Hírek

I. Alsó-tiszai csónakos pergető horgászverseny

A Horgászegyesületek Csongrád megyei szövetsége 2023 október 14-15-én, hagyományteremtő céllal rendezte meg kétnapos horgászversenyét a Tisza-folyó szegedi szakaszán.

A magyarországi horgászversenyek között a csónakos pergető versenyek, különösen az országos bajnoksághoz hasonlóan nagy kiterjedésű folyóvízen rendezett események igénylik mind a szervezőktől, mind a versenyzőktől a legkomolyabb felkészülést. Ennek megfelelően a két napos rendezvényt majd egy hónapos szervezőmunka előzte meg, ahol a szabályok pontosításán át a szükséges engedélyek beszerzésén, hatósági bejelentéseken túl a támogatói egyeztetések is megtörténtek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a megyei horgászboltok és hajósboltok azonnal és jelentős mértékben mellénk álltak és több műcsali gyártó is segítségünkre volt abban, hogy méltó díjakkal fogadhassuk a nevezőket. Különösen nagy segítség volt a Szálka étterem és rendezvényház segítsége, hiszen a második napra beköszöntő hűvös időjárás elől hozzájuk behúzódva igazán kultúrált körülmények között tudtuk a záró ceremóniát is megtartani. Node ne szaladjunk ennyire előre, nézzük hogyan is zajlott a verseny.

Szombaton a reggeli órákban a Partfürdő stégjén gyülekeztek a versenyzők, legtöbben a közeli kikötőkből csónakkal érkeztek, de néhányan éltek az előző napi sólyázás lehetőségével, ők az indulási helyszínen előző este kikötöttek, így reggel itt tudtak csónakba szállni. A szervezők által biztosított reggeli elfogyasztását követően a megyei szövetség ügyvezető elnöke, Oláh Szabolcs nyitotta meg a rendezvényt, majd a versenyszabályok egyeztetése, pontosítása történt meg. A verseny indítási sorrendje is kisorsolásra került, aminek fényében a szombati napon a 20 LE alatti hajók indulhattak elsőként, majd 5 perc elteltével követték őket a nagyobb teljesítményű csónakok. Ez a sorrend természetesen vasárnap felcserélődött. 9 óra előtt pár perccel a csónakok szemrevételezése is megtörtént majd a kiszabott időben, 9 órakor elrajtoltak a csapatok. A 10 km-es kijelölt pályaszakaszon 2 mérlegelőcsónak biztosította, hogy a megfogott halakat a lehető leggyorsabban vissza lehessen engedni.

Mivel a versenyen, az országos csónakos pergető szabályzattól eltérően, a vertikális horgászat is megengedett volt, a csapatok választhattak a mélyebb szakaszok mederhorgászata és a partszéli halkergetés között. Szervezőként úgy láttuk, hogy azok a csapatok tudtak végül jól szerepelni, akik a saját elképzeléseiket végig követve, egy-egy módszer mellett tették le a voksukat. Az első hírek kősüllő fogásról érkeztek, amelyet 2 balin követett majd, némi meglepetésre, domolykó mérlegeléséről kaptunk információt. Nemsokára horogra került egy derekasabb méretű, 56 cm-es csuka is, jelezve, hogy egyre több csapat találta meg a halakat és kezdik a pontok gyűjtését. A verseny második felében az Egyed Fishing Team, vagyis Adrián és Áron is feliratkoztak a halfogók közé és zsákmányaik között két sügér is szerepelt, amellyel a legkisebb hal díjára komoly eséllyel számíthattak.
A szombati napon igazi kirándulóidőben zajlott a verseny, ami komoly hajóforgalmat eredményezett, amellyel szintén meg kellett küzdeniük a versenyzőknek. Talán ez is okozhatta, hogy a jól rajtoló, de végig a városi szakaszon horgászó Szőke Tisza H.E. csapata az első órában fogott 3 hala mellé végül csak egyet tudott hozzátenni, így 4 fogott hallal, 3732 ponttal a negyedik helyen zárt. Az Ikrek 3 db halat fogtak, ám pontszámuk 4469 volt, így a 3. helyen zárták az első napot.

Láthatóan a darabosabb halakra horgászott a Kő-Lak Team, és taktikájuk eredményre is vezetett, 1 balin és 1 csuka került a horgukra, ám ezzel 4985 pontot gyűjtöttek és a második helyen állva várták a folytatást. A T&G Fishing Team, különösen Sebők Gergő nagyon elkapták a fonalat, ők elsősorban a partszéli területet vallatva, magabiztos horgászattal, balinokat és domolykókat fogtak, 9127 ponttal, jókora előnnyel nyerték az első napot. A Tisza-folyó szinte minden jellemző ragadozó hala horogra került, 7 domolykó, 6 kősüllő, 4 balin, 3 csuka, 2 sügér és 1 fogassüllő volt a zsákmány, mindössze a harcsa bújt el nagyon, hiába keresték őket a versenyzők.
Méret tekintetében a csukák voltak a dominánsak, majd a balinok következtek e tekintetben, így akik közülük tudtak fogni, számíthattak arra, hogy kevesebb darabszám mellett is jó pontszámokat tudnak gyűjteni. A 9 induló csapatból hárman nem fogtak szombaton, ám a napot záró ebéden nem tűnt senki sem csalódottnak, annál inkább a másnapi tervezgetésekről szóltak a beszélgetések.

Vasárnap reggelre megérkezett az előrejelzés szerinti lehűlés, jobban is fogyott a reggeli mellé a forró tea, mint előző nap. Szinte már rutinosan álltak fel a csónakok a rajthoz és 9 órakor elindult a második forduló.
A második helyen álló Kő-Lak Team, Kovács Tamás 57 cm-es csukájával jelezte, hogy a mai napon is számolni kell velük, majd a mindkét napon elsősorban vertikális mederhorgászatban bízó Szőke Tisza H.E. megszákolta a verseny első harcsáját is, ami 64 cm-es hosszával jó pontszámot hozott a csapatnak. A tegnapi napon eredménytelen Siloru Team is feliratkozhatott a halfogók közé egy derék balinnal, sőt az Ütő Team is megfogta az első halat, így egyre inkább kezdett izgalmassá válni a verseny. A versenyt vezető páros ezen a napon is a balinokat, domolykókat kergette, ám az időközben felerősödő szél, megérkező eső az ő horgászatukat nagyban megnehezítette. Természetesen megoldották és mindkét halfaj egyedeiből tudtak fogni ebben a fordulóban is, ám időközben a Szőke Tisza megfogta második harcsáját is, amit az utolsó órában megfejeltek egy kősüllővel is, így magabiztosan nyerték a második napot. A Kő-Lak Team is megfogta második halát, így a T&G Team hiába fogott 4 halat vasárnap, ebben a fordulóban megelőzték őket és csak a harmadik helyen végeztek. Ennek ellenére a Sebők Gergő-Árgyelán Tamás páros nem panaszkodhatott, hiszen helyezési szám egyenlőséggel ugyan, de több pontot gyűjtve megnyerték az I. Alsó-Tiszai Csónakos Pergető Horgászversenyt, begyűjtve ezzel az elsőségért járó díjakat és elnyerve a bajnoki trófeát is.

A második napon kevesebb, 13 db hal került mérlegelésre, ami jelezte, hogy bizony a betörő hidegfront nem tesz jót a ragadozó halak horgászatának. Ezen a napon több megakasztott hal is lemaradt fárasztás közben, amit szintén a gyengébb táplálkozó kedvnek tudtak be a versenyzők, mint ahogy azt is, hogy jellemzően a kisebb méretű műcsalik voltak ezen a versenyen az eredményesebbek. Szerencsére az igazán áztató esőből csak egy bő órát kaptak a csapatok, ám a hűvösebb idő miatt az eredményhirdetés az étteremben, a terített asztal mellett zajlott, ahol kiosztásra kerültek az első három helyezett díjai, valamint a legnagyobb, illetve a legkisebb hal kifogójának, valamint a legfiatalabb versenyzőnek felajánlott tárgyjutalmak.

A verseny hivatalos végeredménye:

1, T&G Fishing Team 4 helyezési szám, 13 db fogott hal, 13217 pont

2, Kő-Lak Team-4 helyezési szám, 4 db fogott hal, 9258 pont

3, Szőke Tisza H.E.-5 helyezési szám, 7 db fogott hal, 13208 pont

4, Ikrek-8 helyezési szám, 5 db fogott hal, 7133 pont

5, Siloru Team-12 helyezési szám, 1 db fogott hal, 2809 pont

6, Egyed Fishing Team-13 helyezési szám, 4 db fogott hal, 2833 pont

7, Ütő Team-14 helyezési szám, 1 db fogott hal, 2601 pont

8, Sakál Team-14 helyezési szám, 1 db fogott hal, 729 pont

9, S-Metal Team-16 helyezési szám

A legnagyobb halat, egy 66 cm-es harcsát Molnár Tibor fogta, míg a legkisebbet, egy 18 cm-es sügeret a verseny legfiatalabb versenyzője, Egyed Áron, aki így 2 díjjal is gazdagabban távozott.

Ezúton is nagyon köszönjük mind a szervezők, mind a versenyzők nevében támogatóinknak, hogy felajánlásaikkal igazán színvonalassá tették rendezvényünket. 

Trinexus Aqua Hajósbolt Szeged, Matsu PuriPegiwobblerK-Fish horgászcentrumOnline hajósbolt, Kurinszky LuresSch horgászboltCzero horgászboltjaSzálka halászcsárda, Kalmár Motor Kft.

 További fotók a GALÉRIÁBAN!

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége