Hírek

I. SzeHoVa Catfish&TheMasters Harcsafogó Horgászverseny

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége, mint szervező (továbbiakban: HECSMSZ) 2024. szeptember 7-re (szombat) meghirdeti az I. SzeHoVa Catfish&TheMasters harcsafogó horgászversenyt. A harcsafogó horgászverseny egy fordulóban a SzeHoVa rendezvény keretein belül a szegedi Tisza szakaszon kerül lebonyolításra. 

Nevezés: A harcsafogó horgászversenyre két fős csapatok nevezhetnek. A horgászversenyen való részvétel feltétele, hogy a versenyzők érvényes egyesületi tagsággal és 2024. évi állami horgászjeggyel rendelkezzenek. A nevezés történhet az alábbi űrlap kitöltésével, vagy személyesen a szövetségi iroda nyitvatartási idejében (6729 Szeged, Szabadkai út 72.).
ŰRLAP

Nevezési díj: 10 000 Ft/csapat
(mely tartalmazza a versenycélú területi jegyet, a sólyázás és parkolás költségeit, valamint az ebédet)

A nevezési határidő: 2024. szeptember 5. (csütörtök) 15:30

Versenyközpont: Újszeged-Partfürdő-GARDEN úszómű
(A versenyközpontban sólyapálya található, amelyet a verseny során ingyenesen használhatnak a regisztrált versenyzők. A horgászversenyt megelőző napon igény esetén lehetőséget biztosítunk a vízi járművek ideiglenes kikötésére, azonban a kikötési igényt a nevezés leadásakor jelezni kell irodánk részére.)

Versenyhelyszín: Szeged, Tisza folyó 164 fkm (Tiszasziget-Gyálaréti határvíz) – 183 fkm (M43 autópálya híd) közötti szakasza és a Maros folyó 0 – 2 fkm közötti szakasza.

Versenyszabályok

Alkalmazható horgászmódszerek

  • A választott harcsás horgászmódszer az érvényben lévő országos jogszabályoknak megfelelően (1 fő egyszerre 2 bottal, készségenként maximum három darab horoggal) a következők lehetnek: fenekező, kuttyogató, vontató, pergető, beleértve a vertikális módszert is.

Általános szabályok, információk:

  • A kijelölt versenypálya szakaszán a Hajózási Szabályzat szerinti szabályok betartása kötelező. (A versenypályán található 3 db híd környezetében fokozott figyelemmel szabad közlekedni, tilos vesztegelni a hidak alatt, illetve azok közelében a hajózási útvonalon.)
  • A versenypálya határain belül nincs horgászat elől elzárt terület, horgászni csak más horgászok zavarása nélkül szabad.
  • A versenypályán található több horgonyozni tilos jelzésű terület is, ahol tilos a horgonnyal történő megállás, valamint a horgony vonszolása. (Az elektromos motorral történő navigálás és megállás - akár GPS vezérelten, akár manuálisan történik - a Hajózási Szabályzat szerint nem minősül veszteglésnek, így a fenti helyzetekben ennek használata mellett szabályos a horgászat.)
  • Tilos 50 méteren belül, alapjáraton, vagy elektromos motorral elhaladni másik csapat mellett, pl. csorgás közben egy bekötve horgászó csapat mellett 20 méterre elcsorogni, ha azt 50 méteren kívül is meg lehet tenni.) Amennyiben az 50 méteren kívüli elhaladás nem lehetséges, úgy azt a lehető legrövidebb útvonalon, a szabályosan horgászó csapat zavarása nélkül, maximum 8 km/h sebességgel köteles megtenni az elhaladó csapatnak.
  • A versenypályán kötelező edzésnap nem kerül kijelölésre.

A verseny indítása:

  • A versenyen részt vevő csapatok egyszerre indulnak a versenyközpontból (GARDEN úszómű), a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Az azonos helyre érkezés esetén az a csapat élvez előnyt, amelyik hamarabb kezdi meg a szabályos horgászatot. Szabályos horgászatnak az számít, ha leállított benzinmotor mellett legalább egy fő által horgászat történik, ebben az esetben az 50 méteres körzetükben más csapat nem kezdheti meg a horgászatot.

A verseny zárása:

  • A horgászverseny a kezdéstől (7 óra 00 perc) eltelt 5 óra 00 perc, azaz 12 óra 00 perc órakor ér végett. 12 óra 00 perckor a mérlegelő applikáció lezárásra kerül, ezt követően nem lehet érvényes fogást beküldeni. 12 óráig minden versenyző horgászhat, de verseny szempontjából érvényes fogásnak csak az applikáció lezárásáig feltöltött és rögzített hal számít. Az indulási pontra nincs kötelező visszaérkezési idő, ugyanakkor az eredményhirdetésen minden versenyző részvétele illendő.

Értékelés, pontozás:

  • A verseny értékelésébe kizárólag a szájba, vagy a kopoltyúfedő hátsó vonalától előre, a száj közvetlen közelébe akadt, horoggal fogott harcsa számít, amely teljes hossza az 50 cm hosszúságot eléri.
  • A mérlegelést minden páros magának végzi el, a verseny regisztrációja alatt átadott hivatalos mérlegelő eszköz segítségével. Minden megfogott harcsa mérlegelését és regisztrációját a fogást követően azonnal el kell végezni. A mérlegelés fényképezéssel és a szervezők által biztosított online felület használatával történik. A mérlegelt hal akkor számít szabályosnak, ha a beküldött fényképen egyértelműen látszik, hogy a JOBB oldalára lefektetett hal feje a skála 0 pontját érinti, és a fénykép minősége megfelelő az elbíráláshoz. A halakról készült fotónak, jó minőségűnek (élesnek és olvashatónak) kell lennie, látszani kell a hal teljes hosszának, és a mérőeszköz cm osztásának, a fényképet közvetlenül a megadott online felületen kell feltölteni. Felmerülő technikai probléma esetén a versenyzők kérhetnek a versenybíróktól helyszíni segítséget.
  • FIGYELEM! A 100 cm feletti harcsa mérlegelését a versenybíró végzi, ilyen esetben a technikai értekezleten kapott telefonszámon kell a mérlegelést kérni!
  • Az értékelésben a szabályoknak megfelelően fogott harcsa orrcsúcstól a farokúszó végig cm-ben mért hossza adja a pontszámot. (a csapat két versenyzője által fogott halak pontértéke összeadódik). A halak hosszának mérésekor, minden megkezdett cm számít. (Pl.: 65.7 cm-es halat 66 cm-esként kell figyelembe venni és 66 pontot kap, a 65,1 cm-es halat szintén 66 cm-esként kell regisztrálni, és szintén 66 pontot kap.)
  • A díjazás kupákkal, illetve támogatói tárgynyeremények, felajánlások formájában fog történni. Különdíjban részesül a legnagyobb halat fogó versenyző. Az első helyezett egy évig birtokosa a vándorserlegnek.

 Program:

  • 6:00 Regisztráció (Helyszín: GARDEN úszómű)
  • 6:15 Megnyitó (versenyszabályok ismertetése, applikáció ellenőrzése)
  • 7:00 Verseny indítása (hangjelzés)
  • 12:00 Verseny vége (applikáció lezárása)
  • 13:00 Ebéd
  • 14:00 Eredményhirdetés (Színpad)

A verseny támogatói: Mysticat Team, K-Fish Horgászcentrum, Matsu Puri, Carpland horgászbolt

Figyelem! 

A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt, a vízi járművekre és a vízi közlekedésre vonatkozó jogszabályok betartása, különösen a kötelező tartozékok megléte és biztosítása mindenkinek saját felelősége. A horgászversenyen bekövetkezett károkért, balesetekért a szervező (HECSMSZ) felelőséget nem vállal!

A változtatás jogát fenntartjuk!

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége