Hírek

Atkai busahalászat

5 tonna feletti fogással zárult az atkai busahalászat.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége megbízásából a Körösvarázs Bt. halászai és halász eszközei segítségével hosszú évek után ismét busahalászatot végeztünk az Atkai-holtágon. Célunk az inváziós, elöregedett idegenhonos állományt alkotó nagytestű busák kifogása volt. Az ökológiai célú halászat 2023. január 30-tól vette kezdetét, sajnos a februárban érkezett fagyos időjárás jégpáncélt alakított ki a holtágon, így a munkálatok csak február 20. után lehetett folytatni és február 27-ig tartott.

A busák keresése és terelése a holtág északi részén kezdődött meg a védett résztől, majd a Kis-Tisza sziget és a Disznó-öböl területrészeken folytatódott. Azonban a Disznó-öböltől délre – főként az őshonos halak fogása miatt – a halászat halőri utasításra felfüggesztésre került, majd a jég érkezése a terelést is felfüggesztette. Az első 4 nap fogása kb. 130 darab 10 kiló feletti busából tevődött össze, összesen 1026 kg volt.

A jég elolvadása után február 20-tól ismét kezdetét vette a terelő halászat ezúttal a holtág déli szakaszán. A 120 mm szembőségű perlon anyagú marázsa hálók szisztematikusan 50-100 méretenként kerültek a partra merőlegesen elvetésre. A folyamatos rekesztések miatt a busák kisebb (5-10 darab) csapatait sikerült a hálóba terelni így a fogási mennyiség is nőtt. Az eredeti tervünk szerint a terelés húzóhálóval történő tanyavetés zárta volna; azonban a holtágban lévő számtalan akadó, illetve a rakodási helyek megközelíthetőségének bizonytalansága továbbá a rövid határidő miatt ez nem történt meg.

A kifogott busák a szállítások időpontjáig tartóhálóra kerültek, elhullást nem tapasztaltunk.

Busaszállítás napjai és a kifogott mennyiségek:

  • Február 2.   1026 kg
  • Február 22. 1653 kg
  • Február 24. 1566 kg
  • Február 27. 1244 kg

    összesen: 5489 kg

Őshonos halak vonatkozásában kijelenhető, hogy az Atkai-holtág stabil 20 kg feletti szürkeharcsa állománnyal rendelkezik, ami természetesen horgászati szempontból kiemelkedő, ökológiai szempontból azonban vitatható jelenlétük. Természetesen méretüknél fogva több nagytestű pontyot, csukát és fogassüllőt is sikerült lencsevég elé emelnünk, ezen őshonos halak - a hálóból történő kiszabadítás után - azonnal vissza engedésre kerültek.

Örömmel tapasztaltuk az atkai horgászok megértését és segítőkész hozzáállásukat, bízunk benne a jövőben is hasonló együttműködésben történhet ökológiai célú halászat.

A halászat és a halszállítás alatt készült fotók a GALÉRIÁBAN megtekinthető!

HECSMSZ

OSzE

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége