Hírek

Horgászvezetők versenye a Lisztesen

Április 6-án a Lisztesen került megrendezésre a III. Láda Gáspár emlékverseny, amely az egyesületi vezetők horgászversenye és hagyományosan a Csongrád-Csanád vármegyei horgászévad első versenye.

A vendéglátó az idei évben a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő horgászegyesület volt, akik kitettek magukért, a holtág partján karbantartott horgászhelyek, a versenyközpontul szolgáló VIVA pizzériában pedig reggelivel és friss kávé várta a horgászokat. 


Az idei eseményre 20 egyesület csapata nevezett, így az Intéző Bizottság tagjaival kiegészülve összesen 64 horgász foglalt helyet a holtágon. A kellemes tavaszi időben rutinszerűen zajlott a készülődés, látszott, a résztvevők nem az első versenyükön vesznek részt. A holtág mintegy 100 méter széles és 1-3 m mélységgel rendelkezik, partvonala az északi oldalon nádfallal szegélyezett, míg a déli oldalon a holtágrehabilitáció eredményeképpen támfallal megerősített. Ennek megfelelően az alkalmazott módszerek széles tárháza került felvonultatásra, volt aki a finomszerelékes rakósbotos, spiccbotos készségekkel a kisebb halakat vette üldözőbe, volt aki matchbottal mind a pontyoknak, mind az egyéb halaknak kedvezni szeretett volna, míg a nagy többség a fenekező készségekben és a darabosabb pontyok fogásában bízott.
A verseny kezdetét jelző dudaszó után perceken belül horogra kerültek az első halak, ekkor legjobban az úszós felszerelésekkel horgászók fogták a partközelben tartózkodó halakat, ám jellemzően kisebb egyedsúlyú példányok akadtak horogra. Az egy-egy darabosabb hal a feederbotok spiccét meghajlítva jelentkezett, előre vetítve, hogy talán ez a módszer lesz ezen a napon a nyerő.


A verseny középső szakasza a legtöbb helyen elcsendesülő fogási eredményeket hozott, úgy tűnt, a partszéli horgászat kezdeti lendülete alábbhagyott és a mederbe húzódó halak még nem találják, talán nem is keresik a fenekező készségekkel bejuttatott etetőanyagokat. Érdekes volt látni, hogy az eredményesebb horgászok is mennyire más taktikával, etetőanyaggal, csalival horgásznak. A fő dolog megegyezett, vagyis jellemzően finomabb method technikával horgásztak és talán az is egyezett, hogy kukorica alapú, vagy legalábbis édes etetőanyag került a kosárba és szintén édes, gyümölcsös ízvilágú csali a horogra, de ezen túl mindenki másra esküdött. Volt aki külön kosárral csemegekukoricával etetett és erre horgászott rá a method végszerelékkel, volt aki az etető pellettben bízott. Volt aki az édes szamócás, rózsaszín csalit favorizálta, de olyan is, aki a citromsárga/fehér kókusz-mentával vagy épp a narancssárga mangós ízzel fogta a halait. Mindenesetre a feederes etetések a verseny második felében kezdtek el beérni, ekkor jöttek a kapások szinte óramű pontossággal és bizony ezek a halak már a darabosabb 1,5-3 kg közötti pontyok voltak jellemzően. Azért a szezon elejére jellemző rutintalanság néhány versenyzőnél megbosszulta magát, sok halat nem sikerült a szákba terelni, volt akinek a nádfalba fordult a nagyobb hala, és a halvesztés is sok volt a kisebb méretű horgok használata miatt. Mindenesetre a halak kapókedvére nem lehetett panasz, szép fogások születtek minden szektorban. Az elnök és a titkár szektorok összfogása hasonlóan alakult, egyedül az alelnöki szektor gyengélkedett, itt kevesebb hal került horogra és a darabosabb halak is ritkábban jelentkeztek. A szektor első helyekhez bizony mindenütt 15 kg felett kellett fogni, de a dobogóhoz is 10 kg körüli fogásra volt szükség, amely jellemzően pontyokból állt és csak akkor tudott összejönni, ha az egy-és kétnyaras halak mellé a darabosabbakból is sikerült a horgásznak horogra csalnia egy-két példányt.

 

A verseny végeredménye

Csapatverseny
1, Makói Sporthorgászok H.E.—13 pont
(Frankó Zoltán, Szántó Ferenc, Füstös Péter)
2, Szőke Tisza H.E.—15 pont
(Veres Krisztián, Dett Gábor, Patkó Tamás)
3, Gerecz Elemér H.E.-19 pont
(Rozgonyi Sándor, Mucsi Lajos, Tibrik Gábor)

I.B. kategória
1, Horváth Gusztáv—5570 gr
2, Márkus Ottó—3230 gr
3, Tóth László-2470 gr

Elnök kategória
1, Frankó Zoltán-18 370 gr
2, Szűts Béla-15 560 gr
3, Nagy Roland-11 870 gr

Alelnök kategória
1, Szabó Gábor-16 770 gr
2, Mucsi Lajos—9710 gr
3, Szántó Ferenc-9320 gr

Titkár kategória
1, Héjja Márton—17 110 gr
2, SzabóMihályné—13 380 gr
3, Varsányi Miklós-12 620 gr


További fotók a Galériában

Részletes eredmények itt!

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége