Hírek

Feeder Országos Bajnokságok a Maty-éren

Augusztus 14-től újra benépesült a Maty-éri versenypálya, hiszen elkezdődött a felkészülés a 2023-as Feeder Országos bajnokságokra, amelyek közül a Női, a Masters és az U25-ös kategóriákban avatnak bajnokot a hétvégén. 

Hétfőn és kedden az edzésnapok zajlottak, szerdán azonban a II. Női Feeder Országos Bajnokság már el is kezdődött az elsőfordulóval. A bajnokságra 11 hölgyversenyző nevezett, akik a Masters és az U25 mezőnytől távol kialakított szektorban foglaltak helyet, így minden szélső hely valós szélső helyként nagyobb fogási eredményekkel kecsegtet. Az első másfél órában a felső-szélső helyek jól is muzsikáltak, itt bizony előfordult, hogy az első 4 versenyző mindegyike halat fárasztott, ugyanakkor a másik szélen horgászó Rudnay Csillának az A11-en a másfél óra végén érkezett meg az első komolyabb hala. Azért a belső helyeken horgászók is megtalálták a halakat, a pontyok, kárászok, törpeharcsák mellett balinok is szákba kerültek és például Walter-Barna Diána a majdnem középső rajthelyén is jó tempójú halfogással kezdte a versenyt. Borítékolható volt már ekkor, hogy bizony szükség lesz mindkét bekészített haltartóra a legtöbb versenyzőnél.Természetesen a forduló végén az esélylatolgatások után a mérleg tett igazságot, amely alapján az első napot dr. Kulcsár Aranka nyerte kiemelkedő 60 325 gramm fogással, míg a második Walter-Barna Diána lett 47 025 grammal, a harmadik helyre pedig Rudnay Csilla ért oda 34 375 grammos eredménnyel.

Walter-Barna Diána a pálya közepén is szépen fogta a halakat

A pálya felső szakaszán hamar megérkeztek a halak, sokszor 4 versenyző is egyszerre fárasztott

Rudnai Csillánál lassan jelentek meg a pontyok, ám így is 3. tudott lenni az első fordulóban

A többnapos etetésnek köszönhetően a 2. fordulóra már stabilan megjelentek a pontyok, így nem is kellett másra horgászni, sőt feederversenytől szokatlanul igencsak rövid távon, 6-12 m között horgászott a mezőny nagy része. Vagyis ahogy mondani szokás, kint volt a ponty láb előtt. Ennek ellenére a női mezőnynél ma kevésbé indult el a halfogás, inkább az első óra vége felé lehetett egyre több görbülő botot látni, ám a Maty-érhez méltóan, a jó eredményhez ma is 30 kiló feletti súlyra volt szükség. Viszont izgalmasra sikeredett a mai nap, hiszen jól összekuszálta az összesített eredményeket, a tegnapi nap első 3 helyezettjei közül ketten is gyengébb eredményt értek el, így esélyt adtak a többieknek, hogy beérjék őket. A szélső hely nyújtotta előnyöket Walter-Barna Diána azonban maximálisan kihasználta és 49 225 gramm fogással nyerte a mai napot, a második helyre Ünlütürk Nóra ért oda 37 050 grammal, míg a 3. helyet Godó Kitti szerezte meg 36 025 grammos fogással. Összesítésben az utolsó forduló előtt Walter Barna Diána vezetett 3 ponttal, második dr. Kulcsár Aranka 6 ponttal, míg a harmadik helyen Godó Kitti állt 7 ponttal.

A női feeder országos bajnokság zárófordulója igencsak izgalmasra sikeredett, hiszen az összesítésben vezető Walter-Barna Diána kihúzta a sorsoláskor a szektor elmúlt napokban leggyengébben teljesítő helyét, ahonnan 10 illetve 11 ponttal álltak fel eddig a versenyzők. A dobogós helyezésekre reális esélye Dián kívül dr Kulcsár Arankának, Godó Kittinek és Ünlütürk Nórának volt az első két forduló alapján, a többiek néhány ponttal lemaradva követték őket. Az izgalmakat tovább fokozta az utolsó percekben érkező nyári zápor, amely a kedélyeket talán, de a levegőt egyáltalán nem tudta lehűteni, így a mérlegeléskor nemcsak a súlyos haltartók emelgetése, hanem a jócskán párás levegő miatt is izzadhattak a mérlegelők.

dr. Kulcsár Aranka pontos, precíz etetése

Bizony elkélt a segítség a hölgyeknek a mérlegeléskor

Godó Kitti végül a 3. helyet szerezte meg

dr. Kulcsár Aranka szurkol a mérlegnek

A harmadik napon az első három helyezett mindegyike 40 kiló feletti fogást mérlegelhetett és mint a végére kiderült dr. Kulcsár Aranka hiába nyert a mai napon is, 44 725 grammos fogással, Walter-Barna Diána nem hagyta, hogy mások kaparják ki neki a gesztenyét, megoldotta a kevésbé jó helyet is, a megfogott 41 850 gr hal 3 helyezési számot hozott neki, így 6 ponttal megnyerte a II. Feeder Országos Bajnokságot. Dr. Kulcsár Aranka 7 ponttal végzett a második helyen, míg Godó Kitti aki a 3. fordulóban a 2. helyen, 43 875 grammot mérlegelt, összesítésben 9 ponttal bronzérmes lett.

II. Női Feeder OB végeredmény

1, Walter-Barna Diána Magdolna-6 p-138 100 gr

2, dr Kulcsá Aranka-7 p-133 025 gr

3, Godó Kitti-9 p-111 025 gr

Részletes eredmények itt!

III. Masters Feeder Országos Bajnokság

A Masters kategóriában 35 fő, nevezett, akik 4 szektorban foglaltak helyet. Kivételesen erős mezőny jelent meg, sokan közülük a felnőtt bajnokságban is helyt állnak évről-évre, és legalább 10 versenyzővolt,  aki a végső győzelemre is esélyesként érkezett.

A Masters mezőny a tározó északi részén foglalt helyet, amely szakasz az előzetes várakozások szerint kevesebb halat fog adni és ennek megfelelően nehezebben is indult el a halfogás az elején. Minden szektorban akadt azonban egy-egy versenyző, akik az elején elkapták a fonalat, verseny közben úgy tűnt, hogy Csővári Tibor, Papp József, Hajdú Tamás vezetik szemmel látható előnnyel szektorukat és mögöttük 3-4 versenyző az, aki kapaszkodni tud a jó helyezéskért. Sok volt a halvesztés is, ami nagyban befolyásolhatja a végeredményt, ráadásul sok hal pár perces fárasztás után akad le, így időt is veszített a versenyző, nem csak fogott súlyt. A végeredmény szinte minden szektorban a menet közben kalkuláltak szerint alakult, az „A” szektorban Csővári Tibor, 29 925 grammal tudott győzni, míg a „B” szektort Frankó Zoltán nyerte végül, 40 350 grammal, a „C” szektort Papp József (40 325 gr), míg a „D”-t Hajdú Tamás (28 825 gr) nyerte.


Gumizott végszerelék a pontyoknak

Maty-éri átlagponty a horgon


Frankó Zoli az edzésen, kabátban, törpeharcsával, a versenyen kabát se kellett és a törpét is pontyra cserélte

A  második fordulóban az „A” szektorban sorsolt össze két egypontos versenyző, Papp József és Hajdú Tamás, Csővári Tibor és Frankó Zoltán külön szektorba került, elkerülték egymást. Azt azonban nem volt szabad elfelejteni, hogy sok tapasztalt horgász van a mezőnyben, akik jól ismerik ezt a versenypályát és bárki odaérhet a szektor elejére. 
A mérlegelés meg is mutatta, hogy nagyon nincs lefutva még ez a meccs, bár Papp József az „A” szektorban ma is hibátlanul horgászott, 35 200 gr fogásával újabb győzelmet zsebelhetett be. Ebben a szektorban Hajdú Tamás lett a második, ám összesítésben ezzel a 4. helyre csúszott, ugyanis Csővári Tibor nagyon magabiztosan 32 750 grammal nyerte a „B” szektort, 15 kg-ot verve a szektor másodikra, így 2 ponttal az összesítés 2. helyén áll.
A „C” szektorban Erdei Attila, a 2022-es bajnok győzött, 24 850 grammal, a 2. helyezett Frankó Zoltán előtt, aki 23 025 grammot fogott, ám ezzel az eredménnyel Zoli az összesítésben csak egy helyet visszacsúszva a 3. helyen várta az utolsó fordulót.
A „D” szektor Gratzoll László elsőségét hozta, 24 650 grammot fogott, itt a második helyezett Varga Albert lett 15 350 grammal. Érződött, hogy kevesebb a hal a versenypályán, hiszen a Masters tegnapi 16-21 kg-os szektorátlaga ma már csak 12-16 kg-ot tudott és a párhuzamosan zajló  U25 kategóriában is visszaesett a tegnapi majd 30 kg-os átlag 25 kg-ra.


Ambrus Tibor ezúttal nem csak szervezőként, versenyzőként is szóhoz jutott


Erdei Attila a második, harmadik fordulóban tudta nyerni szektorát

Az utolsó forduló bizony feladta a leckét a versenyzőknek, hiszen a tegnapi nap folyamán nem születtek kiemelkedő fogások, 30 kg fölé mindössze Papp József és Csővári Tibor tudott kerülni, és 20 kg feletti eredményt is mindössze öten tudtak horgászni. Így ma el kellett dönteni, hogy sok halra horgászva, mennyiségben juttatják be az etetőanyagot, ami jellemzően persze kukorica most is, vagy az óvatosabb vonalat követve az etetésre érkező összes halat nagyon megbecsülve pecáznak. Mindenesetre izgalmasnak ígérkezett ez az utolsó forduló is, hiszen az összesítésben 8. helyen álló Varga Albertnek is mindössze 5 pontja volt, így a dobogós helyezésekre minimum az első 8 helyen álló versenyző érdemi eséllyel pályázott. A 3. forduló sorsolását akár igazságosnak is mondhatjuk, hiszen az első 8 helyezettből arányosan jutott minden szektorba, bár mondjuk az újabb Hajdú Tamás, Papp József párosítás, vagy a „D” szektorban az Erdei, Frankó, Ambrus hármas elképzelhető, hogy máshogy fogalmazna.
A mérlegelésnél kiderült, hogy bizony, ma is meg kellett becsülni minden halat, sőt nemcsak a pontyokat, a kárászokat, keszegeket, balinokat is, az átlagfogás nem volt magas, ám minden szektorban akadt, aki elkapta a fonalat és 3 szektorban is 30 kg feletti fogás mérlegelhetett a szektorgyőztes.


Csővári Tibor mindhárom nap hibátlanul horgászott, a többiektől némileg eltérő elképzeléssel

Menet közben úgy tűnt, Papp József elsőségéhez nem fér kétség, de a többi hely sorsa még bőven kétséges volt. A mérlegelés az „A” szektorban kezdődött, ahol Varga Albert szép horgászattal 21 000 gr fogással nyerni tudott, így a többiektől függően akár még a dobogós helyezésekre is eséllyel pályázott, legalábbis amit lehetett, azt hozta a mai napon.
A „B” szektorban Papp József nagyon nagyot horgászva 44 200 gr fogással nyerte a szektort és bebiztosította összesített első helyét is. Hajdú Tamás 25 550 grammal második lett, ám ezúttal az 5 pont nem volt elég a bronzéremre, ugyanis a „C” szektorban Csővári Tibor a mai nap is első helyen végzett, és hibátlan teljesítménnyel, kevesebb fogott súllyal megszerezte az ezüstérmet. A bronzérem sorsa a „D” szektorban dőlt el, itt Erdei Attilát ma sem lehetett megverni , de Frankó Zoltán 2. helye és a fogott 27 550 gramm a dobogó harmadik helyére repítette Zolit, ezúton is gratulálunk neki!

III. Masters Feeder OB végeredmény

1, Papp József-3 p-119 725 gr

2, Csővári Tibor-3 p-99 275 gr

3, Frankó Zoltán Tibor-5 p-90 925 gr

Zolit a verseny után ki is faggattuk kicsit a horgászatáról.
Mennyiben hasonlított a mostani verseny a májusi method OB-re, ahol a csapatod, az Energofish Feeder Team nagyszerű horgászattal tudott győzni?
Teljesen más peca volt, ott egy szűkebb limittel kellett megoldani a horgászatot, egy felmelegedőben lévő vízben, éhes halakra, míg most egy nagyon meleg vízben, gyorsan telítődő halakra kellett horgászni.

Csak pontyra készültél az edzéstapasztalatok alapján, vagy volt "B" terved is, csak ahhoz nem kellett nyúlni, mert jó ütemben tudtad fogni minden fordulóban a halakat?
Elsősorban pontyra készültem, hiszen jó szektoreredményt csak akkor lehetett elérni, ha sok ponty kerül a hatartóba, de igyekeztem megfogni a kárászokat is, ha a ponty nem volt ott. Minden fordulóban volt 3-5 kg kárász is az összsúlyban minimum.

Ahogy hallottam, a kapástalanabb időszakban Te a finomítás irányába vitted el a horgászatodat, ami esetenként akár 12-es horogelőkét is jelentett. Egy rövid távú horgászatnál, mint most, milyen jellegű horgászbotok kellenek ahhoz, hogy kevés halvesztésed legyen, vagy nemcsak a botokon múlik?
Ott volt a hal a kukoricás etetésen, de nehezen vette fel a csalit, ezért kellett finoman horgászni, 16-os horoggal. Nemcsak a botokon múlik persze, de az általam használt 3,30as Benzar Concourse feederek kellően finomak ehhez a pontyozáshoz, ám a rövid táv miatt kell a finom kéz, gyakorlás kérdése. Én a visszaforgásgátlót is kikapcsolom, így horgászom, az ujjammal fékezem a dobot.

Nem mindenkinek sikerült egyenletesen jól fognia a halakat, aki gyengébben szerepelt, ők hol csúszhattak el, mik lehettek a tévutak?
Nyilván csak a saját tapasztalatom alapján tudok nyilatkozni, de ami biztos, hogy nagyon aktívan kellett horgászni, lehetett az a tévedés, hogy ha nincs kapás, akkor beleülnek, keveset dobnak. Ezúttal fordítva volt, még gyorsabban kellett horgászni, etetni és rádobni.

Részletes eredmények itt!

IIU25 Feeder Országos Bajnokság

Az utánpótlás korúaknál is erős mezőny jött össze, sokan egyenesen a múltheti felnőtt országos bajnokságról egyenesen érkeztek. Már a sorsolásnál kiderült, hogy nagy párharcokra is számíthatunk, hiszen a múlt heti Fehérvárcsurgói Feeder OB első 2 helyezettje Balog Áron és Bakó Péter egymás mellé sorsolt az „A” szektor szélső helyeire.
Az utolsó órába lépve darabszámban Peti vezetetett, ám az egyedsúlyokat tekintve Áron állt jobban, így itt nem lehetett hátradőlni egyik versenyzőnek se, az utolsó pillanatokig koncentráltan kellett horgászniuk. Ugyanez volt a helyzet a többi szektorban is, néhol 4-5 versenyző hasonló darabszámokkal állt, így a háttereknek nem volt könnyű dolgok eldönteniük, hányadik helyen állhat az ő versenyzőjük. A mérlegelés végül az „A” szektorban Bakó Pétert hozta ki győztesnek 62 875 grammal, a „B” szektorban Raffer Kristóf győzött 41 400 grammal, éppen csak megelőzve Bodzsár Norbertet, aki 41 025 grammot fogott. A „C” szektorban Smányi Szabolcs magabiztosan 42 225 grammot mérlegelve hozta a szektor egyet.

A titok ezen a versenyen is sárga színű volt

A taktika is egyszerűnek tűnt kívülről, pontyot kellett fogni, sokat

A második napi sorsolást követően a legnagyobb érdeklődés a „C” szektorra irányult, hiszen az összesítés első 4 helyezettje közül hárman ide kerültek, aki ma nyerni tud a Bakó Péter, Balog Áron, Raffer Kristóf hármasból, az nagy lépést tesz a végső győzelem felé is. A tegnapi nap harmadik szektorgyőztesének, Smányi Szabolcsnak „csak” hoznia kellett a kötelezőt szektorában, hogy közvetlen riválisai ne adjanak neki pontot. Persze nem ennyire egyszerű a versenyzés, itt bizony a halakon és a horgászokon is múlik, hogy mi lesz a végeredmény, így jól össze is keveredett a mérlegelés után a mezőny. Az „A” szektorban Bodzsár Norbert nagyon magabiztosan 45 950 gr fogással győzött, nagyon elhúzta a halat szomszédai elől is, hiszen 19 kg illetve szűk 18 kg lett a közvetlen mellette versenyzők fogása. Így Norbi fel is jött az összesítésben a 2. helyre. A tegnapi napon 2 pontos Lázár Krisztián ma is második lett Norbi mögött, így az összesítésben a 4. helyen állt. Ehhez azonban az is kellett, hogy „C” szektorban Bakó Péter újra győzzön és így Balog Áron újra csak 2. tudott lenni, hiába fogott ma is több mint 49 kg halat, az ebben a szektorban nem volt elég a győzelemhez. Raffer Kristóf aki 1 ponttal érkezett tegnapról, ebben a szektorban 4 pontot tudott szerezni, így 5 ponttal az 5. helyen várta a folytatást. 
A „B” szektorban, a pálya közepén volt a legkevesebb hal, itt Vidó Rolandnak 24 400 gr elég volt a szektor elsőséghez. Az összesített eredmények alapján az U25 kategóriát a második forduló után Bakó Péter vezette 2 ponttal, míg a második Bodzsár Norbert, 3 ponttal. A harmadik helyen Balog Áron fordult 4 ponttal, több fogott súllyal előzve a szintén 4 pontos Lázár Krisztiánt.


Bakó Péter a 2. napon is nyerni tudott

Így a harmadik napon úgy tűnt már kevésbé nyílt a versengés, legalábbis az első hely sorsát illetően, hiszen Bakó Péter 2 ponttal, 114 225 gr fogott súllyal vezetve érkezett a döntő fordulóra, 1 pont előnye és majd 30 kg-os súlyelőnye is volt a második helyezett Bodzsár Norbert előtt. Az ezüst és a bronzéremre azonban többen pályáztak, Norbin kívül Balog Áron, Lázár Krisztián, Raffer Kristóf is kevés ponttal, jó súlyokkal rendelkezett. Közülük talán Balog Áron sorsolt a legrosszabbul, hiszen ma is Bakó Péter mellé került, vagyis mindhárom nap ugyanabban a szektorban, és kétszer közvetlenül egymás mellett horgászva kellett volna, szinte párbajozva győznie, hogy odaérjen a dobogóra.
A mérlegelés szerint az „A” szektorban Kéri Dominik (38 850 gr) tudott nyerni Palotai Marcell előtt (36 100 gr), az összesítésben 5. helyen álló Raffer Kristóf 5 pontot szerzett, amely alapján búcsút kellett mondania dobogós reményeinek. A „B” szektorban dőlt el az aranyérem és mint később kiderült az ezüstérem sorsa is. Bakó Péter újabb hibátlan teljesítménnyel 39 650 gr fogással nyerte a szektorát, és egyúttal a versenyt is, ám Balog Áronnak kevésbé sikerült a mai nap, 4 pontot szerzett, ami, mint később kiderült, azért a bronzéremre elég lett. A „C” szektorban Bodzsár Norbert az egész verseny legnagyobb súlyát mérlegelve, 67 975 gr fogással nyerte a szektort, összesítésben 4 ponttal megérdemelten állhatott fel a dobogó második fokára.

II.U25 Feeder OB végeredmény

1, Bakó Péter -3 p-153 875 gr

2, Bodzsár Norbert Márk-4 p-154 950 gr

3, Balog Áron-8 p-129 375 gr

Részletes eredmények itt!

Az utolsó percekre érkező nyári záporban is fogni kellett a halat

Jó méretű pontyokból szépen összejött a nagyobb súly

Bodzsár Norbert az utolsó fordulóban kiemelkedő, 67 975 grammot fogott

Az összesítésben 12 pontot gyűjtő Smányi Szabolcstól kaptunk választ néhány érdekesebb kérdésünkre, az U25-ös verseny kapcsán.
Hogyan indultál neki a versenynek, milyen elképzelésekkel, érzésekkel?
A júliusi TCSOB tapasztalati alapján tudtam mire készüljek, ám a feeder szakág más horgászatot igényel valamelyest, így plusz segítséget is kértem és kaptam Bódi Csaba rutinos feederhorgász személyében, aki mind a taktikában, horgászatban, mind a felszerelésekkel kapcsolatosan nagy segítségemre volt.
A mezőny nagyon sűrű volt, sokan a felnőtt mezőnyben is jól szerepelnek, sőt válogatott kerettagok, ráadásul néhányan az úszós mezőnyből is átkalandoztak. 3 szektor volt csak, így borítékolható volt, hogy nagyon jó horgászok közé kell leülni.
Alapvetően vegyes horgászat volt a cél, mert a Maty-éren mindig akad egy-egy megmagyarázhatatlanul gyengébb hely, illetve az erős szomszéd versenyző is nagyban tudja befolyásolni a végeredményt. Az első fordulóban ez a vegyes peca fantasztikusan működött, hiszen a nem kevés ponty mellé majd 50 db balin is szákba került, ami 15 kg-os plusz súlyt jelentett a mérlegelésnél.
Mit lehetett tenni, ha nem jött jó ütemben a ponty, volt-e megoldás?
A jó eredményhez kellett a sok ponty, így ha nem lehetett őket kellő ütemben fogni, akkor már csak a tűzoltás, menekülés maradt. Ilyenkor jött a bentebbi távon a kárászozás, amennyiben az adott helyen működött, a balinozás, mert a lassú ütemű, csodavárós pontyozás ezen a versenyen nem volt célravezető.
Mitől sült be egy-egy forduló, utólag átgondolva orvosolható lett volna a probléma, ami a gyengébb eredményhez vezetett?
Több összetevője volt annak, amikor egy-egy versenyző bepontozódott, ami nagyon szembetűnő volt, az a rengeteg lemaradás, amiben persze lehetett külső akadás is, de a szájban akasztott halaknál is néha csak picinyke bőrdarabot fogott a horog. Fordulónként 10-15 lemaradás is előfordult és amikor nagyobb halakra horgászunk, már 1-2 halvesztés is 3-4 helyezési számot  jelenthet.
A TCSOB-n rakós bottal horgászva értél el jó eredményt és most is elérhető lett volna rakóssal is a táv, amit horgásztál. Többet lehetett volna fogni, ha most épp nem feederbot van a kezedben?
Más peca nagyon a rakózás, hiába ugyanaz a táv. Sokkal pontosabb, csendesebb horgászat, ám ugyanúgy el lehet taktikázni, így azt gondolom, egyes helyeken, fordulókban ugyan lehetett volna több halat fogni vele, node Bodzsár Norbi 67 kg-ot fogott az utolsó fordulóban, nem hiszem, hogy lehet vagy kell annál több hal egy 5 órás fordulóra.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége