egyszerre fagy be: egyes területeken, főleg a szélnek kitett részeken vagy a madarak által folyamatosan mozgatott vízfelületi folton is napokkal később képződik jégréteg. A medret gyakran vastag iszapréteg borítja, ahol a bomló szerves anyagok gázképződést okoznak. A gázbuborékok alulról érkező vízáramlást gerjesztve elvékonyíthatják a jeget. Ugyancsak veszélyesek a vízszint alatti befolyások, amelyek szabad szemmel nem láthatók, de azokon a részeken is vékonyabb lehet a jég.

Ezért óvatosak nagyon a vízterület kezelői. A szabad állóvizek jegén tehát ott lehet tartózkodni, ahol ez nem tiltott. Aki ezt megszegi, szabálysértést követ el.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége