Hírek

Halőrzési körkép a HECSMSZ vizekről

A szövetség halőri állományának sokrétű feladatokkal kell megbirkózniuk, amelyek mind szakmailag, mind fizikailag megterhelőek tudnak lenni. Az első félév elteltével a halőri csoport vezetője, Dávid Imre foglalta össze a nagyobb volumenű történéseket.

A 2023-as horgászévre tervezett főbb feladataink a következők voltak:

  • a törpeharcsa és kormorán gyérítés, valamint busahalászat végrehajtása az év első, és utolsó hónapjaiban
  • a haltelepítések végrehajtása, biztosítása
  • a kezelésünk alá tartozó vízterületek vízpartjainak, útjainak, horgászhelyeinek karbantartása, új horgászhelyek létesítése
  • horgászversenyek rendezése, szervezésében részvétel, felügyelete, biztosítása
  • a működési területünkön elkövetett bűncselekmények, szabálysértések felderítése, az elkövetők elfogása, felelősségre vonása

A törpeharcsa gyérítést a halőri állomány az Atkai Holt-Tiszán, a Körtvélyesi holtágon, és a Mártélyi Holt-Tiszán hajtotta végre 2022 utolsó hónapjában. A fogási eredmények az elmúlt évekhez képest csökkenő tendenciát mutattak, ami örvendetes abból a szempontból, hogy vélhetően ténylegesen csökkent vizeinkben ezen idegenhonos halfaj állománya, ezáltal nagyobb esély van arra, hogy az őshonos halak szaporodása hatékonyabb legyen, valamint a horgászfogások is eltolódnak az őshonos halfajok megfogásának irányába.

A kormorán gyérítését a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával sikeresen végrehajtotta a halőri állomány elsősorban az Atkai Holt-Tiszán és a Tisza folyó Csongrád-Csanád Vármegyei szakaszán. Az általunk lelőtt madarak egyedszáma jelentős növekedést mutat, ami hosszabb távon komoly halvédelmi jelentőséggel bír.

Az ökológiai célú busahalászat 2023. január 30-tól vette kezdetét, célunk az inváziós, elöregedett idegenhonos állományt alkotó nagytestű busák kifogása volt. A busák keresése és terelése a holtág északi részén kezdődött meg a védett résztől, majd a Kis-Tisza sziget és a Disznó-öböl területrészeken folytatódott. A kifogott busák a szállítások időpontjáig tartóhálóra kerültek, elhullást nem tapasztaltunk. A 4 szállítási napon összesen 5489 kg busa került elszállításra.


Vízreszállás didergős decemberben


Egy ladik varsa, egy ladik törpeharcsa

A telepítések végrehajtása folyamatosan zajlik, hiszen az év első felében van lehetőség az előnevelt ivadékhalak kihelyezésére, így ez az időszak a legeseménydúsabb. 2023 első félévében, ide számolva a július 5-i ivadék harcsa telepítést is 19 kihelyezési napon, 49 kihelyezési ponton végeztük el az állománypótlást. Az általában telepítésre kerülő, ponty, harcsa, süllő, csuka mellett vegyes keszegfélék, menyhal, balin, jász, csapósügér is érkezett vizeinkbe. A telepítések az egyik legkedveltebb feladataink közé tartoznak, ám egyúttal a legnagyobb odafigyelést is igénylik és nemegyszer fizikailag is próbára teszik halőreinket, hiszen a halakat a termelő tóegységtől kísérjük a horgászvízig és az állomány felpakolásában is részt veszünk, a minőségi és mennyiségi ellenőrzés mellett.

A kezelésünk alá tartozó vízterületek vízpartjainak, útjainak, horgászhelyeinek karbantartása szintén folyamatos feladat, különösen az idei csapadékosabb időjárás miatti sűrűbb aljnövényzet irtása foglal le sok időt. A Salakoson 7 db az Atkai Holt-Tiszán 3 db új horgászhelyet is létesítettünk. A horgászhelyekhez vezető utak állagmegóvása komoly egyeztetéseket igényel és nem olcsó mulatság, így ezúton is kérjük a horgászokat, hogy tartsák be az ide vonatkozó szabályozást és esős idő után ne hajtsanak fel a földutakra. Az év első felében a fentiek be nem tartása miatt 23 esetben figyelmeztetésben részesítettük a sáros időben a földutakra felhajtó horgászokat.


Éppúgy zajlik a kistraktoros fűnyírás...

...mint a nehézgépes útkarbantartás

A 2023-as év első felére tervezett horgászversenyek rendben lebonyolításra kerültek. A Maty-éren megrendezésre került method feeder klubcsapat OB. biztosításában, és a versenyzők fogási eredményének mérlegelésében a HECSMSZ teljes személyi állománya részt vett.


A versenyek szervezőiként is jelen vannak halőreink

A működési területünkön elkövetett szabálysértések, bűncselekmények felderítése is napi feladatunk, amelyben növekvő tendencia mutatkozik. A 2022-es évben összesen 60 feljelentés készült, míg 2023 első felében 41 horgászati jogsértés miatti eljárás indult.
Ugyanez az összevetés csak a  HECSMSZ kezelésében lévő vízterületeknél az alábbiak szerint alakul: 

Vízterület

2022

2023

Tisza-folyó

13 db 6 db
Maros-folyó 5 db 0 db

Algyői főcsatorna

4 db 5 db

 Maty-ér

  10 db 8 db

 Atkai Holt-Tisza

 3 db 9 db

Lisztes

1 db 2 db

Sárgás

6 db 1 db

Görbe

2 db 0 db

Salakos

0 db 2 db

Hármas-Körös

0 db 1 db

Akolszögi Holt-Tisza

1 db 0 db

Összesen

45 db 34 db

Előzetesen azt vártuk a 2023-as évtől, hogy a megemelkedett engedély árak és halárak miatt jelentősen növekedni fog az engedély nélküli horgászok, valamint a hallopások száma. Az eddigi tapasztalatok ezt a várakozást nem támasztották alá, ugyanis az általunk rendszeresen ellenőrzött vizeken alig-alig találtunk engedély nélküli horgászt, ez a szabálysértési magatartás inkább az egyéb vizeken jellemző. Ellenben jelentősen nőtt a kifogott méreten aluli halak megtartása, valamint a 3 botos horgászat. A méreten aluli halak megtartásánál még mindig a ponty vezeti a listát, de kezd felzárkózni mellé a harcsa is.

A halőrök jelzése alapján a horgászok jelentős számban megsértik a HECSMSZ vizeire 2023.-ban kiadott Egységes Horgászrend alábbi pontjait:

  • a 15. pontban leírt szabályt, mely szerint horgászkészséget felcsalizott állapotban csak a területi jegy által feljogosított horgászkészségekre vonatkozó darabszámban lehet a vízparton tartani (vagyis 1 botos engedélynél a 2.bot már nem lehet felcsalizott állapotban még műcsalival, villantóval sem, ugyanez 2 botos engedélynél a 3. botra értendő).
  • a 22. pontban leírt szabályt, mely szerint a megtartott darabszám korlátozással védett halak, és az egyéb halak mért súlyát a horgász köteles a fogási naplójába egy tizedes pontossággal beírni egész számra végződés esetén is (vagyis nem 1 vagy 2 kg-ot kell beírni, hanem 1,0 és 2,0 kg a helyes beírás). Erre azért van szükség, hogy a kifogott halat a horgász később ne tudja kicserélni nagyobbra,
  • a 31. pontban leírt szabályt, mely szerint a megtartott halat tilos kínos fulladásnak kitéve vödörben, nylon zacskóban, vagy szárazon tárolni. Ennek a szabálynak a megsértését sokan nem veszik elég komolyan, pedig az elkövetőjével szemben a Bíróság állatkínzás bűncselekménye miatt is eljárhat.

A fentiek miatt halőreink többnyire figyelmeztetésben részesítették az elkövetőket, de felhívjuk a horgászok figyelmét, hogy ismerjék meg a fenti szabályokat, és tartsák be azokat!

Ebben az évben változtattunk a korábbi évek halőrzési gyakorlatán oly módon, hogy az Atkai Holt-Tiszán az ellenőrzéseket az eddig állandóra oda vezényelt 2 fő halőr helyett heti váltásban csereszolgálattal más-más halőrök hajtják végre. A változtatás azt eredményezte, hogy háromszorosára emelkedett a feljelentések száma, így a jövőben más vízterületeken is alkalmazni fogjuk a halőrök átvezénylésével történő ellenőrzéseket a Szövetség vizein.
A halőrzési tevékenység során 2023-ban jelentősen növeltük az éjszakai horgászellenőrzések számát. Sajnos az a tapasztalat, hogy több esetben előfordult az éjszakai ellenőrzések folyamán a halőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés, trágár, sértő megnyilvánulás a horgászok részéről, melynek egyik okozója több esetben is az alkoholos befolyásoltság volt az ellenőrzés alá vont részéről.
Az idei évben 5 kistérségi akciót szerveztünk a Szegedi Vízirendészettel együttműködésben, melynek során a HECSMSZ valamennyi vízterülete leellenőrzésre került. Ezt az együttműködést az év folyamán továbbra is folytatni fogjuk, hiszen a szolgálatot teljesítő rendőrrel közösen végzett ellenőrzés során nemcsak a horgászati, hanem a hajózási, egyéb közlekedési szabályok betartásának ellenőrzésére is sor kerül és a halmozott jogsértések, visszaeső elkövetők hathatósabban szankcionálhatók. Az utóbbi években beszerzésre került technikai eszközök (vadkamerák, hőkamera, éjjellátó, testkamera, nagy teljesítményű fényképezőgép, stb.) széleskörű alkalmazásában is egyre rutinosabbak munkatársaink, amely az eljárások során nagy segítségünkre van.

A bővülő technikai eszközparkot egyre jobban ki tudjuk használni

Kiemelt feladat az idei évben a Maros folyón a halőri jelenlét növelése, amely a folyó adottságai miatt bizony kemény dió, ám az első eredmények után kezdenek körvonalazódni a lehetőségek.

Mint a fentiekből látszik, a halőrök munkanapjai igencsak ki vannak töltve, ráadásul kissé fordítottan is kell eltölteni azokat, hiszen a hétvégék, az ünnepnapok azok, amikor jelenlétükre a vízpartokon a legnagyobb szükség van. Halőri csoportunk a horgászokat partnernek tekintve végzi munkáját, nem az elrettentés, az azonnali szankcionálás a célunk, így az együttműködő, a szabályokat tévedésből be nem tartó horgászok esetében sok esetben csak figyelmeztetésre kerül sor. Kérjük a horgászokat, hogy hasonlóképpen viszonyuljanak ők is munkatársainkhoz, hiszen a vizek halállománynak, partjainak, útjainak megőrzése közös érdekünk. Van azonban az az eset, amikor már nincs pardon, nincs mellébeszélés, a szabályokat tudatosan feszegetők, vagy semmibe vevők, a többszörös elkövetők és a vízpartra tervezetten hallopás céljából érkezők esetében halőreink eddig is és ezután is a jogszabályi előírások betartása mellett, de a lehető legnagyobb szigorral fognak fellépni!

Halőreinket bármilyen szabálysértés észlelése esetén az alábbi elérhetőségeken lehet keresni, érdemben fellépni viszont csak akkor tudunk, ha ez a jelzés azonnal érkezik.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége