Hírek

Törpeharcsa halászat 2023-ban

Összefoglaló a 2023-as ökológiai célú törpeharcsa halászat eredményeiről.

Tájékoztatjuk a horgászokat, hogy a 2023. december 20-án befejeződött az - ökológiai célból történő - törpeharcsa-halászat az érintett HECSMSZ vizeken (Atkai- és Mártélyi-holtágak, Maty-éri víztározó). Az összfogást elérte az 5 tonna felletti mennyiséget, meghaladva a tavalyi év fogási mennyiségét (3800 kg). Kijelenthető, hogy a törpeharcsák átlagos egyedi testtömege 4 dkg volt, egy-egy 15 dkg feletti egyed is előfordult, azonban "méretes" állomány a megfogott mennyiség 2-5 %-a volt. 

Bízunk benne, hogy a törpeharcsa-állomány inváziós jelenlétét, túlszaporodását a kifogott mennyiség hiánya lassítani fogja; ugyanakkor az őshonos halállomány növekedésére is kedvező hatást gyakorol és nem utolsó sorban  a törpeharcsa kapások gyakorisága is csökkeni fog. 

 

 

Vízterület

mennyiség
(kg)

 Atkai Holt-Tisza

2710 

 Mártélyi Holt-Tisza

2175 

 Maty-éri víztározó

730 

összesen:

5615 

 

Természetesen a törpeharcsa halfaj célzott ökológia halászata a 2024-es évben is (őszi-téli időszakban) folytatódni fog, melyhez továbbra is szívesen fogadjuk a horgászok önkéntes segítségnyújtásukat. 

A halászatok alatt, a fogásokról készült fotók a galériában, a 2023. horgászév mappájában található Ökológiai célú halászatok mappában böngészhető.

HECSMSZ

OSZE

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége