Hírek

Támogatott kecsege telepítés történt

Tájékoztatjuk a tiszai horgászokat, hogy 2022. november 11-én a délutáni órákban két helyszínen összesen 3 0 5 kg egynyaras kecsege telepítés történt. 

A különleges tokhalak a Délszabolcsi Bt. gazdaságból kerültek beszerzésre, hivatásos halőreink megyénkben két helyszínen: Szegeden (150 kg) és Mindszenten (150 kg) végezték el a halak természetes folyóvízbe történő sikeres kihelyezését. A HECSMSZ e 305 kg mennyiséggel az idei évben - az előző évek telepítési mennyiségét meghaladva - összesen 605 kg egy-kétnyaras és 5000 db előnevelt kecsegét telepített.

A MOHOSZ és a HECSMSZ közös telepítési és monitorozási tevékenységének sikerességéhez a folyóvízi horgászok segítségére is szükségünk van: 

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye:

"A MOHOSZ közfeladat-ellátása keretében, az érintett területi horgászszervezetekkel együttműködve egy komplex szemléletű, középtávú szakmai programot indított a kecsege mint jelenleg „nem fogható” státuszú őshonos halfaj valós állományának és élőhelyi kockázatainak felmérésére, jelölt egyedekkel történő tömeges dunai és tiszai telepítésére. A program kitűzött célja annak bizonyítása és biztosítása, hogy a faj állománya megengedi, illetve megengedje azt, hogy ezt az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegességet – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is lehessen ünnepi alkalmanként biztosítani a családok asztalára..."

Amennyiben egy horgász ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsegét fog, kérjük, hogy a haljel levétele nélkül jegyezze fel annak sorszámát (lehetőleg fotóval is alátámasztva), a fogott hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját, a fogás pontos helyének megjelölésével (GPS koordináták vagy a legközelebbi település neve) és természetesen az adatok rögzítését követően azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe. A rögzített adatokat és a legalább egy fotót e-mailen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy levélben a MOHOSZ postacímére (1511 Budapest, Pf. 7) kérjük eljuttatni.

A program végrehajtását segítő, a jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyeremények, többek között dunai és tiszai éves (összevont, illetve adott szakaszra szóló) területi jegyek kerülnek kisorsolásra. 

GALÉRIA

A telepítés a Magyar Országos Horgász Szövetsége 2022-ben meghirdetett "A kecsege állománynövelő telepítése és a fogások monitorozása a foghatóvá tétel érdekében II." pályázati program keretein belül, a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.


HECSMSZ

OSzE

 

 

2022. január 17.
2021. szeptember 21.
2021. augusztus 23.
2021. augusztus 02.
2021. július 26.
2021. július 26.
2021. június 21.
2021. április 06.
2021. január 19.
2021. január 11.
2020. november 10.
2020. november 10.
2020. október 07.

  További rekordok  

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

 

 

  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés