Hírek

Ponty és harcsaivadék telepítés

Június végén, július elején előnevelt ponty és harcsaivadék telepítését végezte szövetségünk a Tisza-folyón és hullámtéri holtágain.

A természetes szaporulat csak bizonyos években tud érdemben hozzájárulni a ponty és harcsaállomány növekedéséhez, mert a rendszeres vízszintingadozás és az árvizek gyors visszavonulása gyakran tönkreteszi a lerakott ikrát vagy a kikelt zsenge ivadékot. Viszont mindkét halfajnak tökéletes életteret biztosít megyénk folyószakasza, ami a fogási eredményeken is tetten érhető, hiszen az évenkénti fogások emelkedő tendenciákat mutatnak, különösen a harcsa esetében. 

Pontytelepítés 2023 06. 28.

halfaj

korosztály

ponty

előnevelt ivadék

Vízterület

mennyiség
(db)

Tisza-folyó

256 500

 Körtvélyesi Holt-Tisza

  85 500 

 Atkai Holt-Tisza

 85 500

 Mártélyi Holt-Tisza
(MHE)

  85 500 

Összesen: 513 000 db

A vadon élő ponty esetében nehézséget okoz az is, hogy ikrája fokozatosan érik be, és az ívás néhány napos közökkel ismétlődik, így valóban csak egy hosszabb, csendesen visszavonuló árhullám esetén tökéletesek ívására  feltételek.
A ponty is a hosszú életű halfajok közé sorolható, hiszen akár 25-30 éves kort és a 30 kg-os méretet is elérheti. A most érkezett előnevelt ivadékok őszre 15 cm-es méretet elérve készülhetnek a táplálékszegényebb időszakra, másodévesen 25-30 cm, míg háromnyarasan 35-40 cm-es méretben találkozhatunk velük. Az ivadék méret telepítése különösen azért tud eredményes lenni, mert ugyanazon költség mellett jelentősen nagyobb darabszám érkezik, illetve ezek a halacskák már belenőnek a tógazdasághoz képest kedvezőtlenebb körülményekbe, ellenállóbbak lesznek a környezeti hatásokkal szemben is.


Nagy gondosságot igényel kihelyezésük


Már előneveltként is tetten érhető az egyedek közötti méretkülönbség

 

Harcsatelepítés--2023 07.05. 

halfaj

korosztály

harcsa

előnevelt ivadék

Vízterület

mennyiség
(db)

Tisza-folyó (Algyő)

21 000

A harcsa ívásának különlegessége, hogy ívás után az ikrák kikeléséig a fészket a hím egyed védi, őrzi, igyekszik minden vélt vagy valós ellenséget távol tartani a fészektől.
A testőri feladat mellett feladata az is, hogy farkának mozgatásával folyamatosan oxigénben friss vizet áramoltasson a fészekre. Az ikrák kikeléséhez kb. 3 nap szükséges. 

A harcsaivadék első táplálékát természetes körülmények között ágascsápú rákok és kandicsfélék képezik, de viszonylag hamar megjelennek étlapján az árvaszúnyog lárvák.
A most érkezett kisharcsák már készen állnak arra, hogy részben ragadozó életmódra áttérjenek.

Az év végére 16-20 cm-es, második évben 35-40 cm-es méretet érnek el és kedvező körülmények esetén harmadik évük végére, vagy negyedik életévükben érik el a jelenleg fogható méretet jelentő 60 cm-es testhosszt.

A telepítés is a halőri feladatok közé tartozik

Egy maréknyi ragadozó

 További képek galériánkban: Ponytelepítés, Harcsatelepítés

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége