Hírek

V. Atka kupa versenybeszámoló

Április 22-27-ig 6 nap/5 éjszaka tartott a megye legjobb horgászvizén az év legkeményebb versenye, amelyen az Atkai holtág legkiválóbb pontyhorgászai vettek részt.

A nyitónapon, reggel 6 órakor, csípős 6 fokban gyülekeztek a versenyzők a halőrháznál, ahol az eligazítás és a sorsolás került lebonyolításra. Cseppet sem látszott a résztvevőkön, hogy megijedtek volna a hűvösebbre fordult időjárástól, inkább bizakodó volt a hangulat, többen reménykedtek benne, hogy a halak kapókedvére kedvezően fog hatni ez az időjárás. No meg persze az is elhangzott, hogy az Atka Kupához méltatlan is lenne egy kellemes kirándulóidő, ehhez a versenyhez hozzátartozik, hogy nem csak képletesen kell felkötni a versenyzőknek azt a bizonyos gatyát.

A verseny szervezésében oroszlánrészt vállalt az Atkai Bojlisok Baráti Köre és különösen a Magony Tibor, Jónás Gábor páros, akik egyébként minden alkalommal csapatként is részt vesznek a megmérettetésen.
A sorsolás zökkenőmentesen zajlott, a MOHOSZ által biztosított központi értékelő rendszerbe való rögzítés is jól vizsgázott, így 7 óra körül a csapatok már indulhattak is a kihúzott rajthelyek elfoglalására. Volt, aki nagy lendülettel látott a készülődéshez, ám olyan csapat is akadt, aki úgy nyilatkozott, a versenyt nem az első órában kell megnyerni és komótosan indult el horgászni.
Ennek ellenére az első esti mérlegelésnél máris 5 db halat tudtak mutatni a csapatok, 2 csapat a Bucky Team és a Flash Carp Team is duplázott és megérkezett az első 10 kg feletti hal is.

A versenyre 13 csapat nevezett, ám egyikük végül nem tudott megjelenni, így 12 páros küzdött egymással a győzelemért. Mint Jónás Gábor, a verseny főszervezője, motorja és hangulatfelelőse fogalmazott, ez a verseny nem kislányoknak való éppen ezért valóban a megye legjobb pontyhorgászai mérik itt össze tudásukat. A társaság nagy része évek óta ki nem hagyna egy versenyt sem, míg néhány csapat kipróbálja itt magát és vagy lógó orral távozik, vagy beleszeret ebbe a hangulatba és vissza-visszatér. Az, hogy melyik csapattal mi lesz, cseppet se az eredmény befolyásolja, aki kellően elszánt és meg akar tanulni Atkán pontyozni, az itt lesz ezen a versenyen, hiszen itt egy hét alatt sokkal több információhoz, segítséghez jut, mint egyedül horgászva évek alatt.

A hétfő éjszaka/kedd hajnal 5 db halat adott, amiből három 10 kg feletti volt, a Flash Carp Team megfogta harmadik bemérethető halát, a Popák Team egy gyönyörű 16,25 kg-os pontyot mérlegelve indult harcba a legnagyobb hal díjáért, az Ewing-Yad Team pedig nemes egyszerűséggel 2 db 10 kg feletti halat fektetett a matracra, jelezve, hogy a két Gábor nem kapkod legyek után és bizony jó lesz figyelni rájuk.

 

A keddi nap eseménytelenül telt, talán már a halak is érezték az éjszakára ígért, majd meg is érkező csapadékot, így este csak az Ütő Team és az Építők Team tudott 1-1 db kisebb halat mérlegeltetni. A kedd éjszakára ígért és meg is érkező csapadék bizony próbára tette a csapatokat, ám a halfogást nem befolyásolta, sőt reggelre 3 db, tíz kilón felüli hal is horogra került és megérkezett a verseny eddigi legnagyobb hala is az a 18,54 kg-os ponty, amellyel az élre is került az Ewing-Yad csapata, hiszen mindhárom bemérlegelt haluk bőven 10 kg feletti volt már ekkor is. A végelszámolásnál kiderült, ez a hal lett a verseny legnagyobb hala és kifogójának, Juhász Gábornak bizony meg kellett küzdenie vele, hiszen a kedd éjszakai jó kis áztató esőben több mint 40 perces fárasztás után engedte csak magát megszákolni. Az kezdett körvonalazódni, hogy a halak bizonyos jellegű területeken mozognak, hiszen azok a csapatok, akik fognak, több darabot is szákba tudnak terelni, míg néhány horgászhelyen mérlegelhető hal nélkül ülnek a csapatok, és azt azért nem gondolnánk, hogy például a tavaly őszi győztes Alfa Helyőrség csapata elfelejtett volna horgászni a tél folyamán. A versenyt 43 kg  összfogással az Ewing Yad csapata vezette ekkor, a 33 kg-ot fogó Bucky Team előtt.

A verseny középső szakaszában kissé leült a meccs, talán mind a csapatok, mind a halak elfáradtak és a melegedő időjárás hatására az eddigi tartózkodási helyeikről el is mozdultak a halak. Mindenesetre ekkorra a legtöbb páros drasztikusabb változtatásokat eszközölt a horgászatában. Nem csak a horogcsalik ízesítésében, hanem annak a felkínálási módjában, az etetési mennyiségek változtatásában sőt az etetések helyének módosításában is keresték a megoldást, volt olyan csapat is, aki a gyakori, akár 2 óránkénti frissítésben, új hely keresésben vélte a megoldást megtalálni.
A kedélyeket egyrészt borzolta, másrészt le is csendesítette az Ewing-Yad újabb gyönyörű, kereken 16 kg-os tükörpontya, amelynek láttán a csapatok legtöbbje az első helyről már le is mondott és már csak a dobogóra kerülésben reménykedett. A Belovai Carp Team ezen a napon fogta meg első halát, ami talán bizakodásra adott okot a többi, eddig nullázó csapatnak is, hiszen valóban úgy tűnt, elindultak, helyet változtatnak a halak.



A véghajrához érkezve a péntek reggeli mérlegelés során szinte minden versenyzőnél ugyanaz az elszántság és lelkesedés volt tapasztalható, mint hétfőn, amikor elkezdődött a verseny. Ezt először meglepődve vettük tudomásul, de az eredménylistára tekintve és a csapatokkal beszélgetve egyetértettünk abban, hogy a 3 db legnagyobb hal összsúlyának értékelése miatt végig nyílt marad a megmérettetés, hiszen még a 8. helyen álló csapatnak is elég egyetlen 10 kg feletti ponty ahhoz, hogy odaérjen a dobogóra. A versenyzők lelkesedése a halakra is áttapadt, vagy inkább a kedvező időjárási változások, a melegedő idő késztette őket arra, hogy egy igazi, Atkai holtághoz méltó terítéket mérlegelhessünk az utolsó nap délelőttjén. Ekkor 6 db, 10 kg-on felüli ponty került matracra, köztük a verseny második legnagyobb hala, amely 16 970 grammal mérlegelt. Ekkor sikerült megfognia első halait a Killer Teamnek, amelyek közül a nagyobb 16 870 grammot nyomott és feliratkozott a halfogók közé a tavaly őszi győztes Alfa Helyőrség is, egy szépséges 13 120 grammos atkai pikkelyessel. Ezen a mérlegelésen közel 115 kg pontyot tudtak mutatni a versenyzők, amelyek közül 8 kg-os volt a legkisebb.

A fogások alaposan felforgatták az eredménylistát, az első hely sorsát ugyan nem befolyásolták, de a versenyben szinte végig második helyen álló Bucky Team lecsúszott a dobogó harmadik fokára, a félidőben harmadik helyen álló Építők Team pedig csak a 6. lett végül az összesítésben. Az utolsó napi fogások a Belovai Carp Teamnek jöttek a legjobban össze, a 8. helyről egész az ezüstéremig tudtak hajrázni. A Flash Carp Team két tíz pluszos halat fogott és hajszálon, vagyis 56 dkg-on múlott, hogy a dobogóra állhassanak.



A verseny végeredménye:
1, Ewing-Yad Team (Juhász Gábor, Krajkó Gábor)-47 920 gr
2, Belovai Carp Team (Belovai Csaba, Belovai László)-36 950 gr
3, Bucky Team (Gulyás-Kis Sándor, Rostás Gábor)-33 820 gr
4, Flash Carp Team (Lép Roland, Mészáros Zsolt)-33 260 gr
5, Ütő Team (Jónás Gábor, Magony Tibor)-29 970 gr
6, Építők Team (Farkas László, Kiss László)-29 580 gr
7, Best Carp Team (Kiss Olivér, Varga Zoltán)-27 080 gr
8, Killer Team (Gyuris Vince, Varga Imre)-25 430 gr
9, Popák Team (Csala Dávid, Szóráth Zoltán)-24 100 gr
10, Cirkusz Makszimusz (Szetei István, Szilvási István)-14 680 gr
11, Alfa Helyőrség (Börcsök Tamás, Muráti Tamás)-13 120 gr
12, Maki Fish Team (Mangó István, Kiss Balázs)-0,0 gr

A verseny 5 legnagyobb hala:
Juhász Gábor-18 540 gr

Belovai Csaba-16 970 gr
Gyuris Vince-16 870 gr
Csala Dávid-16 250 gr
Krajkó Gábor-16 000 gr

A versenyen összesen 47 db, 5 kiló feletti ponty került horogra, az eredménylistába beszámító összfogás 315 910 gr, ami 28 db halból tevődött össze, így 11,28 kg-os átlagsúly alakult ki.

Az Atka kupa újra bebizonyította, hogy ezen a versenyen az utolsó pillanatig koncentrálva és lelkesedve kell horgászni, hiszen ez a különleges víz egyszerre tud bőkezűen adakozó, ugyanakkor makrancosan szeszélyes is lenni.
A verseny nem valósult volna meg az Atkai Bojlisok Baráti Köre, és a versenyt támogató Lakesz 2001 Bt, Jonas Building Kft. és az Ádex Kft. nélkül, hozzájárulásukat ezúton is köszönjük!
Személy szerint a verseny szervezésében vállalt hatalmas szerepet Jónás Gábor és Magony Tibor a lebonyolításban pedig komoly munka hárult Kovács Andrásra, szövetségünk atkai halőrére is, így nekik is kijár a köszönetnyilvánítás. Az eredményhirdetés után zajló ebédnél többször elhangzott egy szám, amelyre rákérdezve egyszerű, ám határozott választ kaptunk: 163 nap, már csak ennyi van hátra az őszi Atka kupáig!
Baráti kézfogással, mosollyal és ezzel az ígérettel búcsúztak el egymástól a csapatok, októberben visszatérünk, visszavágunk!

A versenyen készült fotók GALÉRIÁNKBAN böngészhetők.
A hivatalos végeredmény pedig ITT érhető el.

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége