Hírek

Kövér karikák Körtvélyesen

Igazi vadvízre érkezik az, aki a Körtvélyesi-holtágra indul horgászni, ám könnyen elbizonytalanodhat, hogyan is kezdjen a horgászathoz. Ezen segít az a pár kérdés/válasz amelyre Erdős Árpád, a Csongrád Megyei Tagszövetségi versenycsapat tagja válaszolt, aki gyakran látogat ide.

Árpád megrögzött finomszerelékes horgász, aki gyakran egy hétköznapi horgászatra is horgászládával, többféle felszereléssel érkezik és az etetésnek, a horgászat technikájának is megadja a módját. Halat akar fogni és ezért meg is tesz minden tőlet telhetőt, így nekünk, hétköznapi horgászoknak érdemes figyelni, megtudni, hogyan is vélekedik a holtágról, mit tart fontosnak, amikor itt horgászik.

Milyen jellegű vízre készüljön, aki a holtágra érkezik, miben más ez a víz, mint egy horgásztó?

Ez egy régi holtág, sose volt kotorva, sekély, nincsenek mély részei, egy-egy kis szakaszon talán vannak 2,5-3 méteres részei is, de jellemzően olyan 1,5-es vizet találunk. A vízparton rengeteg öreg fa van, amelynek a levelei, kisebb nagyobb gallyai bekerülnek a vízbe, így bárhova ülünk le, iszapos mederre készüljünk, ahol nehezítésként falevelek, gallyak hevernek, estlegesen az ágakon megtelepedett kagylókkal egyetemben. Egyébiránt, ha kellően korán érkezünk, nem is kell mély vizet keresnünk, a partszegélyen keresgélnek ilyenkor a halak, akár 50-60 cm-es vízben is megfoghatjuk őket.
Igazi vadvízi jellegzetesség, amit tartsunk szem előtt, Körtvélyesen délben nincs hal. A sekély víz miatt, különösen nyáron, a napközbeni órák nagyon haltalanak tudnak lenni. Hajnaltól 10-11 óráig, illetve 4 óra után számíthatunk halakra, amikor még vagy már árnyékban tudunk horgászni. Természetesen ahogy megyünk bele az őszbe egyre tovább tart ez az időszak és borongós, esős időben akár egész nap jó eredménnyel horgászhatunk, node esőben a bejutás-kijutás bizony problémás tud lenni az ártéri földutakon.

A HECSMSZ munkatársainak köszönhetően több, jól karbantartott horgászhelyet is találunk


Búvóhelyére igyekszik a partszélen megakasztott hal

Finomszerelékes horgászként milyen halfajokra lehet számítani itt?

Évente változó a halösszetétel, hiszen ártéri holtágként az élő Tisza akár többször is elöntheti a területet. Az idei, 2023-as évben a karika keszeg a fő hal, elvétve kerül elő néhány dévér, idén a kárász annyira nem jellemző, de a telepítéseknek köszönhetően pontyot is lehet fogni. Állandó halfaja a holtágnak a sneci, amiből idén rengeteg van, sok a törpeharcsa is, ám lehet tőlük horgászni és szép a holtág bodorka állománya is. Busa is akad, aki célzottan rá horgászik, foghat is, de nem jelenik meg zavaróan az etetésen.

Melyik horgászmódszert javasolnád leginkább, ha itt akar horgászni valaki?

Én sokat horgászom rakós bottal, hiszen az a legpontosabb, ám keszegre pályázva a spiccbot, vagy a matchbot is jó választás lehet. A fenekező módszerek szerintem kevésbé alkalmasak, az elején említett, iszapos, gallyakkal tarkított mederfenék miatt. Működik, különösen a finomabb feederezés, de felesleges messzire horgászni és nagy kosarakat kerülni kell. Megszokta a hal már a bedobott etetőanyag hangját, a kukorica potyogását még talán szereti is, de az etetésre érkező halak nem respektálják a fejükre pottyanó nagy kosarakat.

Árpi előszeretettel horgászik rakós bottal, de keszegre a matchbot, vagy a spiccbot is hasonlóan jó lehet


Elvétve érkezi idén dévér, idén a karikakeszegek az egyeduralkodók

Mire kell ügyelni a horgászat során, milyen jellegzetességei vannak az itteni horgászatnak, a már említett napszakos sajátosságon túl?
Nagyon ritka az, hogy itt azonnal jön a hal, legalább egy óra, néha több is eltelik, mire megjelennek a horgászhelyen, hiszen ez egy nagy területű természetes víz. Ezt bizony, ki kell várni, hiba a helyet hibáztatni és odébb költözni. Fontos az is, hogy komolyabb alapozóetetés után is kell ráetetni, persze csak azután, hogy megérkeztek a halak, akár 10 percenként, hogy helyben tartsuk a kosztosokat. Nem kell messzire horgászni, ha kézzel etetünk, akkor pont elég az a távolság, ameddig a kukoricát kényelmesen be tudjuk dobni. Igen, kukoricát, hiszen sok az apróhal, sok a sneci, a keszegeket, pontyokat ugyanolyan jól meg lehet fogni kukoricával is, ami lehet csemegekukorica, de aki kifejezetten pontyozik, az a főtt szemes kukoricát is nyugodtan használhatja, a keszegek nagyjai azt is fel fogják venni. Egy jó nap kényelmesen összejön 10 kiló feletti keszegmennyiség, de a 4-5 kiló keszeg, ha kicsit is odafigyelünk, szinte garantált.

Bőséges alapetetés javasolt

Ráetetésként akár főzött kukorica is mehet, ha pontyra is pályázunk

Erős pikkelyes pontyok lakják a holtágat

Több kiló karikakeszeg gyorsan összejön

Reméljük a fenti sorok között azok is találnak hasznos információt, akik rendszeres látogatói a holtágnak, akik pedig még nem horgásztak itt, azoknak jó kiindulási alap lehet. Sajnos e sorok írásakor az Ativizig által elindított munkálatok miatt nehezebben juthatunk le a vízpartra, ám ha már ott vagyunk, szép élményekben lehet részünk.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége