Az október közepén első alkalommal megrendezett fesztiválon többszáz látogatót köszönthettünk, akik változatos színpadi előadásokat nézhettek, minőségi kézművesportékákat válogathattak és finomabbnál, finomabb halételeket kóstolhattak.
Az ingyenesen látogatható rendezvény helyszínét a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben található Bodnár Bertalan Természetvédelmi és Környezetvédelmi Oktató Központ, valamint az Ifjúsági Szálló területe biztosította. Rendezvényünk fő célja a halak, halételek és horgászat népszerűsítése volt, ám emellett szövetségünk tevékenységeit is bemutattuk az érdeklődőknek.
A halfőző versenyre benevezett 11 csapat kezdte meg legkorábban a napot, ők már reggel 6 órától elkezdték a bepakolást, hogy 7 órától megkezdhessék a főzés előkészületeit. 3 kategóriában lehetett nevezni, egy csapat maximum 2 kategóriában készíthetett ételt, így végül 15 tányér került a zsűri elé. A zsűri 4 főből állt, a szakmai vonalat Horváth László mesterszakács, Csorja Andor halászmester, országos halléfőző győztes és Kovács István egri étteremtulajdonos, sushi séf képviselte, őket egészítette ki negyedikként Gósz Zoltán szövetségünk elnöke, aki az ételeket inkább szubjektív szempontok alapján értékelte.
![]()
![]()
![]()
Kérésünkre a halfőző csapatok a zsűriztetésre szánt ételből olyan mennyiséget készítettek, amelyből a rendezvény látogatóinak is jutott. A bejáratnál korlátozott számban kóstoló jegyet lehetett vásárolni, amely rövid időn belül el is fogyott, ám éhesen az se maradt, aki később érkezett, hiszen ecsegfalvi halászaink a délelőtt folyamán sült hallal, majd harcsagulyással kínálták az érdeklődőket és halkolbász kóstolásra is lehetőség volt. A Magyar Halkolbász Lovagrend 2 időpontban élőben mutatta be a halkolbász készítését, amely bemutató alatt pontos receptek is elhangzottak és a helyszínen elkészített halkolbászt, illetve haltatárt meg is kóstolhatták. Hosszú sorok alakultak ki, különösen az ebédidőben tartott bemutatón, de a lovagrend tagjai fáradhatatlanul, órákon át sütötték, grillezték az ételeket, így mindenkinek jutott kóstoló, áldozatos munkájukat ezúton is köszönjük!
![]()
![]()
![]()
A fesztivál teljes időtartama alatt a Bodnár Bertalan Természetvédelmi és Oktató Központ területén a horgászati célú halgazdálkodást támogató halászati eszközök és a halőrzési feladatok ellátása során használt eszközök kerültek bemutatásra. Az Oktató Központ aulájában pedig a Szövetség tevékenységéről összeállított fotókiállítást tekinthették meg az érdeklődők.
Gondolva a gyerekekre az első színpadi fellépő a Magyarországon méltán világhírű Grimmbusz színház volt, akik „A csodálatos lámpás” című produkciójukat adták elő fél 12-kor, kicsik és nagyok legnagyobb örömére.
![]()
![]()
A halfőző versenyen készített ételeket a csapatoknak 12:30-13:00 óra között kellet leadniuk a zsűrinek, ezek az ételek három kategóriában versengtek egymással, tiszai-körösi jellegű halászlé, dunai halászlé, illetve egyéb halétel kategóriákban. Minden csapat 2 db zárt, azonosítószámot tartalmazó borítékot kapott a regisztrációnál, az egyik zárt borítékot adták le a zsűrinek, a minta mellé, a másikat pedig az eredményhirdetéskor mutatták fel. A zsűri az alábbi szempontok szerint értékelt:
- szín 1-10 pont
- küllem, állag 1-10 pont
- illat 1-10 pont
- íz, zamat 1-30 pont
- hús íz, konzisztencia 1-15 pont
- összbenyomás 1-25 pont
Maximális pontszám: 100 pont
Amíg a kóstolók az ételek sorrendjét határozták meg, addig a látogatók a színpadon Beliczai Balázs stand up előadását tekinthették meg, akinek nehezítő tényezőként első lépésként a közönség soraiból érkezett halkolbász falatkákat kellett elfogyasztania, ezzel is bizonyítva rátermettségét. A változatos anekdoták, poénok mellett Balázs időszakosan még dalra is fakadt, amellyel igencsak meglepte a közönséget és mit tagadjuk, nem kis derültséget keltett.
![]()
![]()
Menetrend szerint délután három órakor elkezdődött a főzőverseny eredményhirdetése, a zsűri elnöke értékelésében kitért egy fontos, a jövőben minden csapat számára megfontolandó feladatra, mégpedig a zsűriztetésre szánt étel végleges konzisztenciájának, ízének beállítására. Mint mondotta, kevés az, ha az elkészült étel összességében finom, a zsűri azzal az egyetlen tányérral találkozik, amelyet megkap, így különösen fontos, hogy azon a tányéron az összetevők aránya és íze a lehető legharmonikusabb, legjobb legyen.
Az I. Mártélyi Halfőző Verseny végeredménye:
Dunai halászlé kategória
1, Halkommandó (Dancs Norbert, Kalányos György, Kerekes Csanád, Szécsi Roland, Kovács Attila)
Tiszai-Körösi halászlé kategória
1, KHESZ Hal-Őr-zők (Varjú Imre, Beinschrodt Tibor, Beinschrodt Blanka, Vozár Beáta, Beinschrodt Attila)
2, LángBa Cipó (Baranyi Gábor Lángi Sándor Kádár Gábor Baranyiné Tóth Orsolya Lánginé Mucsi Gabriella)
3, Halacli (Gósz Zoltán,Bartha László, Szatler József, Dávid Imre)
Egyéb halétel kategória
1, BELO BBQ And Grill (Belovai Dániel, Belovai Péter)-Füstölt lazac
2, KHESZ Hal-Őr-zők (Varjú Imre, Beinschrodt Tibor, Beinschrodt Blanka, Vozár Beáta, Beinschrodt Attila)—Harcsapaprikás juhtúrós galuskával
3, LángBa Cipó (Baranyi Gábor Lángi Sándor Kádár Gábor Baranyiné Tóth Orsolya Lánginé Mucsi Gabriella)—Sült keszeg egészben és sült pontypatkók
![]()
![]()
![]()
![]()
Az eredményhirdetést követően az Ifjúsági Szálló előtti partszakaszon jelölt kétnyaras pontyok telepítése történt, ahol az érdeklődő gyerekek segítségével helyeztük el új otthonukba a halacskákat
![]()
![]()
16 órától akusztikus zenei produkcióval Lajtai Katica és Berkes Bálint (DUÓ) lépett a színpadra, majd 16:40-től a Csürhe Banda és a Kankalin Táncegyüttes zenés, táncos előadása következett, amely a rendezvény hivatalos 18 órai zárásáig szórakoztatta a közönséget.
Mártély település egykoron a Tisza folyó partján helyezkedett el, a természetes vízi halászat, a hal és a természet szeretete az itt élők mindennapjainak része és reméljük, hogy rendezvényünk ennek az örökségnek méltó utódjaként évről-évre várt és kedvelt eseménnyé növi ki magát.
Az I. Mártélyi Halfesztivál és kézműves vásár a MOHOSZ Kiemelt Rendezvények Támogatási Célelőirányzatának pályázati támogatásával valósult meg.





























