Hírek

Jégen tartózkodás szabályai

A hideg időjárás miatt egyre több vízterület fagy be hazánkban. A befagyott szabadvizek nagy vonzerőt gyakorolnak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Azonban ezek felülete jelenleg még nem elég szilárd ahhoz, hogy azok bárkit is elbírjanak, így nagy veszélyt jelenthetnek.

A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is TILOS rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.

A szabadvizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

 

Néhány jó tanács:

 

Soha ne menjenek egyedül a jégre, ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak!

A jégen tartózkodás során, gyanús ropogás, recsegés esetén, azonnal hasra kell feküdni a jégre, hogy az minél nagyobb felületen legyen terhelve és meg kell próbálni a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezni kell a jég szélében megkapaszkodni és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magunkat és közben segítséget kérni. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülni kell a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni. Partot érés után azonnal meleg helyre kell menni, meg kell szárítkozni és forró, meleg italt kell fogyasztani, de kerülni kell a kávé és az alkohol fogyasztását.

Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt. Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek. A mentést követően azonnal hívjanak mentőt!

A fentiekben kiemelten leírt jogsértések elkövetőit a Szabálysértési törvény büntetni rendeli, még akkor is, ha a saját életét kockáztatja valaki. A büntetési bírság 5000-50000Ft ig terjedhet.

Felelésségünk családtagjainkért, ismerőseinkért, barátainkért pénzben nem mérhető. Így kérek mindenkit, hogy a jégen tartózkodás közös felelősség legyen mindannyiunk számára, hogy megelőzzük a jeges baleseteket. Segélyhívás(102) emberéletet menthet, nemcsak a bajba kerülés után hanem akár megelőzési céllal is.

 

Gézárt Attila r.őrgy.

Őrsparancsnok

Szeged Vízirendészet

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége