Hírek

Nyári horgásztábor a HECSMSZ szervezésében

Az egy hét alatt rengeteg élményben és kalandban volt részük a résztvevő gyermekeknek, megismerkedtek egymással, összebarátkoztak és szakértő oktatók, köztük világbajnok horgászok segítségével rengeteg hasznos ismeretre tettek szert.

A horgásztábor a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program pályázati támogatásával került megrendezésre,
2023.július 10-14.-ig, minden nap 8-16:30-ig. A Szegedi Partfürdőn, valamint a Maty-éri víztározón 25 fős létszámkerettel megvalósult programon 9-14 év közötti gyermekek vettek részt, Mikics Péter táborvezetésével. A rendezvényen sok-sok szép fotó készült, amelyek Pajor-Vincze Anna és Benczúr Anna munkáját dicsérik.

A rövid bemutatkozást és ismerkedést követően a gyerekeket életkoruk, illetve előzetes ismereteik alapján három csoportra osztották, ami a programok gördülékeny megvalósítását segítette elő. A legfiatalabbakból álló csapat - életkorukból fakadóan - még nem tehette le a horgászvizsgát, így az ő esetükben elsősorban a motiváció felkeltése volt a cél. A két másik csoportnál viszont a fő hangsúly a vizsgára való felkészülésen volt. A horgásztábor részvevőinek a HECSMSZ és a MOHOSZ által biztosított horgászeszközök, egyenpólók, egyenbögrék is az első nap kerültek kiosztásra.
A program elméleti oktatással indult, ahol nem csak a horgászati szabályok kerültek ismertetésre, hanem a vizek, vízpartok élővilágával is megismerkedhettek a gyerekek. Még ugyanezen a napon összeállításra kerültek a horgászbotok is, elkészültek az első végszerelékek és a gyakorlatban is elkezdődött a horgászat. A nap végén már nyoma se volt a reggeli megszeppent gyerekseregnek, úgy tűnt, senki se a hazatérést, sokkal inkább a keddi táborkezdést várja.

Zajlik az elméleti oktatás


A horgászeszközöket a HECSMSZ és a MOHOSZ biztosította

Kedden is változatos programokkal készültek a szervezők, az elméleti oktatáson a horgászaton túl ezúttal a vízi közlekedés került terítékre, amelyről első kézből, a Szegedi Vízirendőrség munkatársától kaptak tájékoztatást. A betartandó szabályok ismertetésén túl a vízen előforduló veszélyhelyzetekről is szó esett, amelyeket minden víz közelében tartózkodónak jó tudnia, majd a szigorú rendőr az oktatás végén egy kis csónakázásra is meginvitálta a táborlakók egy részét.
A horgásztábor egyik célkitűzése volt, hogy ne csak alapismereteket nyújtson, hanem a jelenkori horgászati szokások, népszerű módszerek is ismertetésre kerüljenek. Így ezen a napon például Héjja Márton, a HECSMSZ halgazdálkodási referense, aki nem mellesleg elszánt harcsahorgász, tartott egy előadást a harcsa kifogásához általa alkalmazott módszerekről. Az interaktív bemutató során a konkrét horgászfelszereléseket is kipróbálhatták a gyerekek, akik bizony néha el is csodálkoztak az ujjnyi végű horgászboton, a jól láthatóan vastag zsinórokon, illetve a tenyérnyi műcsalikon. Azért az alapkészségek gyakorlása sem maradhatott el, ezen a napon bizony sokan és sokat küzdöttek, hogy a horogkötés a nap végére összeálljon.


Feszült figyelem


A horogkötés sokaknak feladta a leckét

A hét közepével elérkezett a horgászvizsga napja is, ahol a részvevők kihelyezett vizsgán vettek részt, a HECSMSZ halőreinek, valamint a szervezet ügyvezető elnökének, Oláh Szabolcsnak a felügyelete alatt. A felkészítőket és a tanulókat egyaránt dicséret illeti, hiszen az eddig horgászvizsgával még nem rendelkező 12 fő sikeres vizsgát tett és immár hivatalosan is a magyar horgásztársadalom tagjainak vallhatják magukat. Mindeközben a csapat fiatalabb tagjaihoz egy újabb vendégelőadó érkezett. Márkus Ottó, a szenvedélyes horgász, a ragadozó halak fogásához használt pergetés módszerét mutatta be a gyerekeknek, amihez saját készítésű műcsalikat is hozott ajándékba a táborozóknak. Ottó előadását is csillogó szemekkel, néha bizony tátott szájjal hallgatták az újdonsült pecások, majd a felmerülő kérdéseket is megvitatták. Bónuszként ezúttal is csónakba szállhattak a gyerekek és gyakorlatban is megnézhették, hogy is kell pergetve horgászni. A tartalmas napba még az is belefért, hogy a vizek, vízpartok élővilágának jobb megismerésének érdekében a gyerekek az Interaktív Természetismereti Tudástárba is ellátogathassanak. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának épületében található különleges természettudományos gyűjtemény interaktív foglalkozásán a több, mint 10 000 bemutatott faj közül ezúttal a vízi élővilág került tematikus óra fő fókuszába.

Szerdán már élesben adtak számot tudásukról

Tiszai csónakázás is szerepelt a programok között

A vízi élővilág bemutatása tematikus óra keretein belül valósult meg

A hét legjobban várt napjai voltak a csütörtök és a péntek, hiszen ekkor már semmi mással nem kellett foglalkozni, mint a horgászattal, ráadásul a méltán országos hírű Maty-éri víztározón.
Csütörtökön a tábor vendége Jéger Szabolcs volt, aki a Fishing&Hunting TV csatorna műsorvezetőjeként sokaknak ismerős lehet. Ám azt talán már kevesebben tudják, hogy Szabolcs aktívan versenyez, továbbá volt tagja a magyar mozgáskorlátozott válogatottnak is.
Ezen a napon a modern pontyhorgászat úszós módszerei voltak terítéken, előkerült a horgászláda, a rakós bot, valamint bemutatásra kerültek olyan kulisszatitkok is, amelyeket a hétköznapi horgászatban is tudnak majd alkalmazni a gyerekek. „Ahhoz, hogy a ma gyermekei a jövőben ne csak pecások, hanem valódi Horgászok legyenek, nekünk is kell tenni.” - fogalmazott Szabolcs pár nappal később, ami tökéletesen illeszkedik a tábor szervezőinek hitvallásához.
Pénteken egy olyan személy látogatott el a megyei horgásztáborba, akit a magyar, de talán már nemzetközi horgászberkekben se nagyon kell bemutatni. Erdei Attila mind a klasszikus finomszerelékes, mind a feeder szakágban elismert versenyző, aki sokszor elsőként alkalmazott olyan meglepő megoldásokat, amelyek később más sikeres versenyzők körében is elterjedtek. Magyar bajnoki címet 10 alkalommal nyert, amely önmagában is elképesztő teljesítmény, ám világbajnoki címet is több alkalommal szerzett, legutóbb pár hete, július 8-án, Szerbiában, a feeder világbajnokságon.
Attila mindig szívesen tanít, eredeti pedagógus szakmája sokszor visszaköszön, akár csak a vízparton megy oda hozzá a szomszéd horgász, akár előre szervezett előadást tart valamelyik horgászkiállításon, akár egy gyerektáborba látogat el. Hatalmas háttértudásának köszönhetően egyszerű szavakkal, közérthetően tudja megfogalmazni még azokat a sokszor misztikusnak vélt trükköket is, amelyek számos horgászversenyen juttatták őt a dobogó tetejére. Ezúttal se volt ez másképp: a feeder horgászat elméleti és gyakorlati bemutatása során a gyerekek kérdései is maradéktalanul megválaszolásra kerültek, akár a felszerelésről, akár a halfajok szokásairól, akár az etetőanyagokról volt szó.


Jéger Szabolcs segítségével zajlik a fárasztás


Minden hal után nagy volt az öröm


Munkában a táborvezetők


Erdei Attilától nagyon sokat tanultak a gyerekek

Milyen is volt ez a nyári tábor? Régi nyarakat idézően forró, és esténként a gyerekek fáradtan, néha csapzottan, koszosan érkeztek haza, ám minden egyes nap volt mit mesélni otthon. Tele volt új ismeretekkel, sok-sok vidámsággal, kacagással, talán új barátságok is szövődtek, ám az biztos a résztvevők számára tágra nyílt egy kapu, amelyen át a horgászat csodálatos világába tekinthettek be. A többi már rajtuk múlik, álmukban jut majd csak eszükbe a horgászat, a halfogás vagy botot ragadva átélik ezeket az élményeket újra és újra.

További fotók a galériában.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége