Hírek

A pontyfogás Atkai trükkjei

Az Atkai-holtág országos hírű horgászvíz, ám egyúttal híresen rapszódikus is. A természetvédelmi területen fekvő 107 hektáros holtág halai igazi vadvízi halak, így megfogásuk sosem egyszerű, különösképpen, ha a halak nagyjaira pályázunk.

Tapasztalt horgászok útmutatásával azonban felejthetetlen kalandokban lehet részünk. Cikkünkben Csóti Dávid segítségével kaphatunk bepillantást egy sikeres pontyhorgász szemüvegén keresztül az Atkai-holtág rejtelmeibe.

Miért éppen Atka? Hogyan alakult ki, hogy elsősorban ezen a holtágon horgászol, mi az, ami miatt sok horgászat után se találod unalmasnak?
Őszintén szólva először azért Atkára esett a választásom, mert közel van az otthonunkhoz és tudható volt, hogy gazdag nagy hal állománnyal rendelkezik, ami felkeltette az érdeklődésemet. Rengeteg különféle halat lehet itt megfogni, amelyek között 10 kg feletti kapitális példányok is akadnak.
Ezért se lehet megunni, mert mindig akad olyan különleges hal, kapitális ponty a horogra, ami miatt újra meg újra felpezsdül a lelkesedés, folytatódik a küzdés és a szép halak megfogásának öröme sokáig elkísér.

Mióta horgászol itt és hogy látod, miként változott a halállomány és a horgászati kultúra az utóbbi évtizedben?
Atkán már 15 éve horgászom. A halállománya igen változó volt az elmúlt években, ám a nagyhalra vadászók számára kedvezően alakult. A holtág telepítése során több alkalommal kerültek bele nagytestű pontyok is és az elvihető felső méret bevezetésének is látható hatása van. A horgászfelszerelések és csalik is igen sokat változtak az évek alatt, ám ennek ellenére vannak olyan jól bevált technikák, csalik, amelyek ugyanolyan jól működnek évtizedek óta. Atka azonban megmaradt valamennyire természetes víznek, ahol a halaknak nagy mennyiségű természetes táplálék is rendelkezésükre áll, talán ennek tudható be, hogy az intenzív vízek favorit csalijai nemegyszer csődöt mondanak ezen a vízen.

Elsősorban bojlis módszerrel horgászol, mik azok a speciális technikák, finomságok, amelyeket Atkán illik vagy célszerű használni?
Személy szerint úgy gondolom, hogy speciális technika nincs, mert mindenkinek más módszer válik be. Én behúzós módszerrel próbálom becserkészni a halakat, így ezáltal elhagyós szerelékkel is tudok pecázni a halak védelmének érdekében. A felmelegedő vízben sajnos 4-5 óránként meg kell nézni a bojlit, mert a törpeharcsa (kockára) faragja le a bojlimat, és ez elég munkás tud lenni éjszakánként.

Ponty vagy amur? Egykor messze földön híresek voltak az atkai amurok, neked melyeik halfaj a kedvenced és van-e olyan fogásod, amely igazán különleges.
A pontyvadászat a favorit, mert egész évben lehet rá horgászni, és igen méretes pontyokat lehet horogra csalni. Sikerült kifognom egy 24,10 kg -os pikkelyes pontyot is Atkán, erre vagyok a legbüszkébb. Ám fogtam már 22 kg -os, 21 kg-os illetve több 20 kg közeli pontyot is. Természetesen igen szép amurok is akadtak horgomra, köztük nagyobb példányok is, ám célzottan nem horgászom rájuk, bár tudom, egyes időszakban nagyobb eséllyel foghatnám meg őket, mint kedves pontyaimat.

Vannak, akik nem kifejezetten bojliznak, milyen módszert ajánlanál a holtágon és milyen halfajokra számíthatnak?
Azoknak akik nem szeretnének sokat várni egy-egy komolyabb halra, ajánlani tudom a bordás kosaras horgászatot, amellyel kisebb pontyokat, kárászokat, keszegeket lehet szép számmal fogni, akár rövidebb idő alatt is. Érdemes pergetéssel is próbálkozni, úgy látom a süllőállomány egyre erősebb, időszakonként sok balinrablást is látni, mondjuk rájuk kevesen horgásznak, mármint a balinra. A csuka talán kevesebb, de mivel nem horgászom rájuk, ezt inkább csak a vízparti beszélgetések alapján mondhatom. Aki elég kitartó, az élő halas horgászattal akár kapitális harcsákat is horogra tud csalni.

Általánosságban mire lehet számolni, ha leülünk itt horgászni, milyen mederalakulatokkal, jellegzetességekkel találkozunk és ez a holtág egészén ugyanolyan?
Ahol horgászok ott nincs medertörés. A mólótól egészen a víz közepéig egyenletesen mélyül, ott ahol lehelyezem a végszereléket, körülbelül 5 m a víz mélysége. Viszont ez a holtág területén változó mélység. Ezt úgy értem, hogy a móló soron a halőr házig körülbelül 5 méteres mélységre lehet számítani. Onnan 500 m hosszan maximum 2,5 m-es mélységet találunk, majd a holtág másik vége felé haladva, akár 10 m mélységű részeket is találhatunk. Én úgy gondolom, hogy a holtág egész területén hasonló mederalakulatokkal, egy-egy kivételtől eltekintve iszapos aljzattal fogunk találkozni.

Mit lehet tenni, amikor úgymond napokig megáll a kapás? Van ekkor is esély valamilyen praktikával halat fogni, vagy ilyenkor nem segít más, csak a türelem?
Amikor úgy látszik, hogy napokig nem jön a hal, érdemes másik csalira váltani. Ezt úgy értem, hogy ha édes bojlival horgászol, meg lehet próbálni dippbe beáztatni, vagy esetleg homlokegyenest mást választani, büdös csalira váltani vagy kisebb csalit, mondjuk egy szem tigris mogyorót felrakni a gyorsabb kapás érdekében. Ha ez sem válik be, a lehetőségekhez mérten arrébb rakjuk a végszereléket, ám sokszor ilyenkor lehet és kell pihenni. Főzünk egy jó ebédet, rendet rakunk a szerelékes táskában, a bojlik között, vagy csak ülünk a mólón és csodáljuk ezt a gyönyörű holtágat. Vagyis igen a legfontosabb mégis csak a türelem, türelem, türelem.

Tételezzük fel, hogy valaki távolabbról érkezik Atkára és szakmai tanácsot kér Tőled, mire készüljön, mit pakoljon be, mit hozzon és mit nem, neki hogyan tudnád összefoglalni a tapasztalataidat?
Nálam a legfontosabb az alapfelszerelés. Itt értem például, hogy legyen nálad az engedély, ponty bölcső, seb fertőtlenítő, merítőszák, szákok, mérleg és centi és akksi. Ha sátrazol akkor arra figyelj hogy ne legyen alsó ponyvája. Szúnyogriasztó és poloska irtó is legyen mindig a táskában. A csónak legyen névvel ellátva és mindig legyen rajtad a mentőmellény is. Éjszaka fontos hogy legyen kivilágítva a horgászhelyünk, a mólóhoz leveztő lépcső is az esetleges balesetek elkerülése végett. Természetesen legyen nálad plusz alapvető felszerelés, damil, horog, ólom, akár egy 3. bot is, ha véletlen nem úgy jött össze az a bedobás.
Bojlik tekintetében nekem inkább a fűszeres bojlik váltak be, á mitt igazi tutti csalit nem tudok mondani. Atkán a víz nem átlátszó, ám hasznos a fluoro carbon zsinór strapabírósága, merevsége. Én például a horog előkémet is ebből kötöm (35mm), mert ezzel ki tudom küszöbölni a törpék támadásait is.

Dáviddal beszélgetve egyre inkább az körvanalazódott, amelyet azért már sejtettünk, Atka nem egy könnyen kiismerhető víz, biztosra itt még a legfelkészültebb horgászok sem mehetnek, ám természeti szépsége és vad halai kárpótolják azokat a horgászokat, akik kellő kitartással és találékonysággal faggatják ezt a 107 hektáros csodálatos horgászvizet.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége