Hírek

Májusi szabályok a HECSMSZ vizein

2022. május 2-án megkezdődik a ponty, a szürkeharcsa és a compó tilalmi időszaka

2022-ben a ponty, a szürkeharcsa és a compó halfajokra vonatkozó fajlagos tilalmi időszakok kezdete május 2. (Hétfő) 0:00 óra. A ponty fogási tilalma május 31-én (Kedd) 24 órakor, a szürkeharcsa és a compó tilalma június 15. 24 órakor ér végett. Ebben az időszakban a szürkeharcsa 100 cm-nél nagyobb példánya kifogható ott, ahol azt helyi rendelkezés nem tiltja.

 

 

 

 

FONTOS, hogy az idei évben a megyei folyószakaszokon (a folyóvízi állomány védelme érdekében) a szürkeharcsa célzott horgászata tiltott (HECSMSZ Egységes Horgászrend 63. pont), véletlen fogás esetén minden példány visszaengedése kötelező. A HECSMSZ kezelése alá tartozó más horgászvizeken (az Atkai-, a Gyálai-, a Körtvélyesi-, az Akolszögi-holtágakon, a Maty-éri víztározón, az Algyői- és Székháti-csatornán (Salakos)) az országos szabály van érvényben.

 


A hazai halvédelmi jogszabályok kimondják, hogy azokon a horgászvizeken ahol a ponty éves telepítési mennyisége meghaladja a 100 kg/ha-t és a faj szaporodás feltételei nem érvényesülnek (élőhelyi adottságok hiánya pl, áradás, vagy planktonösszetétel stb.) a halgazdálkodó előzetes kérelmére a tilalmi időszak feloldása kérhető. 

A HECSMSZ előzetes - halászati szakértő véleményére - alapozott kérelmét a megyei halgazdálkodási hatóság elfogadta, így a ponty fajlagos tilalmi időszaka az Atkai-holtágon, a Maty-éri víztározón és a Székháti-csatornán(Salakos) további 5 évre feloldásra került.

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége