Hírek

Őshonos tiszai nyurgaponty telepítés

Hosszú idő után ismét tiszai nyurgák beszerzése és telepítése valósulhatott meg.

Örömmel tájékoztatjuk a tiszai horgászokat, hogy 2024. június 12-én közel egy millió darab előnevelt pontyivadékok (tiszai nyurga tájfajta) kihelyezése valósult meg az Alsó-Tisza egyes szakaszain (Tisza-folyó 830.000 db) és a hullámtéri holtágakon (Körtvélyesi-holtág: 50.000 db, Mártélyi-holtág: 50.000 db egyesületi beszerzés).  A kuriózumnak számító pontyfajta a hazai tógazdasági haltermelésben kevésbé jelentős, (a növekedése lassabb, szaporítása kevésbé tervezhető) így a hazai haltermelőktől történő beszerzése erősen korlátozott. A HECSMSZ és a MOHOSZ folyamatosan kereste annak a lehetőségét, hogy megfelelő szakértelemmel és eszközökkel, valamint hajlandósággal rendelkező haltermelővel együttműködve a hazai tiszai vízgyűjtőhöz tartozó vizek pontyállományainak stabilitásához hozzájáruló telepítések tiszai nyurga pontyokkal történhessen. 2024-ben a szarvasi Agro-Aqua Kft.-vel a szarvasi MATE AKI Halászati Kutató Központal (HAKI) történő együttműködés keretein belül sikeres szaporítást követően eredményes előnevelés történt, így az idei évben megvalósulhatott a tiszai nyurgák beszerzése és kihelyezése.

Köztudott hogy a magyarországi folyók a mesterséges beavatkozások és egyéb klimatikus okok miatt megváltozott vízgazdálkodása különösen a Tisza és a Körösökhöz tartozó szakaszokon levonuló árhullámok ökológiai jellemzői döntően kedvezőtlenül alakulnak, emiatt az őshonos fajok természetes ívása elmaradnak, kedvező esetben magas kockázattal valósulhatnak meg. Különösen igaz ez a tény a ponty faj esetében, melynek számos tényező együttes jelenléte valamint teljesülése kell a sikeres íváshoz, ikraérés valamint a lárva kezdeti stádiumban történő megmaradásához. E problémára válaszul a Szövetség minden évben több tíz millió forint értékben több tonna ponty telepít, így erősítve az állomány stabilitását, fennmaradását. A telepítések elvi kérdéskörében fontos kiemelni, hogy a hazai folyóvízi pontyok genetikai "tisztasága" már nem 100 %-ban a vad fajtákból áll, azonban a természetes vizekben élő vadponty különösen a tiszai fajta jellegeket hordozó egyedek gyarapítása kiemelt cél kell hogy legyen.

Bízunk benne, hogy a kihelyezett ivadékok jó megmaradással foglalják el új természetes élőhelyüket és 4- 5 év vagy akár 10 év múlva ismét találkozunk velük.

A tiszai telepítések a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat pályázati program támogatásával valósultak meg.

A szaporításról készített fotókat köszönjük Kakuk Csabának, az Agro-Aqua Kft. munkatársának.

További fotók a GALÉRIÁBAN

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége