Hírek

Atkai busahalászat (összefoglaló)

Tájékoztatjuk az atkai horgászokat az atkai busahalászat alatt - 2024. február 9-19. között - összesen 2549 kg  nagytestű busa került kifogásra és elszállításra.

Az idei évben a HECSMSZ saját alkalmazásában álló - halászati végzettséggel és feladatkörrel rendelkező -  munkatársaival történt az atkai busák ökológiai célból történő gyérítőhalászata. A terelőhalászat február 9-én vette kezdetét a holtág védett részén.

A terelőhalászat tapasztalatai a következők voltak; a holtág északi részén a viszonylag sekély vizen (3 -4 méter) a terelőhálókba helyenként egy-egy 10 kiló feletti busa akadt és néhány 20 kilogramm feletti szürkeharcsa. A terelés előrehaladtával a fogott busák száma is növekedett, az úgynevezett Disznó-öböl után kezdődő mélyebb mederrészeken (5-6 méter) tapasztaltunk jelentős darabszámú busacsapatot; melyek különösen vízközt fordultak elő. A mély részeket elhagyva a busák darabszáma is lecsökkent. Nagyobb csapatot a mólósor közepén tapasztaltuk ismét, azonban a mólósor előtt kiszélesedett (közel 200 méter) holtágrész, a mólók, a partmenti akadók mellett a hálók hossza nem bizonyult elégségesnek, így a szökési lehetőség adott volt a busáknak. A tervezett öreghálóval (300 méteres kerítőháló) történő tanyavetés a busák csekély darabszáma és a meder akadói miatt bizonytalan eredményre vezetett volna, így emiatt nem következett be. 

A tervezett halászati munka kiemelt figyelmet igényelt, ugyanis egyszere legalább 4 átkötés történt, melyek folyamatos ellenőrzést kívántak bármely időjárási körülmény esetén (több napon keresztül viharos szélben történt munkavégzés),  valamint a hálók szakszerű elvetését (gubancmentes) és felnézését számos egyéb körülmény is befolyásolta, pl. a meder rejtett akadói. 


A speciális, nagy szembőségű (120 mm) eresztőhálók (mely halászati eszközök beszerzése önerőből 2023-ban történt) igen jól szelektálták a busákat az őshonos halfajoktól. A vastag színes perlonzsinórból készített terelőhálók döntően a nagy testű 10 kg feletti busákat fogta meg. 

Nem elhanyagolandó azaz örvendetes tény, hogy a busák mellett akadt 15 kg feletti ponty és fogassüllő is (véletlen bognártüskébe és ebfogba akadt) és több tucat 20 kg feletti szürkeharcsa is. Az őshonos halak kifogása természetesen nem állt szándékunkban, a kapitális egyedek ideiglenes rabságát követően azonnal visszaengedésre is kerültek. A kifogott őshonos halak  különösen nagy horgászati és eszmei értékkel rendelkező állományról adott tanúbizonyságot. 

A terelés során kifogott busák a szállításhoz szükséges mennyiség összegyűjtéséig tartóhálóra kerültek.

A fogott busák átlagsúlya 13 kg-on alakult, a legnagyobb busa (pettyes) 47 kg volt.

A mérlegelés és a szállítás az érdeklődők bevonásával és a Csongrád-Csanád Vármegyei halászati felügyelő jelenlétében történt meg. A halászaton, valamint a halak mérlegelésein történt fényképek a GALÉRIÁBAN megtekinthetők. 

HECSMSZ

OSZE

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége