Hírek

A szegedi Pergető OB fordulóról-Gégény Viktorral

Május 20-21-én, 2020 után újra a szegedi Tisza szakasz adott otthont a Csónakos Pergető Országos bajnokság 2 fordulójának.

Az itt szerzett tapasztalatokról, benyomásokról kérdeztük Gégény Viktor, ötszörös magyar bajnok pergető versenyzőt. Elsősorban nem a versenytitkokra, hanem a megtapasztalt tiszai viszonyokra, helyi sajátosságokra voltunk kíváncsiak.

Bár 2020 után most új versenytárssal indultál, az első nap mégis 4. másodikon 6., összesítésben pedig a 3. helyen zártatok a versenyen a 42 csapatból. Mondhatjuk, hogy sikeresen horgásztatok a két versenynapon, holott mindössze pár napra vendégeskedtetek itt. Ez azért van, mert ugyanúgy kell Szegednél is horgászni a Tiszán, mint ahogy a felsőbb szakaszokon, ahol több tapasztalatotok van, vagy más ez a folyószakasz, ám tudtatok alkalmazkodni hozzá?

Azt gondolom, hogy ugyanaz a folyó is más arcát mutatja napról napra, hát még egy másik szakasz, pláne így, hogy évek teltek el az utolsó ittlétem óta. A társam, Hodula Tamás pedig először járt a szegedi Tiszán, ha nem tévedek. A kevés edzés ellenére is sikeresnek mondható, debütáló közös OB versenyünket inkább a gyors helyzetfelismerésnek és a több évtizedes vízen töltött időnek köszönhetjük. Bár látszólag ugyanolyan jiges horgászattal oldottuk meg mindkét napot, már csupán a fogott halak fajtáin is látszik a két nap különbözősége. A szombat statikus jiges pecáját vasárnapra egy főként sodródó csónakból történő jigeléssel kellett felváltanunk, mindezt ráadásul egy újabb szakaszon, mert a szombati helyeinket nagyrészt leállták az ellenfeleink. Ez is taktikai megoldás volt, mint ahogy az első nap – számunkra – inaktív balinjairól süllőre leváltás is.

Jó pár horgászvízen versenyeztél már, így nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményedre, hogy a kijelölt versenypálya, a Tisza 180-199 fkm szakasza mennyire alkalmas egy ilyen volumenű verseny megrendezésére? Mind változatosságban, méretben, mind halsűrűség, fogható halfajok tekintetében?

Teljes mértékben. Bár elég sok változatosság mutatkozik a mederben, mégis inkább a pálya homogén voltát emelném ki, hiszen versenyzői szempontból épp ez, ami fontos, ami egyenletessé és igazságossá teszi – már amennyire lehetséges – a fordulókat. Ugyanakkor azt is hiszem, hogy a mezőny (beleértve magunkat is) sok „ziccert” kihagyott. A meder kisebb-nagyobb harcsái, a sekélyebb, gyorsan zavarosodó oldal nyílt vízi balinjai, az akadók nagy süllői, és a part menti csukák is jobbára rejtve maradtak a versenyzők elől. A sok kiaknázatlan lehetőség a pálya nagysága (~19 km) és a nem kifejezetten versenystratégiába illő nagy halak miatt lehetett, de egyben ez azt is jelenti, hogy volt még potenciál a Tisza ezen szelvényében. Emellett azt sem árt elmondani, hogy ennek a szakasznak a ragadozói nem könnyen foghatók, részben a lassú víz, részben a jelentős arányban fellelhető táplálékbázis és apróhal miatt.

Pergető OB 2023 Szeged
Amikor 42 csónak indul a halak kergetésére

Pergető OB 2023 Szeged
Koncentrált horgászatot igényelt a verseny

Mennyire sikerült jól a szervezés, voltak bizonytalanságok, vagy az elvárható színvonalon sikerült összehozni a háttérmunkát?

Ebbe mi nagyon mélyen nem láttunk bele, de azt gondolom, ahol nem érződik probléma, és nem kap hangot a kritika sem, ott a háttérben előzetesen ennek nagyon sokan és nagy erőkkel aládolgoztak. Gondolok itt az új szövetségi kapitány, Bosánszky Péter és kollégái, mint szervezők fáradtságot nem kímélő munkájára, illetve a helyi (önkormányzati, egyesületi, polgári stb.) erők hathatós előkészületeire. Az előzetes esős időszak ellenére mi, versenyzők, ebből már csak a gördülékeny szervezést és lebonyolítást tapasztalhattuk meg, amit ezúton köszönünk is mindenkinek, aki tett érte.

Az idei évben debütált több szabálymódosítás is a csónakos pergető szakágban, ezek közül számomra az egyik legkorszerűbb és legérdekesebb az applikáción keresztül történő, mondhatni valós idejű mérlegelés például és a megnövelt versenypálya szakasz. Mennyire komfortosak ezek a szabálymódosítások, segítették a versenyt egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni a versenyzők részére?

Abszolút. De kezdjük a nagyméretű pályával: ez az alfája és omegája annak, hogy egy országos bajnokságon senki ne szoruljon le a halas lehetőségekről, vagyis, hogy kellően objektív lehessen a megmérettetés a gyors és kevésbé gyors csónakok számára is. Mi például közepes gyorsaságú csónaknak számítottunk, mégis meg tudtuk oldani mindkét nap a feladatot az elvárt szinten. A nagy pálya egyébként szinkronban van a világbajnokságok kiírásaival, ahol nem ritka a 30-40 km-es, szinte befoghatatlanul nagy pályaszakasz sem, ahol gyorsan és rutinosan kell átlátni a lehetőségeket. Ezért is nagyszerű, hogy olyan csapatok fognak kvalifikálódni már az idei OB-től kezdve, akik otthonosan mozognak a nagy víztereken is. A másik nagy volumenű módosítás, a fogások valós idejű, appon keresztül történő feltöltése már nem újkeletű dolog, csak itt, a csónakos OB-ban, idén láttuk először.
A Streetfishing OB már második éve eszerint megy sikerrel és gördülékenyen, illetve a tavalyi hollandiai világbajnokságon is ezzel mérlegeltünk, mindenféle probléma nélkül. Fontos, hogy ennek a mérlegelési módnak két további, igazán előnyös része is van.
Az egyik, hogy a lehető legrövidebb ideig tesszük ki a halakat a mérlegelés viszontagságainak (nincs haltartóba gyűjtés sem), ami azt jelenti, hogy a fogott hal pár perc múlva már úszik is tovább. A másik, versenyzői szempontból fontos részlet, hogy ami minden más szakágban évek óta elérhető volt, nevezetesen, hogy a fogásokat valós időben nyomon követhették, az végre a csónakos szakágban is megvalósult. Elég csak rápillantani az aktuális állásra, és máris tudható, hogy az a stratégia, amivel dolgozunk, helyénvaló-e, vagy épp váltani célszerű az adott helyzetben.


Pergető OB 2023 SzegedA versenyen legfőképp szép balinok akadtak horogra

Pergető OB 2023 Szeged
Jelentkeztek szép kősüllők is

Pergető OB 2023 Szeged
Sőt még jászkeszeg is mérlegelésre került

Pergető OB 2023 Szeged
A verseny első 3 helyezettje a dobogón

Hétköznapi horgászatra jönnél-e hozzánk és ha igen, mit próbálnál ki, vagyis miben látsz így vendégként potenciált ezen a vízszakaszon?

Ha tudnék jönni, a régi és új barátaimhoz jönnék egy kötetlen pecára, de ehhez először is időt kellene nyernem, mert mostanában a vendéghorgászat mellett még prémium pergető botok, a SensoKraft botcsalád tervezésével/építésével is foglalkozom, ami nagyjából minden időmet kitölti. Ha pedig konkrét halat kellene mondanom, akkor a nagy harcsák azok, amik számomra a lassú Tisza-szakaszok igazi kihívását és egyben lehetőségét is jelentik. Még a kevés hallott információból és látott jelből is azt gondolom, hogy maradt ennek a szakasznak néhány termetes bajuszosa, ami megérne pár türelmes horgásznapot…

Köszönjük szépen a sok hasznos információt és reméljük, hogy jut időd egy kis kötetlen horgászatra is és vendégül láthatunk újra Szegeden!

Aki pedig az országos bajnokság hatására kedvet kapott a pergetéshez, netán a csónakos pergető versenyzéshez is, annak máris ajánljuk figyelmébe az idei októberben megrendezésre kerülő I. HECSMSZ Alsó-tiszai 2 fordulós Csónakos Pergető horgászversenyt.

Pergető OB eredmények

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége