Hírek

Támogatott kecsege telepítés történt

Tájékoztatjuk a tiszai horgászokat, hogy 2022. november 11-én a délutáni órákban két helyszínen összesen 3 0 5 kg egynyaras kecsege telepítés történt. 

A különleges tokhalak a Délszabolcsi Bt. gazdaságból kerültek beszerzésre, hivatásos halőreink megyénkben két helyszínen: Szegeden (150 kg) és Mindszenten (150 kg) végezték el a halak természetes folyóvízbe történő sikeres kihelyezését. A HECSMSZ e 305 kg mennyiséggel az idei évben - az előző évek telepítési mennyiségét meghaladva - összesen 605 kg egy-kétnyaras és 5000 db előnevelt kecsegét telepített.

A MOHOSZ és a HECSMSZ közös telepítési és monitorozási tevékenységének sikerességéhez a folyóvízi horgászok segítségére is szükségünk van: 

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye:

"A MOHOSZ közfeladat-ellátása keretében, az érintett területi horgászszervezetekkel együttműködve egy komplex szemléletű, középtávú szakmai programot indított a kecsege mint jelenleg „nem fogható” státuszú őshonos halfaj valós állományának és élőhelyi kockázatainak felmérésére, jelölt egyedekkel történő tömeges dunai és tiszai telepítésére. A program kitűzött célja annak bizonyítása és biztosítása, hogy a faj állománya megengedi, illetve megengedje azt, hogy ezt az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegességet – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is lehessen ünnepi alkalmanként biztosítani a családok asztalára..."

Amennyiben egy horgász ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsegét fog, kérjük, hogy a haljel levétele nélkül jegyezze fel annak sorszámát (lehetőleg fotóval is alátámasztva), a fogott hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját, a fogás pontos helyének megjelölésével (GPS koordináták vagy a legközelebbi település neve) és természetesen az adatok rögzítését követően azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe. A rögzített adatokat és a legalább egy fotót e-mailen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy levélben a MOHOSZ postacímére (1511 Budapest, Pf. 7) kérjük eljuttatni.

A program végrehajtását segítő, a jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyeremények, többek között dunai és tiszai éves (összevont, illetve adott szakaszra szóló) területi jegyek kerülnek kisorsolásra. 

GALÉRIA

A telepítés a Magyar Országos Horgász Szövetsége 2022-ben meghirdetett "A kecsege állománynövelő telepítése és a fogások monitorozása a foghatóvá tétel érdekében II." pályázati program keretein belül, a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.


HECSMSZ

OSzE

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége