Hírek

Év hala választás 2024

A 2024-es év halát a réticsík, a garda és a laposkeszeg közül lehet kiválasztani 2023. december 31-én déli 12 óráig.

A Magyar Haltani Társaság az idén immár 15. alkalommal hirdeti meg az "Év hala" választást, melynek célja az őshonos halak ismertebbé tétele, népszerűsítése.
Szavazás itt!

A választás egyik jelöltje a hajdani mocsárvilág tömeghala, a napjainkban még többfelé megtalálható, de állománynagyság tekintetében már rendkívüli mértékben visszaszorult réticsík. Ma már féltett és védett halunk, természetvédelmi értéke példányonként 10 000 Ft. Horgászat közben véletlenül kerülhet horogra.

A másik választható faj a Balaton híres hala, a garda, melynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté. A hazai állomány nagyobb része a Balaton mellett nagyobb folyóvízeink lassabb folyású, alsó szakaszain él. Célzott horgászatáról nem nagyon beszélhetünk, általában a keszegező horgászok fognak belőle, illetve nagyobb példányai a halszeletes horgászat során kerülnek horogra, különösen az őszi időszakban. Kuriózumként a tiszavirágzás idején, kisebb felszíni műcsalikkal, vagy arra alkalmas műlegyes készséggel is fogható.
A Mohosz rekordlistáján egyetlen példány szerepel, amely 2017-ben került horogra a Tiszán és 1,1 kg-ot nyomott, 45 cm-es testhossz mellett.

Harmadik jelölt a közepes és nagyobb folyóvizekben otthonos, de a kissé áramló vizekben másutt is előforduló laposkeszeg. Jellegzetessége a kissé nyújtottabb testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó. Hazánkban, a nagyobb folyókban, a velük összeköttetésben álló holtágakban, valamint a Balatonban találkozhatunk vele. Keszeghorgászat során kerül jellemzően horogra, amikor fenekező horgászat során bedobás után villámgyors kapásnak vágunk be, ám sorozatban nem tudjuk megfogni a tettest, akkor sokszor a laposkeszegek a ludasak. Felső állású szája vízközti táplálkozásra utal és ez is az oka, hogy a lehulló csalinak csak odakapó hal, nagyon sokszor nem kerül horogra. Folyóvízi úsztatások során azonban jól fogható, bár erőteljes nyálkarétege és rengeteg szálkája és néhol nagyon erőteljes halíze miatt nem kedvelt a horgászkonyhában.
A Mohosz rekordlistáján ebből a halfajból is egyetlen példány szerepel, amely 1 kg-39 cm-es méretben került horogra 2021-ben a veresegyházi Pamut -tavon

A szavazatok száma jelenleg 2000-nél kicsit több és elsöprő fölénnyel vezet a réti csík. Szavazz Te is és döntsük el közösen, melyik halfajunk érdemli meg 2024-ben ezt az elismerő címet!

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége