Hírek

I. HECSMSZ Alsó-tiszai Csónakos Pergető horgászverseny

A Horgász Egyesületek Csongrád megyei Szövetsége az idei év októberében hagyományteremtő céllal megrendezi az I. Alsó-tiszai csónakos pergető horgászversenyt. A verseny az Tisza-folyó 183 fkm-173 fkm közötti, szegedi szakaszán kerül lebonyolításra, 2 fordulóban, október 14-15-én.

I. HECSMSZ Alsó-tiszai Csónakos Pergető horgászverseny kiírása
(1-2. forduló)

Időpont: 2023.10.14-2023.10.15

Nevezés: A versenyre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk. A horgászversenyen való részvételnek feltétele, hogy a versenyzők a jogszabályban előírt érvényes állami horgászjeggyel, horgászkártyával, érvényes horgászegyesületi tagsággal rendelkezzenek.

Nevezési díj: 24 000 Ft/csapat (területi jegy, sólyázás, parkolás, mindkét napi reggeli és ebéd)

Helyszín: Szeged, Tisza folyó 173 fkm (Szeged, Árvízi emlékmű) – 183 fkm (M43 autópálya híd) közötti szakasza

Versenyközpont: Partfürdő

A versenyközpontban egy kijelölt sólyapálya található, amelyet a verseny során ingyenesen használhatnak a regisztrált csapatok.

Parkolás a partfürdő területén biztosított.

Hajók kikötésére a vitorlás kikötőben, illetve a kikötő melletti partszakaszon lesz lehetőség.

Versenypálya:

 

A versenypálya határain belül nincs horgászat elől elzárt terület, horgászni csak más horgászok zavarása nélkül szabad. A kijelölt versenypálya szakaszán a Hajózási Szabályzat szerinti szabályok betartása kötelező. A versenypályán található 3 db híd esetében tilos vesztegelni a hidak alatt, illetve azok közelében a hajózási útvonalon. A hajózási útvonal a hidak oldalán a vízről egyértelműen láthatóan ki van jelölve. A versenypályán található több horgonyozni tilos jelzésű terület is, ahol tilos a horgonnyal történő megállás, valamint a horgony vonszolása.

Az elektromos motorral történi navigálás és megállás (akár GPS vezérelten, akár manuálisan történik) a Hajózási Szabályzat szerint nem minősül veszteglésnek, így a fenti helyzetekben ennek használata mellett szabályos a horgászat. Ettől függetlenül kérjük a csapatokat, hogy különös körültekintéssel legyenek a hidak közeli horgászat során.

Tekintettel a versenypálya meder adottságaira (bizonyos szakaszokon a Tisza folyó szélessége kisebb lehet, mint 100 m), kérünk minden versenyzőt, hogy nyomatékosan ügyeljenek a csónakok közötti távolságra mind horgászat, mint elhaladás során. Nem szabad 50 méteren belül, alapjáraton, vagy elektromos motorral elhaladni másik csapat mellett, pl. csorgás közben egy bekötve horgászó csapat mellett 20 méterre elcsorogni, ha azt 50 méteren kívül is meg lehet tenni.

Amennyiben az 50 méteren kívüli elhaladás nem lehetséges, úgy azt a lehető legrövidebb útvonalon, a szabályosan horgászó csapat zavarása nélkül, maximum 8 km/h sebességgel köteles megtenni az elhaladó csapatnak.

Figyelem! A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt, a csónakokban mindenkinek kötelező a mentőmellény, és egyéb kötelező hajózási felszerelések biztosítása csónakkategóriától függően.

Szabad edzéslehetőség

A versenypályán kötelező edzésnap nem kerül kijelölésre. A szabad edzések során a versenyzők maguk kötelesek gondoskodni a horgászathoz szükséges okmányokról és engedélyekről, illetve a helyi horgászrend szabályainak betartása mellett folytathatják a horgászatot.

Versenyszabályok

A verseny indítása:
A versenyen részt vevő csapatok 3 indítási csoportba lesznek besorolva a csónakok teljesítménye alapján. (1. indítás 20 LE alatti, 2. indítás 20-40 Le között, 3. indítás 40 LE felett)
Az azonos indítási csoportokban lévő csapatok egyszerre indulnak, az egyes indítási csoportok indítása közötti idő 5 perc. Az egyes indulási csoportokon belül a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Az azonos helyre érkezés esetén az a csapat élvez előnyt, amelyik hamarabb kezdi meg a szabályszerű horgászatot. Szabályszerű horgászatnak az számít, ha leállított benzinmotor mellett megkezdi a horgászatot az egyik csapat, ebben az esetben az 50 méteres körzetükben más csapat nem kezdheti meg a horgászatot.

A verseny zárása:
Az indulási pontra minden csoportnak az indításától számított 5 óra elteltével kell visszaérkeznie.

Értékelés, pontozás:

  • A verseny értékelésébe kizárólag a szájba, vagy a kopoltyúfedő hátsó vonalától előre, a száj közvetlen közelébe akadt, horoggal fogott ragadozó halak számítanak bele.
  • Értékelhető halfajok: csuka: 35 cm, harcsa: 50 cm, balin: 30 cm, süllő: 30 cm, kősüllő: 25 cm, domolykó: 20 cm, jászkeszeg: 25 cm, sügér: 15 cm, feketesügér: 20 cm
  • Az értékelésbe csak a versenyidőn belül mérlegelt halak számítanak. Kivételt képez az a hal, amelynek fogását a versenyidő alatt jelezte a csapat a mérlegelőknek, ám a mérésre a verseny végének közelsége miatt nem került sor. Ez esetben a visszaérkező csapatnál az indulási ponton történik a mérlegelés.
  • Az értékelésben a szabályoknak megfelelően fogott és élő állapotban tartott ragadozó halak orrcsúcstól a farokúszó végig cm-ben mért hosszának a négyzetre emelt értéke adja a halak pontértékét (a csapat két versenyzője által fogott halak pontértéke összeadódik).
    A halak hosszának mérésekor, minden megkezdett cm számít. (Pl.: 65.7 cm-es halat 66 cm-esként kell figyelembe venni, és 66X 66 =4356 pontot kap. A 65,1 cm-es halat szintén 66 cm- esként kell regisztrálni, és 66X66=4356 pontot kap.
  • A fordulók kiértékelése alapján a csapatok helyezési számot kapnak. Az azonos fogási eredményt elérő csapatok olyan helyezési számot kapnak, amely az így elérhető helyek átlagával egyenlő. A nullázó csapatok valamennyien a helyezési szám nélkül maradt helyezések átlagával azonos helyezési számot kapnak. (Példa: 24 duóból álló forduló 12 helyezett mellett 12 nullázó, ez utóbbiak mindegyike (13+24):2= 18,5 helyezési számot kap.) 
  • A verseny végeredményének értékelésekor az egyes fordulók helyezési számainak csapatonkénti összeadását követően legkisebb pontszámmal rendelkező csapat a győztes.
  • Díjazásra a verseny első három helyezettje kerül. Serlegek illetve támogatói tárgynyeremények, felajánlások formájában.
  • Különdíjban részesül a versenyen legnagyobb illetve legkisebb halat fogó horgász, valamint a legfiatalabb réstvevő.

Horgászat:

  • A horgászat történhet mozgásban lévő vagy rögzített csónakból is, azonban a csónakok parthoz, mólóhoz való rögzítése tilos.
  • Tilos a műcsalit letett bottal, vízáramlással mozgatni, vagy helyváltoztatás közben vontatni, azonban a vertikális horgászat engedélyezett!
  • Engedélyezett az elektromos motor, gps, halradar használata

Mérlegelés:

  • A szervezők 5 folyamkilométerenként biztosítanak egy-egy mérlegelő csónakot, a megfogott halak mérlegelési igényét a versenyzőknek azonnal jelezniük kell. A mérlegelők megérkezéséig természetesen a horgászatot folytathatják. A mérlegelők elérhetőségeit a sorsolásnál minden csapat megkapja.
  • A versenyzők kötelesek a halakat a legkíméletesebb bánásmódban részesíteni, a mérésig pontyzsákban tartani. A pontyzsákról mindenki maga gondoskodik!
  • Minden csónakban kötelező egy láthatósági mellény, amit a halfogás után az egyik csapattag felvehet, így is jelezve a mérlegelőknek.

Program:

2023. október 14.

-7.30-tól reggeli

-8.00:   eligazítás, hajók ellenőrzése

-8:30:   technikai értekezlet (regisztráció és indulási sorrend kihúzása)

-9.00:  verseny indítása

-14.00: verseny vége

-15.00: Ebéd és eredményhirdetés

2023.október 15.

-7.30-tól reggeli

-8.00:  eligazítás, hajók ellenőrzése

-8:30:  technikai értekezlet (regisztráció és indulási sorrend kihúzása)

-9.00:  verseny indítása

-14.00: verseny vége

-15.00: Ebéd és eredményhirdetés

Nevezés: A nevezési díj csapatonként 24.000 Ft, amely tartalmazza a versenyen való részvételen túl a vízterületre szóló területi jegyet, a sólyázást, parkolást, mindkét napi reggelit és ebédet.

A nevezési határidő: 2023. október 12.

A nevezéseket kizárólag e-mailen tudjuk fogadni, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Nevezésnél kérjük megadni a résztvevő csapat és a csapattagok nevét, az állami horgászjegy számát, valamint azt, hogy a csónak milyen teljesítményű motorral szerelt. Minden nevezésről visszaigazolást küldünk!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A verseny szervezője: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

A versenyt kiemelt támogatója: a Trinexus Aqua Hajósbolt Szeged, a Matsu Puri, a Pegiwobbler, a K-Fish horgászcentrum és az Online hajósbolt

További támogatók:  Kurinszky Lures, Sch horgászbolt, Czero horgászboltja, és a Szálka halászcsárda

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége