Hírek

HECSMSZ Egyéni Bajnokság 2023 Maty-ér

Július 1-2.-án zajlott a Maty-éren a finomszerelékes egyéni bajnokság, ahol 5 kategóriában, női, veterán, felnőtt, U15 és U20 mérhették össze tudásukat a Csongrád-Csanád vármegyei horgászok.

A pénteki edzésnapon úgy tűnt, a pontyok mellett az egyéb halak, kárászok, törpeharcsák fogására is szükség lesz a jó eredményhez, hiszen a legtöbb helyen nehezen indult a halfogás, így a pontyok megérkezéséig fogott 4-5 kisebb hal is sokat számít a végelszámolásnál. Ennek megfelelően nem csak tisztán kukoricás horgászat zajlott, az alapetetésnél többen használtak etetőanyagot is, illetve a horogra is került élőanyag, jellemzően csonti, esetleg giliszta. A módszerek tekintetében egyértelműen a rakósbotos horgászat volt a célravezető, nem is nagyon próbálkoztak mással a versenyzők.

A szombati versenynapra aztán fordult a kocka, megérkeztek a pontyok és akkor tudott jól szerepelni egy-egy versenyző, ha a horgászhelye előtt meg tudta tartani a pontycsapatot és azokat a lehető legkevesebb hibázással meg is fogta. Sokat számított a megfelelő etetési taktika és az is, hogy a megakasztott halat mennyire hatékonyan, mennyire gyorsan tudta szákba terelni.
A legtöbb helyen a forduló első fele adta a több halat, ahogy telt az idő, úgy volt egyre nehezebb megfogni a pikkelyeseket.
A zsákmány zöme 1-2,5 kg-os pontyokból állt, néhány törpeharcsa, kárász, keszeg színesítette a palettát.

Az edzésnapon kevés ponty került horogra

Ekkor még a törpeharcsáknak is volt becsülete

Az első forduló után a hölgyeknél Dömösi Ferencné állt az élen 7.040 grammos fogással, a veteránoknál Dezső Imre vezetett 12.280 grammos eredménnyel, míg a felnőtt mezőnyben Borda Zsolt végzett az első helyen 27.480 grammal, a másik szektorban győztes 21.100 gramm halat fogó Rozgonyi Sándor előtt.

A vasárnapi fordulóra megérkezett az előre jelzett záporos, zivataros idő, ám a versenyzők szerencséjére a felkészülési idő közepén kezdett el jobban esni, amikor a pakolás nagyjával már elkészültek.
A hölgyeknél Dömösi Ferencné ezúttal második helyen végzett, Ballai Ferencné revansot vett az előző napi vereségért, ám a végén mégiscsak Jolika örülhetett, hiszen több fogott súllyal megőrizte vezető helyét.

A veterán kategóriában igencsak összekeveredett a mezőny a második napon, az élen álló Dezső Imre 7 pontot gyűjtött, az első nap második helyen álló Sulik Zoltán pedig 6-ost horgászott, így esélyt adtak az első nap hátrébb végző versenyzőknek arra, hogy beelőzzék őket. A verseny végén a mindkét nap egyenletes teljesítményt nyújtó, 3 illetve 2 pontot szerző Várdai Béla állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg az első nap 7. helyen végző Tölgyes László, talán önnmagát is meglepve, kiváló horgászattal, 23 780 grammot fogva a második fordulóban szó szerint ugrott a dobogó második helyére. A harmadik helyre Sulik Zoltán ért oda végül, szintén 8 pontos összesített eredménnyel, kevesebb fogott súllyal.

A második napon változékonyabb időjárás fogadta a versenyzőket

Szép, 4 kiló feletti ponty is került horogra


Az utánpótláskorúak se kellett szégyenkezniük fogásukkal

A felnőtteknél az „A” szektorba sorsolt az első napi két szektorgyőztes, Borda Zsolt és Rozgonyi Sándor, így borítékolható volt, hogy az elsőség itt fog eldőlni, pláne úgy, hogy mindkét nap ez a szektor volt a halasabb. Az első nap 2 pontot szerző Tibrik Gábor a másik szektorban esélyt kapott arra, hogy egy szektorelsőséggel harcba szálljon az ezüstéremért, vagy akár az első helyért is. A Maty-ér azonban ezen a hétvégén nem mutatott túl egységes képet, folyamatos változtatásra kényszerítette a versenyzőket, hiszen az is előfordult, hogy 2-3 gyenge hely után a harmadikon nagyon jól lehetett fogni a halat. Az egyik helyen szépen működött a rövid rakós távolságra való horgászat is, míg mellette csak 13m-en lehetett értékelhető mennyiséget fogni. Az élőcsali használata is vegyes képet mutatott, egyes horgászoknál elaprózódott a hal, míg másnál csontira is jó méretű pontyok érkeztek. Talán csak Borda Zsoltnak sikerült tökéletesen megfejtenie a vizet ezen a hétvégén, tökéletes horgászattal, mindkét nap szektorgyőzelmet aratva 2 ponttal, 67 480 gramm összfogással utasította maga mögé a mezőnyt. A második helyért-ahogy Oláh Szabolcs fogalmazott az eredményhirdetésen-igazi grammháború alakult ki, ugyanis az „A” szektorban az első nap egyest horgászó Rozgonyi Sándort Erdős Árpád és Mucsi Lajos is megelőzte, így a szektor 4-es eredménnyel, kevesebb fogott súllyal még a dobogóról is lecsúszott. Az első nap 3 pontot gyűjtő Erdős Árpád vasárnap nagyon szép horgászattal, 34.450 gramm fogással 2. lett a szektorban, így összesítésben, több fogott súllyal ezüstérmes lett, a szintén 5 pontos Tibrik Gábor előtt, akit a „B” szektorban ketten is megelőztek, így a bronzéremmel kellett beérnie.
Az U15 és U20-as kategóriában indult Rácz Noel és Temkó Lóránt teljesítménye a felnőttek között is megállta volna a helyét, hiszen összfogásuk 44 kg illetve 50 kg-os volt a 2 fordulóban.

Gratulálunk minden versenyzőnek a 2 napos teljesítményéhez, reméljük, mindannyian jól érezték magukat!

Még több fotó a GALÉRIÁBAN!

HECSMSZ egyéni bajnokság végeredmény (Részletes eredmények itt!)

Női kategória

1, Dömösi Ferencné—3 p--18.660 gr

2, Ballai Ferencné—3 p--16.170 gr

3, Berkes Magdolna—6 p—6.450 gr

Veterán kategória

1, Várdai Béla--5 p--27.260 gr

2, Tölgyes László—8 p--30.110 gr

3, Sulik Zoltán—8 p—24.100 gr

Felnőtt kategória

1, Borda Zsolt—2 p--67.480 gr

2, Erdős Árpád—5 p—54.060 gr

3, Tibrik Gábor—5 p—44.210 gr

U15 kategória

1, Rácz Noel--44.150 gr

U20 kategória

1, Temkó Lóránt--50.080 gr

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége