Hírek

Üléseztek a horgászvezetők Csongrád-Csanád vármegyében

A vármegyei egyesületi horgászvezetők minden év májusában részt vesznek a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége által szervezett küldöttgyűlésen, ahol az elmúlt év elvégzett munkájáról, gazdasági történéseiről kapnak tájékoztatást.


Az egyesületek, a küldöttek a HECSMSZ éves beszámolóját előzetesen írásban is kézhez kapják, így a küldöttgyűlésen azt véleményezni tudják, kiegészítő információkat kaphatnak annak érdekében, hogy azt végül elfogadhassák. Az esemény az idei évben május 31-én került megrendezésre, Mártélyon.

A rendezvény Dr. Petrik Orbán a szövetség elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket, külön örömét fejezte ki, hogy a közgyűlésen 43 fő küldött jelent meg, amely azont túl, hogy határozatképessé teszi a közgyűlést azért is öröm, mert így az itt meghozott döntések a lehető legtöbb vélemény és igény megismerése után születhetnek. A jegyzőkönyv vezető és hitelesítők megválasztása után a napirendi pontok ismertetése, majd elfogadása következett.
A 2022-es év gazdálkodásával kapcsolatban a Szövetség alelnöke Gósz Zoltán kiemelte, hogy az ágazatra régebben jellemző kiszámíthatóság sajnos már múlt időben említhető, mind az energia árak, mind a Szövetséget sokkal inkább érintő hal árak jelentősen emelkedtek, a halbeszerzés időszakosan problémákba ütközött és ezt tetézte az a vízhiány, amelyet szintén nem lehetett előre látni és megoldani sem lehet egyik napról a másikra. Ennek ellenére a 2022-es gazdasági évet is pozitív mérleggel zárta a Szövetség, holott az előzetesen vállalt telepítési halmennyiségek beszerzési ára a tervezettnél jelentősen magasabb összeget emésztett fel végül.
A beszámolóval kapcsolatban a résztvevők részéről érdemi kérdés nem érkezett, így a Felügyelő Bizottság beszámolóját követően a zárszámadás, költségvetési tervezet elfogadásra került.

A 2023-as év gazdasági terveihez szervesen kapcsolódóan két témakör került megtárgyalásra, amelyet Sebőkné Tímea a Szövetség gazdasági vezetője ismertetett. Az egyszerűbb feladat egy törvényi előírásnak történő megfelelés érdekében történő változás megszavazása volt. Mivel a Szövetség éves árbevétele meghaladta 2022-ben a jogszabályban rögzített határt, így a belső ellenőrzés már nem elégséges, külső, független könyvvizsgálót kell megbízni a gazdasági események felügyeletével.
A referenciák és az árajánlatok beérkezése után az Intéző Bizottság javaslatot tett a könnyvizsgáló személyére, amelyet a küldöttgyűlés elfogadott. A második témakör a Bocskai utcai, volt iroda értékesítésére való felhatalmazás volt. Sebőkné Tímea ismertette az értékesítéssel kapcsolatos értékbecslés eredményeit, majd Varga Tamás küldött kérdésére válaszul, Oláh Szabolcs ügyvezető elnök elmondta, hogy az irodát a Szövetség gazdasági formája miatt tartós bérletbe nem adhatja ki, egyrészt ezért javasolja az értékesítést, másrészt az értékesítésből befolyt összeget nem a napi működéshez kívánja felhasználni, hanem arra, hogy az Ecsegfalvi halgazdaság mellett egy másik, kisebb, elsősorban növendék előállításra szolgáló halgazdaság megvásárlásához szükséges anyagiakhoz járuljon hozzá. Ezzel kapcsolatban elhangzott az is, hogy a 2022-ben tapasztalható időszakos halbeszerzési problémák is orvosolhatóak lennének abban az esetben, ha berkeken belül megoldható lenne az halelőállítás is. Fenti kiegészítésekkel az ingatlan értékbecslésben szereplő összeg minimumként való engedélyezésével a közgyűlés az iroda értékesítésére felhatalmazta a Szövetséget.

A küldöttek részéről két nagyobb volumenű kérés/kérdés érkezett a szövetség irányába. A Mindszenti horgászegyesület elnöke Rácz Árpád a törpeharcsa gyérítéssel kapcsolatban kérte a támogatást, annak a problémának a megoldására, miszerint a törvényi előírások miatt ezt a halászatot is csak vizsgázott halász végezheti. A küldöttgyűlésen részt vett a Mohosz osztályvezetője, Dr. Kulcsár Aranka is, aki válaszul jelezte, hogy ez sajnos országos probléma és az országos szövetség abba az irányba tett lépéseket, hogy induljon újra olyan halászati szakképzés, amelyet esetlegesen az egyes egyesületek tagjai, ha elvégeznek, tudják ezeket a szelektáló halászatokat jogszerűen végezni, koordinálni. Oláh Szabolcs ügyvezető elnök a megyei szövetség alkalmazásában álló ökológiai célú halásszal kapcsolatosan elmondta, hogy a törpegyérítés időszakos volta miatt egy ember nem tud mindenhova eljutni, koordináltabb tervezéssel lehet esély jobban lefedni az egyesületi igényeket.

A csongrádi horgászegyesülettől érkezett Sági Imre a Tisza folyón elszaporodott busák szelektálásának lehetőségiről érdeklődött, hiszen elmondása szerint egyes folyószakaszokon a busák bandázása már nem csak táplálékkonkurenciát jelent, hanem az ívásra gyülekező, vagy vonuló keszegcsapatokokat is gyakorlatilag szétverik, így az egyéb halak életfeltételeit napi szinten megnehezítik.
Oláh Szabolcs válaszában kifejtette, hogy az élő Tiszán a busa szelektív halászatát a szintén élővízen gazdálkodó szövetségekkel közösen kiemelt fontosságúnak tartja, mindazonáltal a frekventált busagyülekező helyek, mint például a kiskörei vízlépcső az, ahol rövid idő alatt, nagy mennyiségű busát lehet megfogni és kivenni a vízből. Problémát ezzel kapcsolatban két dolog okoz, egyrészt az egyre népszerűbb busahorgászat célhaláról van szó, amely okozhat feszültségeket a halászat során, másrészt-különösen a melegebb időszakban-a befogott halak elszállítására és feldolgozására szűk időablak áll rendelkezésre, amelyre jelenleg itt a Dél-keleti régióban nincs egyetlen halfeldolgozó üzem sem. Amennyiben a lehalászott halakat állati fehérje feldolgozóba kell szállítani az egyrészt etikai kérdéseket is felvet, másrészt további költségekkel jár. Elsősorban a zárt holtágakban történő állomány gyérítését tudja a szövetség érdemben végezni és azt is jellemzően az őszi-téli időszakban, amely arra azért elegendő, hogy legalább vissza nem kerülhessen az élővízbe a mentetlen oldali holtágakból nagy mennyiségű busa.

A küldöttgyűlés zárásaként az esedékes tisztségviselő választás került lebonyolításra. A szövetség Intéző Bizottságának 27 éve volt elnöke Dr. Petrik Orbán, aki ezúttal nem fogadta el a felkérést, így a szavazás megkezdése előtt elbúcsúzva megköszönte az Intéző és Felügyelő bizottsági tagok sok éves közös munkáját, az egyesületi küldöttek együttműködését és reményét fejezte ki, hogy a Szövetség továbbra is olyan eredményesen fog majd működni, mint az ő vezetése alatt.
A jelölő bizottság ezek után beszámolt munkájáról, ismertette az egyes tisztségekre jelölte személyek névsorát, majd miután a küldöttek részéről a helyszínen új jelölt nem merült fel, szünetet rendelt el, amíg a szavazó lapok sokszorosításra kerülnek.
A szünet után a tisztségviselő választás titkos szavazással történt, a szavazólapok begyűjtése és értékelése után a bizottság ismertette a végeredményt, majd Gósz Zoltán az Intéző Bizottság új elnöke megköszönte az Intéző Bizottság 3 leköszönő tagjának, Dr. Petrik Orbánnak, Peterdi Péternek és Meggyesi Ferencnek áldozatos munkáját. Mindhárom tagról elhangzott egy-egy rövid kis történetbe ágyazott jellemzés, amely mosolyt csalt nemcsak az egykori tagok, hanem az őket jól ismerő küldöttek arcára is.


A küldött közgyűlés zárásaként Dr. Kulcsár Aranka a MOHOSZ nevében emlékplakettet nyújtott át Gósz Zoltánnak, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége megalakulásának 30. évfordulójára tekintettel.

A Szövetség új tisztségviselői az idei évtől:

Intéző Bizottság

Elnök

Gósz Zoltán

Láda Gáspár HE 
Alelnök

Ifj. Dr. Simonffy György

Dobó Ferenc
 HE
Ügyvezető
elnök
 Oláh Szabolcs Ernő  Mártélyi
HE
Gazdasági  vezető

Sebők Zoltánné

Szőke Tisza HE
Tagok

Kemény András

Herman Ottó
HE
 

Várdai Béla

Gerecz Elemér HE
 

Tóth László

Csongrádi SKTHE
 

Horváth Gusztáv

László I. Honvéd SHE
 

Szabó Ferenc

Herman Ottó HE
 

Márkus Ottó

Szőke Tisza HE
 

Frankó Zoltán

 Makó SHE
 

Veres Krisztián

Szőke Tisza HE
 

Szűcs Béla 

KATECH
HE

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége