Hírek

Törpeharcsa halászat eredménye 2022-ben

Befejeződött - a 2022-es évre - a törpeharcsa gyérítő halászata a megyei vizeken!

Tájékoztatjuk a horgászokat, hogy 2022. december 11.-én felszedésre kerültek a szövetség törpeharcsavarsái, a várható fagypont körüli hőmérséklet miatt. Az ökológiai céllal végzett halászat idén is hagyományos módon (nyilvánosan, a horgászok bevonásával), november első hetétől kezdve végeztük. Elsőként az Atkai-holtágba, majd a Mártélyi K-FISH pergető horgászversenyt (11.07.) követően a Mártélyi- és a Körtvélyesi-holtágba helyeztünk le mindösszesen 180 varsát. Az első felnézések alkalmával nagyobb mennyiségeket sikerült csapdába ejtenie a varsáknak, majd fokozatosan csökkent a fogás.

A csökkenő fogási tendencia alapján arra lehet következtetni, hogy ritkul a vizekben lévő törpeharcsa-állomány. Reméljük ezt a munkát a megyei horgászok is érezni fogják a jövő évi horgászatok alkalmával.

Vízterület

mennyiség
(kg)

 Atkai Holt-Tisza

1000 

 Mártélyi Holt-Tisza

2300 

 Körtvélyesi Holt-Tisza

500 

összesen:

3800 

 

A három vízterületről összesen 3800 kg fekete törpeharcsát sikerült kifognunk, mely a 2021-es fogásokhoz képest (Atkai-holtág: 2640 kg, Mártélyi-holtág: 2830 kg, Körtvélyesi-holtág: 950 kg, összesen: 6420 kg) kevesebb eredmény. Ebből következtethető az, hogy az évek óta tartó törpeharcsa halászat pozitív hatással van a vizekre, csökken a törpeharcsa-állomány. 

A célzott ökológia halászat a 2023-as évben is folytatódni fog, természetesen a HECSMSZ hivatásos halőrei felügyelete mellett. A munkát minden esetben a szövetség alkalmazásában álló halászok végezték. A varsák felnézése minden esetben nappal, a területen tartózkodó horgászok bevonásával történtek. A halak szállítójárműre történő rakodásában önzetlen segítséget nyújtó horgászoknak ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

A felnézésekről, fogásokról készített fotók a GALÉRIA, 2022. horgászév mappájában található Ökológiai célú halászatok almappában találhatóak.

HECSMSZ

HMK

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége