Hírek

Őszi haltelepítesek

Az őszi időszak kiemelten fontos a halgazdálkodó horgászszervezetek életében, ugyanis ebben az időszakban történik a nyári szezon alatt kifogott halak állománypótlási célú telepítései, valamint a következő esztendők fogható méretű állományainak (növendék, és tenyész korosztályú) halkihelyezései is.  

A fő telepítési irányvonal természetesen a horgászok által legkedveltebb halfaj a ponty faj állományának erősítése, de a HECSMSZ a horgászvizeiben előforduló halállományok sokszínűségének fenntartása érdekében más halfajok telepítését is rendszeresen végzi a beszerzési lehetőségek függvényében. A 2023-as őszi időszakban a pontyok mellett, jászkeszeg, márna, szürkeharcsa, kecsege halfajok telepítését is sikeresen megvalósítottuk, melyről jelen cikkünkben beszámolunk. 

Időrendben elsőként jászkeszegek és márnák érkeztek. 2023. szeptember 28-án 5- 5 ezer darab egynyaras méretű jászok és előnevelt márnák kerültek a Maros-folyóba. A telepítést Papp András vármegyénk halászati hatóságának képvielője is megtekintette, a halakat és a telepítési dokumentumokat ellenőrizte. A jászok átlagban a 10 cm-es testhosszúsággal, a márnák 5-6 cm-es méretben érkeztek új élőhelyükre.



Október második hetében (9.-től 12.-ig) került sor a dél-alföldi Szövetségek (Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége, Közép-tisza vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége) gazdálkodása alá tartozó Ecsegfalvi tógazdaság 5. számú halastavának őszi halászatára. Az 5. tó a tógazdaságban megtermelt kétnyaras pontyok tovább nevelését hivatott elősegíteni. Az 5. tó a gazdaság legnagyobb termelő tava közel 50 hektár, e tóban kizárólag a piaci, azaz a fogható méretű pontyok termelése történik. A tó pontyállományát, a várható  "termés" mennyiségét a rendszeres próbahalászatok alatt tartott mérések és szemléket követően kizárólag becslés útján lehet meghatározni. A kihelyezett kétnyaras állomány darabszáma, az utolsó - szeptemberi - próbahalászaton fogott halak átlagos testtömege (2,1 kg) és az előző évek lehalászási eredményeiből következtetett megmaradási százalék (80 % feletti) alapján került becslésre. 

2023. október 9-én elsőként a Mártélyi Horgászegyesület által közösen kezelt Mártélyi Holt-Tisza pontyállománya gyarapodott összesen 4027 kg-mal, majd a kedvező útviszonyokat kihasználva a Körtvélyesi-holtágba telepítettük a tervezett 2013 kg pikkelyes pontyot.

Kedden (2023. október 10.) napsütéses időjárás mellett folytatódott a halászat és a pontyok telepítése is: az Akolszögi Holt-Tisza (621 kg), a Tisza- (1028 kg) és a Maros folyók (1011 kg), a Csanádpalotai horgásztó (501 kg), és a Gyálai Holt-Tisza Sárgás szakasz (2035 kg) vizekbe érkeztek pontyok. A HECSMSZ hat kádas teherautója mellett, egy két kádas tógazdasági halszállító autó is munkába állt, mely a Tiszaszigeti HE Puszta és Gödör tavaiba szállított 500 kg pontyot. 

2023. október 11-én a tervezett telepítéseink (a HECSMSZ vízterületek: Salakos csatorna: 999 kg, Maty-éri víztározó: 1693 kg, Gyálai Holt-Tisza Lisztes és Görbe szakasza: 2021 kg) mellett a Sándorfalvi HE megrendelését is (Nádas tó: 505 kg) sikeresen teljesítettük. 

 

 Csütörtökön azaz október 12-én a tervezett haltelepítési ütemterv utolsó napján az Atkai-holtág pontyállománya több mint 4 tonna fogható méretű pikkelyessel (4032 kg), valamint az előzetes egyeztetést követően az Algyői-főcsatornába tervezett állomány (1027 kg) is megérkezett. Ezúton is köszönjük az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság Szegedi Szakaszmérnökségének és a Szeged Fish Kft. munkatársainak lelkiismeretes hozzáállását, ugyanis a szokásos őszi műtárgyszemlét követően azonnal megkezdték a csatorna vízkészletének feltöltését, így megvalósulhatott a főcsatorna telepítése is. Csütörtökön a szövetségi vizek mellett, a deszki Maros-Ponty HE kezelésében lévő Deszki tavakba (610 kg) is sikeresen megtörtént a pikkelyesek szállítása. 

A négy nap alatt összesen 22 623 kg, melyből HECSMSZ vizekbe 16 480 kg, tagegyesületi vizekbe 6143 kg ecsegi ponty került telepítésre. Az 5. tó pontyállományának átlagos egyedi testtömege 2,1 kg volt.

2023. október 11-én, nagy örömünkre ismét kecsege telepítést valósíthattunk meg. A HECSMSZ közel 10 éve, minden évben több korosztályban helyez ki kecsegét, hogy elősegítse a tiszai állomány stabilitását, gyarapodását. Az Alsó-Tisza mindszenti és szegedi szakaszán kihelyezett 300 kg összmennyiségű halak közül 200 db kapott egyedi jelölést. 

Kérjük a horgászokat, hogy jelölt kecsege fogása esetén jegyezzék fel a haljelen olvasható egyedi azonosító számsort és a fogás helyszínét, a hal hosszát, becsült súlyát esetleg a fogás körülményeit elérhetőségeink bármelyikén küldjék el számunkra.

A telepítésre kerülő kecsegéket régi haltermelő partnerünk a Rideg & Rideg Fish Farm Kft. biztosította, a közel kétnyaras méretű halak 40 dkg feletti átlagsúllyal érkeztek, így megmaradási esélyük igen jónak mondható.


A telepítés a MOHOSZ ÁPFE–V/7/2023. „A kecsege állománynövelő telepítése és a fogások monitorozása a foghatóvá tétel érdekében III.” jogcímen meghirdetett, és elnyert pályázata keretében valósult meg. 

Folytatva őszi telepítési ütemtervünket 2023. október 16-án (hétfő) újra a folyók telepítésére került sor, ezúttal egynyaras korosztályú szürkeharcsák érkeztek.

A Tisza folyóba Szegednél (melyről a Szeged TV videós összeállítást készített), illetve Mindszentnél összesen 1390 kg, míg a Maros folyóba Makónál 860 kg előnevelt egynyaras szürkeharcsa telepítése valósult meg. A kiváló kondícióban lévő halak Újhelyi Roland röszkei halkeltetőjében nevelkedtek és 20 cm feletti átlaghosszban, 30 dkg-ot meghaladó átlagsúlyban érkeztek új folyóvízi élőhelyükre. A HECSMSZ évek óta igyekszik saját forrásból és az elérhető támogatások bevonásával az folyóvízi törzsállomány javítására, fejlesztésére. 

A halgazdálkodási tervek előírása szerint a háromnyaras pontyokon túl jelentős mennyiségű tenyész azaz kétnyaras korosztályú ponty telepítése is kötelezően vállalt kötelezettség, mely elsősorban a következő évek stabil pontyállományát hivatott elősegíteni. 

2023. október 17-én Kunhegyesről, az Agro Aqua Kft. Kolbaszéki halastavaiból összesen 10 475 kg pikkelyes ponty érkezett, amelyből 6946 kg a Tisza-folyó mindszenti és algyői szakaszába került, 1264 kg az Atka-holtágban, 1138 kg a Körtvélyesi-holtágban, 488 kg a Maty-éri víztározóban talált új otthonra, míg 639 kg mennyiségben a gyálaréti holtágak Lisztes szakaszába került kihelyezésre.

  

A pontyok parazitáktól és betegségektől mentes állományból, kiváló kondícióban kerültek lehalászásra, átlagosan 28-33 cm-es testhossz, 50-80 dkg-os átlagos egyedi testtömeggel érkeztek új élőhelyükre. 

A szürkeharcsa tiszai és a kétnyaras pontyok tiszai, körtvélyesi és atkai telepítései a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.

Késő őszi időszakban várható további halfajok telepítése is, novemberben - terveink szerint - dévérkeszeg és compó fajok telepítése fog megvalósulni! 

A 2023-as horgászév haltelepítéseiről készült fényképeket weboldalunkon található galéria tartalmazza.

HECSMSZ

OSzE

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége