Hírek

IV. Atka kupa-Ősz

2023 őszén már a negyedik Atka Kupa került megrendezésre, amely versenyen a legnagyobb 3 ponty súlya számított az értékelésbe. A 2 fős csapatok 4 bottal horgászhattak és kizárólag az 5 kg feletti példányok kerültek mérlegelésre.

A verseny szeptember 25-én, hétfőn reggel 6 órától kezdődött, a sorsolás során először húzásai sorrendet, majd csak ezután húztak helyszámot a csapatok. A helyfoglalással, bepakolással, mederfelméréssel el is telt ez az első nap, így talán nem is meglepő, hogy az esti mérlegelésen mindössze 2 csapat tudott mérlegelhető halat mutatni. A versenyzők elsősorban a markánsabb medertöréseket és az Atkai-holtágra jellemző partszéli masszívabb akadókat horgászták meg, ehhez mérten erős végszerelékekkel. A keddi napra már megérkeztek a kapások és a mérlegelhető méretű halak is, horogra akadt 2 db 10 kiló feletti ponty is. Az Alfa helyőrség és a Cirkusz Maximusz ekkor már 2-2 db 5 kg feletti fogással rendelkezett és az utóbbi csapat 22,91 kg-os összsúllyal vezette ekkor a verseny.
27-én, szerdán is elesett pár ponty és a kéthalas csapatok közé feliratkozott az Ütő Team és az Ewing Yad team is. Az Alfások már 4 db halat mérlegeltek, a 3 legnagyobb haluk 31,95 kg-ot nyomott, így vezették a versenyt a 2 halas Cirkusz Maximusz és a szintén 2 halas Ütő Team előtt.



A csütörtöki napra beértek az etetések, vagy csak megéheztek a halak, mindenesetre 14 db mérlegelhető ponty akadt horogra 140,91 kg összsúlyban, amelyek között 5 db 10 kiló feletti példány is akadt. Ezen a napon fogta a verseny legnagyobb halát is az Ewing Yad Team, egy pompás 16,23 kg-os tőponty formájában. Az esti mérlegelés után az élen továbbra is a 3 halas Alfa Helyőrség állt, javítva kicsit a súlyukon, 37,46 kg-on állva, második helyre az Ütő Team ért oda, akiknek szintén megérkezett a 3. haluk, míg a harmadik helyre az Ewing Yad Team került, 3 haluk összsúlya 31,99 kg-ra rúgott. Ezen a napon robbantott a Dinamit Duó csapata, mindkét fogott haluk bőven 10 kg feletti volt, 24,92 kg fogásuk jelezte az élen állóknak, hogy résen kell lenniük, hiszen bárki odaérhet az első helyre.

A pénteki napra alábbhagyott a lendület, illetve egyre inkább a nagyobb halak szelektálása felé terelődött a horgászati taktika, mindössze 5 db ponty került matracra, ám a legkisebb is majdnem 9 kilogrammot nyomott, míg az Alfások majd 15 kilós hala azt jelezte, ők már nem akarják kiengedni kezükből az első helyet. A Popák Team erről azonban nagyon mást gondolhatott, hiszen 13,99 kg és 12,56 kg-os haluk azt jelentette, hogy 5 kg-on belülre kerültek az elsőtől. Az Ütő Team ezen a napon nem fogott halat, ám maradtak a harmadik helyen. A Cirkusz Maximusz és az Ewing Yad Team csapatoknak volt már meg a 3-3 megfelelő méretű haluk, ám abban mindenki egyetértett, hogy Atkán bármi előfordulhat, akármelyik csapatnak beérkezhet az utolsó éjszakán, vagy hajnalban egy-két derék ponty, ami teljesen átírhatja a sorrendet. A versenyt záró mérlegelésen kizárólag 10 kilón felüli halakat fotózhattunk, az Alfa Helyőrség 12,8 kg-os hala nem változtatott az összsúlyon, ám a Popák Team 14,85 kg-os pontyra tudta cserélni a kedden fogott 11,55 kg-os halát, így 41,4 kg-ra növelte összesített fogását. Az utolsó pillanatokban érkezett az Ütő Team horgára egy derék 11,77 kg-os ponty, bebiztosítva számukra a 3. helyet. A Belovai Carp Team későn hajrázott, hiába fektetett matracra 2 db 10 pluszos halat is, az első 3 helyezett sorrendjébe már nem tudott beleszólni. A Cirkusz Maximusz és az Ewing Yad versenyzői ekkor már nem voltak eredményesek, ám megőrizték 5. illetve 4. helyüket.

A verseny végeredménye:
1. Alfa Helyőrség Team 9 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 42.740 gr
2. Popák Team 5 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 41.400 gr
3. Ütő Team 5 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 39.180 gr
4. Ewing Yad Team 3 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 31.990 gr
5. Cirkusz Maximusz 3 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 31.120 gr
6. Belovai Carp Team 4 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 28.560 gr
7. Dinamit Duo 2 db hal, 2 legnagyobb összsúlya: 24.920 gr
8. SZB Carp Team 3 db hal, 3 legnagyobb összsúlya: 23.530 gr
9. Mango Team 1 db hal, 1 legnagyobb összsúlya: 9.380 gr
10. Építő Team-Mérlegelhető halfogás nélkül
11.Bravo Helyőrség Team-- Mérlegelhető halfogás nélkül

Mérlegelt hal összesen: 35 db
Mérlegelt halak összsúlya: 366,85 kg
Csapatátlag:33,35 kg
Legnagyobb hal:16,23 kg

A száraz tények után nézzük, hogyan élték meg a csapatok a versenyt, mi az, amiben egyetértenek és mi az, amelyben teljesen más volt a horgászatuk, mint a többieknek. A legtöbb csapat már évek óta visszatérő vendég az Atkai-Kupán, így természetesen szóba kerültek az előző versenyek is. Abban mindenki egyetértett, hogy a hétfői beindulást leszámítva sokkal kellemesebb időjárásban horgászhattak, mint amit megszoktak az atkai versenyeken. Ennek ellenére ez sem volt könnyű verseny, mint ahogy az egyik versenyző fogalmazott, igazi ki mit tud ez a megmérettetés, nincsenek sablonok, reagálni kell azonnal a változásokra az eredményesség érdekében. A most bevezetett változtatás, amely szerint a top 3 ponty összsúlya számít csak a végeredménybe, szinte minden csapatnak elnyerte tetszését, izgalmasabb, az utolsó pillanatig nyílt versenyt eredményezett. Külső szemlélőként felmerülhet, hogy a holtág méltán híres amurjai miért nem érnek pontokat? Ennek leginkább halkímélési szempontjai vannak, az amur nagyon rosszul viseli a betárolást, akkor a legjobbak a túlélési esélyei, ha azonnal visszaengedésre kerül, így a szervezők, a versenyzőkkel egyetértésben, az értékelésből való kizárásáról döntöttek. Persze a horgászattal nem lehetett őket teljesen kikerülni, a Cirkusz Maximusz csapatának etetését például annyira ellepték, hogy több mint 10 db, 10 kiló feletti példány került a horgukra a hét folyamán.

A horgászati, etetési taktikát tekintve már nem voltak annyira egységesek a csapatok, a legtöbben vegyes etetéssel kezdtek, amely magokat, pelletet és bojlit is tartalmazott és arra törekedtek, hogy a 3 db bemérhető haluk mindenképpen horogra kerüljön. Amikor ez sikerült, akkor váltottak tisztán bojlis etetésre és igyekeztek a 10 kg feletti halakra fókuszálni. Ez Atkán azonban, mint ahogy sok más sem, nem egyszerű, pusztán a csali méretének növelésével nem oldható meg, sőt, néha a kisebb csalikon, 2-3 kisebb hal után érkezik meg egy igazi vaskos atkai töves. Ettől függetlenül azért a legtöbb csapatnál a 24, 30 mm-es golyók kerültek a horogra, különböző trükkökkel variálva. Kevés csapat volt, aki a kezdetektől csak nagyhalazott, ők mindent egy lapra feltéve vállalták, hogy nem lesz haluk, vagy nem lesz 3 mérhető haluk. Ők jellemzően az etetési taktikában is a mérsékelt vonalat követve, keveset, célzottan etetve várták az igazi nagyokat.

A csalik ízesítésében, színében mindenki mást talált eredményesnek, az Ütő Team például ugyanazzal a csalival fogta mind a 3 tíz kiló feletti halát, míg a verseny győztese sokfajta ízesítést kipróbálva tudott újabb és újabb halakat fogni, bár náluk is volt egy íz, ami egész héten működött. Ennek ellenére azt tapasztalták, hogy egy-egy íz gyorsan elfáradt, a változtatásra jobban reagáltak a halak. Igaz volt ez az etetési helyekre is, nagyon kevesen horgászták végig a hetet 1-2 etetésen, eredményesebb volt, ha a halak mozgását követve időszakosan új helyekre húzták be a végszereléket. Ami kellemes meglepetés volt sok helynél, az az, hogy a halak zöme és a nagyobb halak is, a déli órákban, napközben érkeztek, ami valljuk meg őszintén nagy előny a horgásznak, különösen akkor, ha egy masszívabb akadó közelébe helyezte el a csalit. Nem mindegy, mennyi idő alatt tud reagálni a kapásra és mennyi idő alatt tudja felvenni az érdemi fárasztási pozíciót.

A IV. Atka kupa ismét feladta a leckét a horgászoknak, ám akik vállalták a kihívást, tudták, mire vállalkoznak. Tudják, az Atkai-holtág egy igazi vadvíz, akadókkal, meredek partoldallal, bozóttal, ám fantasztikus, vaskos, erős pontyokkal jutalmazza a hozzáértő horgászokat. Ez a horgászverseny nem való mindenkinek, nem tudja bárki megoldani, ám aki beleszeret, az évről-évre visszajár és már most számolja a napokat az V. Atka kupa tavaszi fordulójára várva.

A versenyen készült fotók a galériában elérhetőek.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége