Hírek

Tagszövetségi Csapatok Országos Bajnoksága 2023

Az idei évben immár hatvanadik alkalommal került megrendezésre a tagszövetségi országos bajnokság hagyományosan Szegeden, a Maty-éri versenypályán 19 csapat részvételével.

A tagszövetségi csapat országos bajnokságon a csapatok összetétele: 4 fő felnőtt, 1 fő női, 1 fő 55+-os korosztályú, 1 fő U20-as korosztályú és 1 fő U15-ös korosztályú versenyző, valamint egy, bármely kategóriájú, tartalék.
A Csongrád megyei csapatba az idei évben meghívással, kijelöléssel nem lehetett bekerülni, hanem a megyei egyéni verseny első helyezettjei kaptak lehetőséget, hogy képviseljék a megyei tagszövetséget. A HECSMSZ ezzel a törekvésével igyekszik elérni, hogy a klubcsapatok támogatását nem élvező versenyzők is lehetőséget kapjanak egy országos csapatversenyen való részvételre.

Erdős Árpád az egyéni bajnokságon 2. helyen végzett...


...míg Tibrik Gábor harmadik lett, így mindketten meghívást kaptak a megyét képviselő csapatba


Mint ahogy Várdai Béla is, aki a veterán kategóriában győzött egyéniben július elején

2 edzésnap, csütörtök és péntek állt rendelkezésére a csapatoknak kialakítania a megfelelő taktikát, amellyel nekivágnak a szintén 2 fordulós versenynek. A HECSMSZ csapata a július eleji megyei verseny tapasztalatai alapján napról-napra egyre nagyobb mennyiségű halra számított, így alakította ki horgászatát, ám az egyéni versenyhez képest egy nagy eltérés azért megmutatkozott. A csapatversenyben ugyanis minden egyes szektoreredménynek nagy jelentősége van, itt a kockázatos nagyon jó eredményt néha bizony be kell áldozni a kevésbé jó, de biztosabban elérhető pontszám érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy akinél működött a pontyfogásra épített taktika, annak azt a lehető legtöbb súllyal végig lehetett vinnie, ám akinél ez kevésbé indult el, annak a kárászokat, törpeharcsákat is meg kellett fognia, annak érdekében, hogy pontot, pontokat mentsen a csapatnak. Az első fordulóban ez jól is sikerült, hiszen a „C” szektorban horgászó Berecki Ferenc úgy végzett a 10. helyen, 13 850 grammos fogásával, hogy mindössze 20 grammal előzte meg a 11. versenyzőt. A „D” szektorban Erdős Árpád 25 230 grammot, míg az „E”-ben Tibrik Gábor 24 510 grammot fogott, itt nem kellett nagyon számolgatni, mindketten nyerték szektorukat. Az „F” szektorban Rozgonyi Sándornak viszont megint csak szaladnia kellett a mezőny után és itt is volt egy kis szerencsénk 16 240 grammos fogása 7 pontot ért, szintén 20 gramm döntött a javunkra. A masters szektorban Várdai Bélának nem jól jött ki a lépés, 12 800 grammos eredménye a 12. helyre volt elég, és sajnos Dömösi Ferencné is csak a 17. helyen végzett 9350 gramm fogással. Az U15 és az U20-as szektorban azonban újra volt okunk az örömre, Rácz Noel 14 650 grammal 4., ifj. Temkó Lóránt 18 980 grammal 3. lett, így csapatunk összesen 54 pontot gyűjtve, egyetlen ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen várta a folytatást.

ifj. Temkó Lóránt az első nap egy szép 3. helyet szerzett szektorában


Mucsi Lajos csapatkapitány, ezúttal Rozgonyi Sándor horgászatát "ellenőrzi"

A második fordulóra egyes versenyzők szerint elfáradt a versenypálya, ám a végeredmények nem ezt mutatták, az első nap összesített fogása 2.179,5 kg, míg a második forduló 2.142 kg-ot mutatott, ami nem mérvadó különbség. A szektorok is hasonlóan 285-310 kg közötti mennyiségű halat adtak, így a pálya egyenletességére nem lehetett panasza a versenyzőknek. Egyedül talán a versenypálya északi végén lévő U15 és U20-as szektorokban volt kevesebb hal. Mindazonáltal változtatni kellett legtöbb helyen a horgászaton, ami abban is megmutatkozott, hogy nem mindenki tudta hozni az előző napi jó eredményét, míg mások egy gyengébb első forduló után ezúttal sokkal jobban teljesítettek. Természetesen azért a pálya egyenletessége mellett számít az is, hogy milyen szomszédokkal horgászik a versenyző, kik kerülnek ugyanazon szektorba. Egy ügyes, jól taktikázó szomszéd versenyző bizony kilókban mérhetően kevesebb halat eredményezhet.
Csapatunknak ez a nap kevésbé sikerült jól, egyedül Várdai Béla tudott sokkal jobb eredményt elérni, a többiek vagy tartották előző napi pontjukat, vagy többet gyűjtöttek. Ezúttal a „C” szektorban Rozgonyi Sándor horgászott, aki súlyban többet fogott, mint szombaton, ám 18 390 grammos fogása az erősebb szektorban ezúttal a 9. helyre volt elég. A „D” szektorban Tibrik Gábor nagyot küzdve, minden 20 dekás kárászt, 10 dekás törpét megbecsülve 12 790 gramm fogással a 12. helyre tudott felkapaszkodni. Az „E” szektor Erdős Árpádnak is feladta a leckét, jól horgászott ám 17 850 grammos fogása ezúttal 8 pontot ért csapatunknak. Az „F” szektorba Berecki Ferenc került, aki ugyanúgy, mint az első fordulóban 10 pontot horgászott 15 980 grammal. Az 55+ kategóriában örülhettünk végre, hiszen ezúttal Várdai Béla elkapta a fonalat, végig jól horgászva, 21 675 grammal egy szép 3. helyet szerzett. A női kategória már kevésbé sikerült jól, Dömösi Ferencné 3975 grammal 19 pontot hozott. Az U15 kategóriában érezhetően kevesebb hal volt ezen a napon, ami különösen szomorú volt számunkra, hogy ezúttal a szélső melletti helyek is kevésbé voltak halasak, mint a szektor belső fele, így Rácz Noel hiába ült az A2-es pozícióban 8050 grammos fogása a 11. helyre volt csak elég. Az U20-ban is nehezebben ment a halfogás ifj. Temkó Lórántnak, hiába fogott még az utolsó percben is egy szűk kilós pontyot, 12 620 gramm fogása 5 pontot ért.
A HECSMSZ csapata így a 2. fordulóban 77 pontot gyűjtött, ami ebben a fordulóban a 6. helyet jelentette, és így összesítésben is a 6. helyen végzett csapatunk.

Az egyéni összesítések alapján az U20-as kategóriában ifj. Temkó Lóránt a 3. helyen végzett, U15-ben Rácz Noel 6. lett, Várdai Béla a Masters-ek között 7. helyre futott be. A 76 felnőtt résztvevő közül Erdős Árpád 11., Tibrik Gábor 20., Rozgonyi Sándor 27., míg Berecki Ferenc a 38. helyen zárt. A női kategóriában Dömösi Ferencné eredménye a 18. helyre volt elég.

Rozgonyi Sándor a sokadik kispontyot helyezi a haltartóba


Berecki Ferenc mindkét nap egyenletes teljesítményt nyújtva horgászott


Dömösi Ferencnének nagyon hiányoztak a 2. fordulóban az ekkora halak


Rácz Noel-nek is minden halat meg kellett becsülnie vasárnap

Nézzük akkor itt a végére, hogy csapatunk milyen elképzeléssel ült be a versenyre.
Az alapkoncepció megegyezett a 3 héttel ezelőtt megrendezett egyéni bajnokságon sikerre vezető taktikával, etetőanyagra, kukoricára és élőanyagra is szükség volt a jó eredményhez, ám ennek adagolására nem volt olyan megoldás, amely minden helyen tökéletesen működött volna. Rá kellett éreznie a versenyzőnek, hogy nála mennyiségben megérkeztek-e a halak és a helyben tartásukra kell a nagy mennyiségű, tartalmas etetés, vagy kevés még a hal és vigyázni kell a mennyiségekkel. Az is jellemzően egyéni döntés volt, hogy az indulásnál egyaránt megetetett rövid és hosszú táv közül valamelyiket elengedi-e a horgász és az egyik távra koncentrál, mert azon a távon mennyiségben meg tudja fogni a pontyokat. A pontyok mérete jellemzően 50 deka és 2,5 kg között mozgott, ám szelektálni köztük csak akkor volt szabad, ha komoly mennyiségű hal volt a horgászhelyen, egyéb esetben az ütemes horgászatra kellett a hangsúlyt fektetni, annak érdekében, hogy ne legyen nagyobb szünet a halfogásban és a horgász se „aludjon” bele a pecába. A megyei egyéni versenyhez képest jelentősen több versenyző ülte le a pályát, ráadásul 4 napig tartott az edzésekkel kiegészülve, így vasárnapra elteltek a halak, az összesített fogási eredményeken ez nem látszott meg, ám sokkal óvatosabban táplálkoztak a halak, finomabban kellett horgászni, a gyorsaság helyett a pontosság volt a fontosabb. Több versenyzőnknél a tiszta pontyozás helyett a kárászozás, törpézés segített, Tibrik Gábor például kárászokkal mentett vasárnap értékes pontokat, míg Erdős Árpádnak volt olyan időszaka, amikor csak törpeharcsa került a horgára.


Megfáradt a csapat vasárnap délutánra

...ám a vidámság megmaradt


A HECSMSZ csapata 2023-ban

Összességében elmondható, hogy nehéz verseny volt ezúttal a csapatbajnokság, amit az is mutatott, hogy rutinos, régi versenyzők is horgásztak 10 pont feletti szektoreredményeket és utólag is sokak szájából elhangzott, hogy egy állandó volt a 2x4 óra alatt, mégpedig az, hogy folyamatosan változtatni kellett annak érdekében, hogy újabb és újabb halakat tudjanak zsákmányolni.
A HECSMSZ csapatának ez a 6. helyezése nagyon szép eredmény, amely eléréséhez nemcsak a 8 fő versenyzőnek, hanem segítőiknek, többek között Mucsi Lajos csapatkapitánynak és Makai Zsolt másodkapitánynak is sokat kellett dolgozni a 4 nap folyamán, nagy gratuláció illeti meg őket!

A LX. Tagszövetségi Csapat Országos Bajnokság végeredménye

1. RHDSZ-333 810 gr-62 p
2. Hajdú-Bihar megye-285 810 gr-103 p
3. Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége-280 620 gr-109 p
4. Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége-270 355 gr-110 p
5. Tolna Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége-264 620 gr-124 p
6. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége-246 940 gr-132 p
 
Részletes eredmények a Mohosz ranglista oldalon böngészhetők.

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége