Hírek

HECSMSZ Egyéni Bajnokság 2024 Maty-ér

Június 22-23-án 42 fővel 5 kategóriában került megrendezésre a HECSMSZ egyéni bajnokság a Maty-éri víztározón.

A pénteki edzésnapon már benépesült a pálya, a versenyzők igyekeztek összeállítani, véglegesíteni horgászatukat, megtalálni a megfelelő végszerelékeket, etetési taktikát. Ez a horgászat elsősorban pontyfogásról szól és néha kritika is éri az itt megrendezett versenyeket, hogy túl egysíkú, túl egyszerű. Ám a Maty-ér mindig más arcát mutatja és rajthelyenként is változik, a sablonos megoldásokkal közepes eredményt lehet csak elérni, így tudni kell olvasni a vizet verseny közben és merni kell változtatni. Az edzés is ezért fontos, bár ilyenkor, amikor régóta nem volt horgászat, nem volt verseny a pályán, jóval kevesebb hallal találkoznak a versenyzők. Mindenesetre az látszott, hogy az átlagméretű pontyok mellett már egy-egy nagyobb, 3 kg körüli bónuszhal is várható, amelyek mellett a gyengébb időszakokban kárászt és balint horgászva lehet úgymond menteni az eredményen.

A kétfordulós horgászverseny első versenynapja szűrt napsütéssel kezdődött, ám a hőség most is beköszöntött a verseny idejére, a halak azonban jobban táplálkoztak, már a verseny első órájában több pontyot is tudtak fogni a résztvevők, volt akinek már ekkor a rövid távon is érdemi mennyiségű hala állt össze. Az „F” szektorban Borda Zsolt az első fél órában a pontyai mellé egy amurt is fogott, amely ugyan kétszer is kiugrott a merítőszákból, de végül csak sikerült a haltartóba helyezni. Ekkor még többen tartották vele a lépést, a szélső helyen ülő Makai Zsolt szintén pontyokat fogott, míg a mellette ülő Kassai Zsolt Máté a rövid boton fogott balinjaival borzolta a kedélyeket. A szektor belső szélén ülő Tibrik Gábornál lassabban indult a halfogás, ám a végére beérett a türelmes, pontos horgászat.
A másik felnőtt szektorban hasonló taktikával horgásztak a versenyzők, ott az első óra nem volt erős, de egyre inkább felépültek az etetések és néhány versenyző, elsősorban az egymás mellett ülő Füstös Péter és Erdős Árpád jó tempóban kezdték el fogni a halakat. A szélső hely itt sem bizonyult verhetetlennek, az első óra végén sikerült csak az itt ülő Győri Zoltánnak az első pontyot szákba terelnie. Ez a szektor összesítésben is majd 100 kg-al kevesebb halat adott a versenyzőknek, így felértékelődött minden megfogott, vagy elengedett hal szerepe, amire többeknél akadt példa sajnos.

A veterán kategóriában hasonló halmennyiséggel lehetett kalkulálni, itt végig szoros küzdelemben Holler László, Sulik Zoltán és Tölgyes László volt az, akik elléptek a mezőnytől és borítékolható volt, hogy az első nap győztese közülük fog kikerülni.
Az U15 és U20-as kategória fiataljai a felnőtt mezőnyben is megsüvegelendő eredményeket produkáltak, szép számban fogták a pontyokat, a beugró kárászokat, a győztesek 30 kg, illetve afeletti súlyt mérlegeltek a végén.
A női kategóriában versenyző 3 hölgyhorgász küzdelme volt a legkiegyensúlyozottabb és sajnos a legkevésbé halbő, itt néhány ponty esett csak zsákmányul így az utolsó percekig nyílt maradt a verseny.

Az első forduló végeredménye:
Női kategória:
1. Dömösi Ferencné—8500 gr
2. Ballai Ferencné—6590 gr
3. Berkes Magdolna—4130 gr

Veterán kategória:
1. Tölgyes László—27 460 gr
2. Sulik Zoltán—24 350 gr
3. Holler László—23 200 gr

Felnőtt kategória:
1. Borda Zsolt-1p-38 410 gr
2. Füstös Péter-1p-27 740 gr
3. Tibrik Gábor-2p-29 640 gr

U15
1. Rácz Noel—29 330 gr
2. Csáti Ambrus—19 430 gr

U20
1. Temkó Lóránt—37 520 gr
2. Grosics Gergő—18 310 gr
3. Nagy Péter Tibor—12 590 gr

A második fordulóra megérkezett az ígért lehűlés, kellemes horgászidőben pakolhattak ki a versenyzők, akik azt várták kíváncsian, hogy a felfrissült időben, a feletetett pályán brutális haltépés fog kialakulni, vagy a front hatására a halak kapókedve alább hagy és a Maty-érhez hűen, teljesen máshogy kell majd ezen a napon horgászni. A felnőtt mezőny volt 2 szektorba bontva ezen a versenyen, így igazi izgalmakat csak a felnőttek sorsolása hozhatott és hozott is, hiszen az összesítésben dobogón álló 3 versenyző összesorsolt az „E” szektorba, ráadásul az első két helyen álló Borda Zsolt és Füstös Péter egymás mellé került a szektor közepén. Mindenesetre ezzel az is eldőlt, hogy a verseny győztese ebből a szektorból fog kikerülni, hacsak a 2 ponttal 4. helyen álló, és most a másik szektorba került Erdős Árpád nem horgászik egy nagyon fantasztikusat és a most egymás mellett ülő, a versenyben vezető két horgász párharca mellett, valaki nevető harmadikként lesz az „E” szektor győztese.
A hidegfront széllel érkezett, amely kitartott vasárnap is és kellően megnehezítette a versenyzők dolgát, nem csak a pontos horgászat, hanem egyszerűen a rakós botok kezelése is nehézkes volt, különösen a női és az utánpótlás kategóriában fáradtak el a verseny végére a résztvevők.

Az U15 kategóriában hasonló tempóban fogták a halat a versenyzők, derekasan helyt álltak mindketten és 25 kg körüli fogásuk is igazán szép, ám egyúttal fizikailag is megterhelő volt. Ezen a napon, némi szerencsével, Csáti Ambrus győzni tudott, így pontegyenlőség alakult ki és a győztes személyét végül a több fogott összsúly határozta meg.
A többi kategóriában nem sikerült új bajnokaspiránsnak az első hely közelébe kerülni, a megváltozott körülmények ellenére az első napon győztes versenyzők nem hagytak kétséget afelől, hogy ma is ők a legjobbak. Az U20-as kategóriában induló Temkó Lóránt 37 520 grammos fogása a teljes mezőny második legtöbb hala volt ebben a fordulóban, csak a felnőtt kategória aranyérmese fogott többet, így nem férhetett kétség Lóri győzelméhez. A hölgyeknél Dömösi Ferencné jobb hatékonysággal fogta meg a horgára kerülő halakat vasárnap, az előző napi 9 halvesztése helyett mindössze 3 hal szabadult el fárasztás közben, így meggyőző fölénnyel 13 300 grammal ezen a napon is győzni tudott.

A veterán kategóriában nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, Holler László és Tölgyes László hasonló ütemben fogta a halakat, az utóbbi versenyzőnél végig jelen voltak a pontyok, ám Holler Lászlónak akadtak haltalan, pontosabban pontytalan időszakai, amikor mentenie kellett a helyzetet, amit jól meg is oldott, hiszen 9 balinja több kilóval járult hozzá az összsúlyhoz. A végelszámolásnál azonban ez is kevésnek bizonyult, Tölgyes László bő 2 kilóval többet, 33 460 grammot mérlegelve a második fordulót is megnyerve hibátlan teljesítménnyel lett a veterán kategória 2024-es bajnoka.

A felnőtt kategóriában a legnagyobb versengés az „E” szektorban alakult ki, hiszen itt horgászott mindhárom, a tegnapi nap alapján az aranyéremre leginkább esélyes versenyző. Talán a szél miatt, de kevésbé indult halasan ez a nap, de nem kellett a horgászat taktikájába érdemben belenyúlni, hinni kellett abban, hogy mennyiségben lesz ponty a horgászhelyen és nem szabadott bátortalanul etetni, horgászni, mert bizony akkor a halak nem maradtak meg a horgászhelyen, gyorsan odébb álltak a szomszéd etetésére. Borda Zsolt ezen a napon is jó mennyiségben tudta fogni a halakat és több, komoly méretű ponty is horgára akadt, amelyek között 4 kg körüli is akadt, így majd 40 kilogrammot mérlegelve a második fordulóban is a legtöbb halat fogva bebiztosította bajnoki címét. Hasonlóan nagyon eltalálta a pontyok ízlését Tibrik Gábor is, aki mindkét nap egy szektorban horgászott a bajnokkal és mindkét nap második helyen végezve 60 kilós összesített fogással megérdemelten állhatott fel a dobogó második fokára. Szintén egyenletes teljesítményt nyújtott a 2 fordulóban Józsa Ignác is, aki mindkét nap szektor harmadikként végezve, több fogott súllyal előzve Füstös Péter az összesített versenyben is a harmadik helyet szerezte meg. Az első napi gyengébb eredményből leszűrt tapasztalatokat jól felhasználva, vasárnap Hackler Erik kimagaslót horgászva 36 240 grammot fogva nyerte szektorát, de Szűcs Tamás is összekapta magát és az első napi szektor 10-es eredményét feledtetve több mint 33 kilós fogással lett ugyanebben a szektorban a második.

A verseny végeredménye:
Női kategória:
1, Dömösi Ferencné—2 pont--21 800 gr
2, Ballai Ferencné—4 pont—11 300 gr
3, Berkes Magdolna—6 pont--7 210 gr

Veterán kategória:
1. Tölgyes László—2 pont—60 920 gr
2. Holler László—5 pont--54 380 gr
3. Lengyel István—7 pont—46 980 gr

Felnőtt kategória:

1. Borda Zsolt--2 pont--77 790 gr
2. Tibrik Gábor—4 pont--60 700 gr
3. Józsa Ignác—6 pont --53 810 gr
4. Füstös Péter—6 pont—51 400 gr
5. Hackler Erik—7 pont—59 440 gr

U15
1. Rácz Noel—3 pont--53 900 gr
2. Csáti Ambrus—3 pont--44 800 gr

U20
1. Temkó Lóránt—2 pont--75 960 gr
2. Grosics Gergő—4 pont--39 270 gr
3. Nagy Péter Tibor—6 pont--17 670 gr

Az országos tagszövetségi csapatbajnokságon induló HECSMSZ csapatba a 2024-es évben az alábbi versenyzők kaptak meghívást és tudták is vállalni a lehetőséget, hogy képviseljék a vármegyei tagszövetséget:

  • Dömösi Ferencné (Női)
  • Tölgyes László (Veterán)
  • Rácz Noel (U15)
  • Temkó Lóránt (U20)
  • Tibrik Gábor (felnőtt)
  • Józsa Ignác (felnőtt)
  • Füstös Péter (felnőtt)
  • Hackler Erik (felnőtt)

Gratulálunk minden versenyzőnek az eredményéhez és egyúttal köszönjük a sportszerű részvételt!

A részletes eredmények a Mohosz ranglista oldalon megtalálhatók! RANGLISTA
További fotók weboldalunk GALÉRIÁJÁBAN! 

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége