Hírek

Horgászlehetőségek a Maty-éri víztározón-tippek, infók a method OB kapcsán

Frankó Zoltánnal beszélgettünk, aki az idei method klubcsapat bajnok Energofish Feeder Team csapatvezetőjeként vett részt a  május 26-28-án zajlott versenyen. 

 A Maty-éri evezőspálya nemcsak az evezős, hanem évtizedek óta már a horgászversenyek kapcsán is méltán Európa hírű versenypálya. Éppen ezért adott nagyon-nagy feladatot a megyei szövetségnek a 2019-es teljes vízleeresztéssel járó felújítás, amely azt eredményezte, hogy újra a nulláról kellett egy horgászversenyzésre alkalmas vizet felépíteni úgy, hogy a múltbeli versenyek miatt óriási elvárásoknak kellett megfelelni. A vízfeltöltés utáni időszak versenyei természetesen nem tudták hozni a megszokott eredményeket, ám a 2023 május végén megrendezésre került Klubcsapat Method Országos Bajnokság majd 9 tonnás fogása már a régi Maty-eret idézte. A víztározó jelenlegi halösszetételéről, a sikeres horgászat technikájáról és összességében a horgászversenypálya, illetve az úgynevezett horgászoldal fogási lehetőségeiről beszélgettünk Frankó Zoltánnal, aki az idei klubcsapat bajnok Energofish Feeder Team csapatvezetőjeként borítékolhatóan tökéletesen tisztában van horgászvíz jelenlegi lehetőségeivel.

Számomra meglepetést okozott, hogy az Energofish csapat oszlopos tagjaként, ráadásul Csongrád megyei tagjaként nem versenyeztél. Ez nem a Te szakágad, vagy ellenkezőleg, így méginkább tudtad a csapatot segíteni?

A válasz egyszerű, sok versenyre kell még osztani idén a szabadságot, amit nekem tanév közben nem olyan egyszerű megoldani, így most a háttérmunkát tudtam vállalni a versenynapokra. Mi úgy gondolkodunk, hogy „elől-hátul” tapasztalt, jó horgászoknak kell állni, egységes csapatmunkával lehet eredményt elérni. Ez nekünk az elmúlt bő két évben kettő ezüst és most egy aranyérmet hozott. Azok a csapatok, akik azért mennek tartalék és háttér nélkül, nehogy cserélni kelljen, nem lesznek ilyen eredményesek. Nagy alázat, csapatérdek, sok munka, ez a recept.

Csapatotok a 3 fordulóban 577 kg halat fogott, személyenként és fordulónkként ez 30-40 kg-os fogásokat jelentett, de volt olyan versenyzőtök is, aki 60 kg halat tudott megfogni az 5 órás versenyidő alatt. Milyen méretű halakból jött össze ez a szép súly és hogyan lehet azt megoldani, hogy a versenyidő alatt ezek a halak ne sérüljenek, visszaengedés után ne pusztuljanak el?

Bíztunk benne, hogy sok hal lesz, éhesek lesznek, és így is volt. A fogás pontyokból állt össze, igyekeztünk növelni az átlagsúlyt, 0,70 kg-3 kg közti vegyes méretű pontyot fogtunk. Minden fordulóban akadt pár kárász és tenyeres ponty is. Az átlagsúly 1 kg körül volt. A jó fogáshoz 50 db körül kellett fogni. Négy haltartóval készültünk, ezekbe osztottuk szét a halakat, olyan 15-16 kg jutott egy-egy haltartóba, így már gond nélkül tudtuk tároltuk őket.

 Szabó Bence minden fordulóban komoly mennyiséget fogott


Szép pikkelyes pontyok kerültek horogra...


...köszönhetően a rendszeres telepítéseknek

A 2019-es vízfeltöltés óta mit tapasztaltatok, miben változott a Maty-éri horgászvíz, milyen irányba fejlődik, alakul a halállomány és az, hogy hogyan kell horgászni rájuk?

Folyamatosan változik a víz, a kezdeti táplálékhiányos időszakhoz képest egyre javul az állomány kondíciója, a ponty most már egyértelműen dominál a versenyeken. A kezdeti sok apró kárász megfogyatkozott, ami maradt megnőtt, de csak kiegészítő szerepe van. A törpeharcsa se zavaró, kevés, inkább nagyobb méretű van jelenleg. A nyári meleg időszakban egyértelműen a sok kukoricás peca az eredményes, éhesek a halak, kell nekik a szénhidrát.

Magyarországon belül és kívül jónéhány horgászversenypályán megfordultál. Mi az, ami miatt a szegedi versenypálya népszerű, miért jó itt versenyezni?

Elsősorban a ponty állomány teszi népszerűvé, de hasonló hangsúllyal bír a pálya egyenletesége, kényelme, ilyen komfortos versenypálya nincs még egy az országban.

A megyei egyéni versenyek is jellemzően itt kerülnek megrendezésre


2022-ben Világbajnokságnak is otthont adott a versenypálya

Szoktál horgászni a tározó horgászoldalán is? Ott melyik módszer a kedvenced, vagyis ha nem kötelező feederezni, akkor mivel, hogyan horgászol a legszívesebben a Maty-éren?

Időnként matchbotos horgászatra szoktam leülni, csúzlival lövöm a kukoricát, rengeteg pontyot össze lehet állítani. Legtöbbet azonban pergetni szoktam, nagyon szép balinok, süllők lakják a tározót, közülük fogogatok.  Élnek a vízben újra szép harcsák, csukák is, ám hozzájuk sajnos nem volt még szerencsém.

Kinek ajánlod a Maty-éren való horgászatot? Mit tanácsolnál annak, aki egy kellemes horgászatra vágyik, hogyan horgásszon, esetleg felszerelésre, etetőanyagra, csalira van-e valami titkos, vagy kevésbé titkos javaslatod?

A Maty-ért bárkinek merem ajánlani, aki egy sokhalas pecát szeretne pontyokkal, kárászokkal. Pontyra szinte mindegy, hogy feedert vagy valamilyen úszós felszerelést választunk, egy a lényeg, folyamatosan szórni kell a kukoricát, nem érdemes egyszerre sokat bedobni, aztán azon ülni, sokkal jobb a gyorsabb ütemű horgászat folyamatos etetéssel. 5-6 doboz konzervkukoricával biztosan fogunk 20-30 db pontyot egy 3-4 órás pecán. Csalizni sem kell mással. Nincsenek csodák, csodacsalik, csak jó ütemű horgászat jó felszereléssel.

Köszönjük a részletes válaszokat és sok sikert kívánunk a hátralévő versenyévadra, hogy versenyzőként is szép eredményeket érj el az idei évben.

A Maty-éri horgászat aktualitásairól a HECSMSZ weboldalán naprakész tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők, mind a telepítések, mind az időszakos horgászati tilalmakkal kapcsolatban.
Maty-éri tilalmak:2023
A tározóra érvényes horgászjegyek online is megvásárolhatók.
Online jegyvásárlás

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége