Hírek

Szeptemberi haltelepítések

Növendék harcsák és tenyész pontyok

Tájékoztatjuk a megyei horgásztársakat, hogy 2022. szeptember 22-én és 27-én haltelepítések történtek a HECSMSZ horgászvizein. 

Szeptember 22-én (Csütörtök) összesen 2016 kg egynyaras (növendék) szürkeharcsa került telepítésre a Tisza-folyó Csongrád-Csanád megyei szakaszába. A telepítés két helyszínen: Szegeden a foka partszakaszán és Mindszenten a komplejárónál történt. Az egynyaras harcsák kiváló kondícióban kerültek a folyó áradó vizébe; a halak átlagos testsúlya 0,3 kg volt. 

 

Az őszi időszakra tervezett pontytelepítéseket elsőként a kétnyaras korosztályú (tenyész) pontyok telepítésével kezdtük meg. Szeptember 27-én több helyszínen jelentős mennyiségű pikkelyes pontyok kerültek kihelyezésre a  horgászvizeinkbe. Közel 125 mázsa került a Csongrád-Csanád megyei Tisza szakaszába (Csongrád, Mindszent, Szeged) és több mint 55 mázsa a zárt horgászvizeinkbe: Atkai-, Gyálai-holtágak, Maty-éri víztározó. A gyönyörű pikkelyes pontyok egészségesen, élősködőktől és betegségektől mentes állományból származtak. A pontyok átlagsúlya 0,9 kg volt. A halak a szarvasi haltermelő partnerünk, MOHOSZ minősített beszállítói címmel rendelkező Agro-Aqua Kft. iskolaföldi gazdaságában nevelkedtek. Az iskolaföldi tavak halászatai, illetve a halak rakodása és a mérlegelése hivatásos halőreink felügyeletével történt meg.

 

Összefoglaló táblázat (ponty): 

Vízterület

mennyiség
(kg)

Tisza
(Csongrád, Mindszent, Szeged)

12 349 

Atkai Holt-Tisza

2 000 

Gyálai Holt-Tisza 

1 230 

Maty-éri víztározó

2 515 

összesen:

18 094 

 

 

A halászatokon és a telepítések helyszínén készült fényképek a Galériában megtekinthetők.

Jelen haltelepítések közül a szürkeharcsa és 3320 kg mennyiségű tiszai pontytelepítés a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.

Terveink szerint október második hetében (okt. 10-től) kezdjük meg az ecsegfalvi tógazdaságban lévő háromnyaras pontyok halászatát és a megyei vizekbe történő telepítését. A telepítések nyilvánosak érdeklődni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elektronikus címen és a hivatásos halőröktől lehet. Természetesen a telepítések sikeres megvalósulását követően részletesen beszámolót a HECSMSZ honlapján közzéteszünk. 

HECSMSZ

OSzE

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége