Hírek

A vadregényes Maros folyó-I. rész

Kétrészes leírásunkban azoknak a horgászoknak nyújtunk némi támpontot, Frankó Zoltán és Kockás László marosi horgásztársaink segítségével, akik megismerkednének e vadregényes víz horgászati lehetőségeivel.

A Maros folyó teljes Magyarországi szakasza, szűk 50 folyamkilométer, a szövetségünk kezelésébe tartozik. A folyó bemutatását a Tiszába való betorkolásától kezdjük és felfele haladunk folyása mentén. A Marosnak ez az alsó, körülbelül 4-4,5 folyamkilométere a Tiszához hasonló mederjellemzőkkel rendelkezik, mindössze a mélysége kisebb jelentősen, mint a nagyobb folyónak.
A torkolatban, az újszegedi oldalon sekély, 1-2 méteres vizet találunk, majd felfele haladva is ez az oldal lesz a sekélyebb, hiszen a fő sodrás a másik oldalon halad, ott 3-5 méteres vizet is találunk és az a szakasz bedőlt fákkal, becsúszott partokkal tarkítva jó horgászlehetőségeket teremt.  A bal parton 2 kilométert kell haladnunk, hogy az egykori munkásőr üdülők alatti meredek, mély vízű folyószakaszhoz érjünk. Itt ez a sodorvonal és a Marosra jellemzően minden évben méterekkel kerül arrébb a part, rombol a folyó.

A Marosra jellemző szakadt partok egyike

 

A gyors folyás erőteljesen burványló szakasza

 

A parti horgászlehetőségek ennek megfelelően jelentősen korlátozottak. A torkolat felett 1-2 parti horgászállás akad, ám utána nagyon széles ártér következik és a folyószakasz se túlzottan halbő, így nincs állandó horgászhely. A fentebb említett üdülők környékén lehet újra lejutni a partra, időszakosan több hely is horgászható, ám ezután újra, akár 3-400 méterre is eltávolodik a Maros a töltéstől, így nehézkes megközelíteni. A deszki gátőrháznál, majd a deszki csónakkikötőnél van esélyünk újra érdemben megközelíteni a partot, ezeken a részeken meredek partoldalt és többé-kevésbé kövezett partszakaszokat találunk. A kövezések viszont jellemzően csak kisvíznél vannak kint a vízből, akkor lehet horgászni rajtuk. Ráadásként nem csak a makói Maros vízállást kell figyelnünk, mert ha a Tisza magasabb, akkor pár kilométert visszaduzzasztja a kisebb folyót, aminek eredményeképp a makói mércéből következő vízállásnál magasabb állással fogunk szembesülni. Szegedi 150 cm és makói mínuszos vízállás az, amikor a folyó partján nagy valószínűséggel helyet tudunk találni.
A deszki derékszögű kanyar a Maros folyó legmélyebb szakasza, itt 8-9 méteres vizet is találunk, ám a kanyar után nagyot változik a folyó, felveszi azt a jelleget, ami miatt a csónakos közlekedés során nagyon észnél kell lennünk. Nagyon látványos ez különösen a csónakkikötő feletti 3-3,5 kilométeres egyenes szakaszon, itt nyári kisvizes időszakban folyóközépen is találkozhatunk zátonyokkal, bokáig érű vízzel, hogy pár lépés után egy homokszakadás 2 méteres gödrét fedezzük fel. Ez a szakasz magasabb vízállásnál tarthat halat, ám az ezt követő két enyhébb kanyarulat ígéretesebb horgászhelyeket rejt. Különösen érdekes és izgalmas a kicsivel még feljebb található Klárafalvi strandnál lévő Illés-sziget, amelyet a bal parttól egy pár méteres csatorna választ el, amely magasabb víznél fantasztikus búvó és szaporodó helye a halaknak, míg nyári vízállásnál akár teljesen ki is száradhat.

Hajnali meglepetés, zátony folyóközépen
A Maroson sokszor elég a part alá horgásznunk


A Maros ezen alsó 11-12 km-es szakaszának aktuális halállományát nagyban befolyásolja a Tisza vízjárása, vízhőmérséklete. Tavaszi időszakban, különösen, ha melegebb vízzel érkezik a kisebb folyó, a tiszai halak előszeretettel és tömegesen úsznak fel, kedvező horgászesélyeket teremtve a Marosra látogató horgászoknak. Keszegfélék tekintetében legnagyobb számban a bagolykeszeggel találkozhatunk, de szép számmal foghatunk karika keszeget is, a dévérkeszegnek már túl gyors a víz, míg a paduc, szilvaorrú a felsőbb szakaszon szeret jobban. Kisebb-nagyobb márnák is lakják a vizet és a rendszeres telepítések hatására a pontyállomány is jelentős. Harcsa mindig is volt a Marosban, különösen a „pecsenyeharcsának” titulált 2-4 kilós állomány erős, de néhány minden évben előkerül a a jóval nagyobbak közül is. A harcsa mind ivadék, mind előnevelt méretben telepítésre is kerül, így a tavaszi fenekező harcsázás, és a nyári, éjszakai harcsapergetés eredményes tud lenni. A ragadozóknál maradva süllő és balin is lakja a vizet, sőt domolykókat is foghatunk. Szeretnénk, de a busát se hagyhatjuk ki a felsorolásból, amikor zavaros, gyors vízzel árad a folyó, akkor eltűnik, de belassult, felmelegedő vízben ezerszám kerül elő és bizony még az őszi márnázások pár fokos vizében is egyre-másra keverednek bele a horogba. A kisebb 1-3 kilós példányok a jellemzőek, ám egyedszámuk nagyon magas.

Ősszel fordított helyzet alakulhat ki, ha átlagos vízviszonyok alakulnak ki. Ekkor a sekélyebb Maros vízhőmérséklete gyorsabban csökken, mint a Tiszáé, így az alsó szakasz halai nagy számban vándorolnak le a nagyobb folyóba. Ekkor a torkolati részen alakul ki időszakos halbőség, amelyet a folyót jól ismerő horgászok ki is tudnak használni.

Az utóbbi években egyre gyakoribb a karikakeszeg
Különösen tavasszal gyakori a harcsafogás


A makói folyószakasz Frankó Zoli kedves horgászvize, aki az Energofish Feeder Team oszlopos tagjaként elsősorban feederbottal kergeti a Maros halait, ám nem idegen tőle a pergetés sem, a folyószakasz jó ismerőjeként pedig mindig ahhoz a módszerhez nyúl, amelyikkel az adott viszonyok között eredményes tud lenni.

Legtöbbször partról horgászol, mennyire vannak jól megközelíthető horgászhelyek a folyón, Makó környékén?
Nagyon kevés a partról horgászható hely és azok többsége sem ott van, ahol a halak is szeretnek tartózkodni. Jó példa erre a közúti híd alatti szakasz, amely mindig járható, helyek is vannak, de az egyenes, szabályozott és sekély víz csak nagy türelemmel ad jobb halakat. Magunknak kell utat törni az ártér növényzetében a jobb részek kedvéért, ahol megfelelő a vízmélység, bedőlt fák, kanyarok, kövezések tartják a halat. Nemigen reklámozza senki, az általa készített helyet. A vízjárás függvényében is menni kell. Egész éves hely talán nincs is.

Milyen a folyó vízjárása, milyen mederalakulatokra, vízmélységekre számítson a partra érkező horgász?
Tavasszal, nyár elején, amíg „pluszban” van a folyón a vízmérce, addig könnyebb a helyzet. Ilyenkor mindenfelé találunk 1-2 méter mély részeket, bárhol eleshet egy-egy szép hal, keszeg meg rengeteg. A „mínuszos” vízállásnál már jobban keresgélni kell. A homokpadok mögött, a kövezések mentén és a bedőlt fák közötti részeken, ha van legalább 1 méternyi víz, már találunk pontyot, amurt, harcsát, márnát, keszegféléket. Süllőt fában vagy kövön kell keresni. A márna, esetlegesen kecsege inkább a húzós és mélyebb részeken, általában a kövezések mentén található meg.

Magasabb víznél több helyen horgászhatunk sikerrel
Tavasszal akad több paduc horogra

Az utóbbi években észrevehető markáns változás a halfajok, fogási esélyek tekintetében?
Változik évről évre, nagymértékben függ a Tiszától, illetve a vízállástól. Amikor a Maros tavasszal melegebb, ömlik felfelé a hal, amikor „mínuszba” megyünk, elindul lefelé, de mindig marad valamennyi. Harcsa, süllő van szépen. A balin kevesebb. A domolykó nagyon elfogyott. A pontyok száma változó, 2023-ban nagyon sok volt, mert a víz is magasabb volt sokáig. Kimondottan nagy pontyok jelentkeztek szép számmal. Amur mindig van, etetgetve fogható, de nagyon óvatos. A márna ősszel jobb, nyáron, tavasszal inkább az egy-két nyaras növendékek foghatók. Keszegfélék közül a bagoly az úr, tavasszal akad paduc is, kevesebb a karika és dévér, kevés a jász, mindig van garda, de nem sok. A szilvaorrú keszeg is állandó lakó a folyón. A védett halak közül sujtásos küsz, küllő, egy-egy bucó található.

Melyik a kedvenc időszakod a folyón?
Nincs kedvencem. Tavasszal jó keszegezni, mert sok a kapás, közbe-közbe beugorhat ponty, márna is. Áprilisban és a tilalom végétől a harcsa a fő célhal. Süllőre, balinra tilalom végétől egész évben lehet vadászni. Kövezésen pergetve fogom.  Ősszel a márnára horgászom legtöbbet.

A pergetés a Maroson is elsősorban éjszakai műfaj? Partról is találsz olyan szakaszt, ami meghorgászható?
A reggeli, esti fényváltás és az éjszaka a harcsa és süllő pergetés ideje, de a fényváltásban jön a legtöbb balin is. Partról is pergetek, nehezebb, de egyáltalán nem megoldhatatlan feladat. Alacsony vízállásnál a kövezések bejárhatók, de ügyelni kell a csendre.

Milyen ragadozókra számítsunk? Van esetleg olyan megbízhatóan működő műcsali típus, amely kiindulásnak megemlíthető?
Mint már mondtam, harcsa, süllő balin, domolykó fogható.  Salmo wobblereket használok. A Maroson azok a jók, amelyek nem mélyen járnak.  A Thrill balinra tökéletes, az Executor 5 és 7 cm-es darabjai süllőre, a Butcher és a kétrészes Frisky harcsára, süllőre. A Hornetek kisebb darabjai domolykóra.

A butchert a süllő is szereti

 

A féderezésnél mik a jellemző halfajok? Vannak időszaki halfajok?
Tavasszal és a nyár első felében több a keszeg, mint később. A márna ősszel jobb, de mindig megtalálható. A garda nyári hal. A ponty és amur etetésfüggő, de egész szezonban van, évről évre változó mennyiségben.

Egy-egy szép dévér is horogra kerül
Nyáron is van márna, de az ősz itt is az igazi szezon


Mind az etetőanyagok, horgászfelszerelések tekintetében nagyobb a rálátásod, mint egy átlaghorgásznak, milyen egy jó etetőanyag a Marosra?
Nehéz legyen, bátran adhatunk szemest és élőt hozzá. Jól tapadó, nehéz etetőanyagot használok sok csemegekukoricával, búzával, csontival. Ragasztott csontival is sokat horgászom. Folyamatosan etetek. Sűrűn dobva horgászom, mert a Maroson csak így tartható fenn az etetés. Ez nagyjából maximum 3-5 percet jelent. Egyébként legtöbbet a Benzar Mix etetőit használom, például a Szilvaorrú-Paduc, a Feeder Speciál és a Folyóvízi Sajtos említhető. Gyakran nehezítek agyaggal.

Horgászfelszerelés választásnál mennyire kell erős készségben gondolkodnunk, mik legyenek a főbb szempontjaink?
Keszegezni finoman szeretek, elég a 40-60g-os kosár, ez finom bottal is dobható. Aki a legnagyobb sodrásban akar horgászni, annak már kell az erő a 100-200g környéki kosarakhoz. Igazából a horgászhely és a célhal dönti el mit kell választani. Harcsára például fenekezni is erősebb pergető botokat használok, ezekkel elférek a fák, bokrok alatt. Az akadós kövezéseken meg leginkább egyszerűen a spicc alá letett szerelékkel horgászom 3,60-4,20-as botokkal, így sokkal kisebb kosár, ólom is megáll és nem akad el.

A folytatásban Koczkás László lesz segítségünkre, aki a Ferencszállás-Makó környéki szakasz partjait járja nem is eredménytelenül, hiszen megyei rekordlistánkra is egy Maroson fogott tíz kiló feletti amur beküldésével iratkozott fel.

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége