Hírek

Magyar Horgászkártya megújítás és 2024. évi változások Csongrád-Csanád vármegyében

A Magyar Horgászkártya igénylésének részletei és a november végi IB ülésen elfogadott HECSMSZ vizekre érvényes területi jegyek árai, horgászrendi változások.

Öt évvel ezelőtt vezette be a Magyar Országos Horgász Szövetség a Magyar Horgászkártyát. Aki 2018-2019-től aktív horgászatot folytatott, azok számára már szükséges volt a horgászkártya (HORINFO rendszerben történő regisztráció). A kártya 5 éves időszakra szólt,  és az első körben igényelt kártyák 2024. január 31-én lejárnak. Az új okmányt január 1-jétől lehet igényelni, a díja megegyezik a 2019-es 2200 Ft-os díjjal és ugyanúgy 5 évig érvényes.

Fontosabb részletek:

  • A Magyar Horgászkártya 2024-től már állami okmánynak minősül.
  • A kártya igénylésekor, illetve az előző megújításakor az igénylők átesnek egy központi azonosításon. Az általuk megadott adatokat összeveti a rendszer a Belügyminisztérium személy- és lakcímnyilvántartásával. Ha egyezik a kettő, és a horgász igazoltan be is fizeti a díjat, máris létrejön a horgászkártya digitális változata, és a HORINFO szakrendszer engedélyezi a 2024-es horgászokmányok kiváltását.
  • A kártyaigénylés akár otthonról, online formában, vagy a horgászszervezeti értékesítési pontoknál is intézhető.
  • A kártya fizikai formában postán a lakhelyre, vagy a megjelölt horgászszervezet címére is érkezhet. A postaköltséget a Mohosz átvállalja.

A Magyar Horgászkártya 2024-től állami okmánynak minősül


Plusz szolgáltatások a fizikai plasztikkártyán túl:

  •  CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Balesetbiztosítása amely fedezetet nyújt a MOHOSZ-hoz tartozó horgász-szervezetek, speciális jogállású tagok horgászati hasznosításában álló, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken bekövetkezett horgászat közbeni balesetek esetén a vonatkozó általános és különös balesetbiztosítási feltételekben foglaltak szerint.
    További információ:Horgászok balesetbiztosítása (hecsmsz.hu)
  • Hamarosan mindenki térítésmentesen letölthet egy applikációt, így a mobiltelefonjával magával tudja vinni a horgászatra az okmányait, beleértve a magyar állami horgászkártya digitális változatát is. Ezzel egy időben el tud indulni az opcionálisan igényelhető elektronikus fogási napló és más horgászturisztikai szolgáltatások igénybevétele is.
  • A digitalizációval fokozatosan megteremtik annak a lehetőségét is, hogy a horgászegyesületek a későbbiekben majd dönthessenek úgy: nem szükséges a horgásznak magával vinni a plasztik kártyát sem, hanem elég, ha telefonon bemutatja a horgászokmányait.

A horgászkártya, hasonlóan az összes állami okmányhoz, időszakosan megújításra kötelezi a tulajdonosát, amely során a rendszerből a felesleges adatok kikerülhetnek, ugyanis azok, akik időközben sajnos elhaláloztak vagy több éve passzív (horgászati tevékenységet nem végző) horgászok, kikerülnek az adatbázisból. Másik oldalról pedig fennakadnak azok, akik szándékosan szabályt sértenek, például úgy, hogy név vagy más adat megváltoztatásával próbáltak korábban jogosultságot kapni.

Adminisztráció szempontjából ez egy plusz feladatot ró a horgász szervezetekre, így azoknak, akiknek lehetősége van rá célszerű ezt a megújítást, kártyaigénylést a területi jegyek váltása előtt online elvégeznie. Így az egyesületeknél kevesebb várakozási idő alatt lehet majd a jövő évi jegyváltást elintézni.

Intéző Bizottság döntései

A HECSMSZ Intéző Bizottsága 2023. november 27-én tartotta soron következő ülését, melyen beszámoló hangzott el a Mohosz októberi választmányi határozatairól, az előző IB ülés óta történt halgazdálkodási eseményekről és a Szövetség gazdálkodásának alakulásáról. Döntés született továbbá a 2024. évi területi jegyek árairól és a 2024. évi Egységes Horgászrendről is.

Az állami horgászokmányok és a szövetségi hozzájárulás díjai változatlanok maradnak 2024-ben, a HECSMSZ kezelésében lévő horgászvizekre szóló területi jegyek árai pedig körülbelül 10%-os mértékben emelkednek.
A horgászegyesületi tagsággal rendelkező horgászok engedélyárai kisebb mértékben, míg a külföldi és turista horgászengedélyek nagyobb mértékben drágulnak.

2024. évi területi jegyek és áraik részletesen itt!

A horgászrendben 2 fontosabb szabálymódosítás lép életbe 2024-től:

  • Az Intéző Bizottság döntésének értelmében a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó folyóvízeken (megyei Tisza szakasz, Maros, és a Hármas-Körös) is bevezetésre kerül a felső méretkorlátozás a pontyra vonatkozóan. A szabály bevezetésének célja elsősorban a tiszai nyurgapontyállomány megőrzése. Ennek értelmében 2024.02.01-től tilos megtartani a 70 cm-nél nagyobb pontyot, az adott méretet meghaladó halakat kifogásuk után azonnal, a legkíméletesebben módon vissza kell engedni.
  • A másik fontos változás, hogy a szövetségi csatornavizeken (Algyői-főcsatorna, Salakos csatorna) csökken a napi megtartható halmennyiség. A darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból naponta fajonként 2 darab, összesen 3 darab, keszegfélékből és ezüstkárászból összesen 3 kg tartható meg.

Ezeken a módosításokon kívül az IB tagjainak javaslatára szerkezeti és stilisztikai változásokon is átesik az Egységes Horgászrend, valamint a halgazdálkodási törvényből kiemelésre kerül a 48 óra intervallumra vonatkozó halmegtartás szabálya.


Kérjük a horgászokat, hogy jegyváltás után figyelmesen olvassák át a horgászrendet, hiszen az abban foglaltak betartása kötelező.


Az új okmányok 2024. január 8-tól lesznek válthatók.

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége