Hírek

2023. évi területi jegy árak és horgászrendi változások

Tájékoztatjuk a megyei horgászokat, hogy 2022. november 9-én a HECSMSZ Intéző Bizottsága megtartotta őszi ülését, melyen egyhangú döntés született a 2023. évi területi jegyek és az Egységes Horgászrend tartalmával kapcsolatosan.

A döntések előzménye volt a Magyar Országos Horgászszövetség Választmányának 2022. október 28-i ülésén megszavazott jövő évi horgászati díjelemek megállapítása (Állami Horgászjegy, ESZH), továbbá az alhaszonbérleti vizeket kezelő szervezetekre vonatkozó határozatokban foglalt kötelezettségek és javaslatok betartása.

I. Állami horgászokmányok és díjak

Állami Horgászjegy és fogási napló

5.500 Ft

Emelt díjas Egységes Állami Horgászokmány
(akik február 28. után vagy hibásan adták le fogási naplójukat)

10.500 Ft

Kedvezményes Egységes Állami Horgászokmány
(adott évben 15. életévét be nem töltött gyermek, 70. életévét betöltött felnőtt és fogyatékkal élő)

500 Ft

Egyesületi tagdíj 

változó*

*minimum 2000 Ft

II. Szervezeti okmányok és díjak

Magyar Horgászkártya
(öt évig érvényes)

2.200 Ft

Egységes Szövetségi Hozzájárulás 
(általános, teljes árú)

5.500 Ft

Kedvezményes Egységes Szövetségi Hozzájárulás
(adott évben 15. életévét be nem töltött gyermek, 70. életévét betöltött felnőtt, fogyatékkal élő)

0 Ft

 

A napirendi pontok közül a horgászatot érintő díjak és árak vonatkozásában a Választmány egyhangú szavazással elfogadta a MOHOSZ OHSZK előterjesztését; a horgászokat terhelő 2023. évi központi díjak és árak meghatározását, továbbá az alhaszonbérleti vizeket hasznosító horgászszervezetek részére - a területi jegyekre vonatkozó - megállapított maximális áremelés mértékét: ami 30 %-ban került megállapításra.

A MOHOSZ, az országos területi jegyek (Országos, Tiszai, Dunai, Sport) árait átlagosan 24 % emeléssel állapította meg a 2023. horgászévre. 

A 2022. évi MOHOSZ választmányi határozatok gyűjteménye elérhető a MOHOSZ honlapján: 

2022. évi Választmányi Határozatok

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének Intéző Bizottsága a jegyek típusainál (összevont és önálló területi jegyek) a helyi horgászközösségek, egyesületi vezetők kérését előtérben helyezve alakította ki, ennek eredménye lett az új jegytípusok: a HECSMSZ csatornák és az éves Maros-folyóra szóló területi jegyek.

A jövő évi jegyek ármeghatározásánál a Bizottság törekedett az emelés mértékletességére, ugyanakkor a MOHOSZ Választmányának határozataiban foglaltak szerint, figyelembe véve az idei és a jövő évi kiadási – egy halgazdálkodási évben elsősorban a meghatározó tényezők a halárak, a halőri feladatellátáshoz szükséges üzemanyag, munkabér stb. - növekedését, a következő jegyár emelések mellett döntött:

A Szövetség halgazdálkodása alá tartozó egy vízterületre (önálló), illetve a folyóvizekre vonatkozó éves felnőtt területi jegyek 20 %-os mértékkel, az időszakos jegyek (napi, a 24/48/72 órás) 24%-os mértékkel kerültek megállapításra.

A Bizottság továbbra is fenntartja a lehetőséget azoknak, akik több vizet is látogatnak, nekik a HECSMSZ vizekre érvényes éves összevont jegyek esetében kétbotos jegy esetén 13%-kal, az egybotos Kedvezményezett jegy esetében 25%-kal kell többet fizetniük. Jó hír, hogy a HECSMSZ Összevont jegy 2023-tól a Salakos csatornával egészül ki. A maty-éri éves és az atkai napi – hárombotos – sportcélú területi jegyek 10 %-kal kerülnek majd többe.

A Bizottság határozott döntése értelmében a gyermekek részére váltható éves Csongrád-Csanád megyei egyesületi és szövetségi vizekre érvényes úszós és az éves HECSMSZ gyermek területi jegyek ára változatlan áron kerül kiadásra, továbbá az ifjúsági korosztály részére váltható jegyek kis mértékű árváltozással kerülnek értékesítésre.

Az Állami Turista jegyet váltó horgászok részére váltható 24 órás jegyek, illetve az éves jegyekhez váltható többlethal elviteli lehetőségét biztosító kiegészítő jegyek ára 30 %-kal kerülnek emelésre.

2023. évi HECSMSZ Területi jegyek

A jegytípusokat, az azokhoz tartozó vízterületeket, engedélyezett horgászati és halelviteli lehetőségeket a fenti linken elérhető táblázat tartalmazza.

 

Horgászrendi változások: 

2023-tól az Egységes Horgászrend új vízterülettel bővül (Salakos-csatorna), emellett pontosításra kerültek egyes alapfogalmak (pl. mi számít ajándékozásnak, átadásnak stb.).

Rövidülni fog a vermelési időszak és a harcsa téli fogási tilalma (2023-tól az időszakok vége március 1. 0:00 óra).

Fontos szabályváltozás a Maty-éri víztározóra vonatkozóan, miszerint a Sporthorgász jeggyel ragadozó halakra kizárólag műcsalival történő horgászat engedélyezett; továbbá a Maty-éri 24 órás "halas" területi jeggyel 2023-tól 24 óra alatt 2 + 1 darabszám korlátozással védett hal tartható meg.

Az önálló és összevont területi jegyek halelviteli lehetősége nem változott. Éves általános felnőtt területi jeggyel darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból legfeljebb 100 darab tartható meg, amelyből 40 darab tartozhat egy halfajhoz. Az egy nap megtartható összes őshonos hal mennyisége 15 kg.

A 2023. évi horgászrend 2023. január 1-től honlapunkon elérhető lesz! 

HECSMSZ 

OSzE

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége