Hírek

Tavaszi pontytelepítések

Tájékoztatjuk a megyei horgászokat, hogy a márciusi - ünnepi - hosszú hétvégén háromnyaras pontytelepítést végeztünk!

Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyék horgászszövetségei (HECSMSZ, KHESZ, KTVHSZ) gazdálkodása alá tartozó ecsegfalvi tógazdaságban március 12-én, szombati napon kezdődött meg a IV. tó halászata. A tartós fagypont alatti (-10 °C) éjszakai időjárás miatt vékony jégréteg képződött a tó vízfelszínén, emiatt csak a kora délutáni órákban kezdődhetett meg a pontyok első kerítő halászata. 

A hideg időjárást leszámítva, a halászatot és a halszállítást csapadék nem befolyásolta, szerencsére lehetővé vált a hullámtéri vizek biztonságos - földúton történő - megközelítése. Március 12-én a Nagymágocsi Horgászegyesület (Nagymágocsi tavak), a Mártélyi Horgászegyesület (Mártélyi Holt-Tisza) vízhasznosító egyesületek kezelésben lévő horgászvizek mellett, a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó hullámtéri holtágak: az Akolszögi- és a Körtvélyesi-holtágakba történt kihelyezés.  

Március 13-án (vasárnap) az éjjeli fagy ismét jégréteget eredményezett a IV. tó vízfelszínén; ezért - jégolvadást követően - a halászat 10 órától kezdődhetett meg. Vasárnap elsőként az Atkai-holtágra érkezett a HECSMSZ halszállító tehergépjárműve, majd a Maty-éri víztározóra, végezetül a Balástyai Alkotmány Horgászegyesület (Balástyai víztározó) és a Kisteleki Horgászegyesület (Kisteleki horgásztó) horgászvizeire történt halszállítás.

  
Atkára érkezett az ecsegi tó 15 kilogrammos kapitálisa is, a régi időkből megmaradt anyaponty ma már Atkán várja a horgászokat...  



Március 14-én a nem várt nagyságú tanyát sikerült összehúznia az ecsegi halászbridágnak, mely terveinknek megfelelően szolgálta ki a halszállító autókat. A szolnoki és békés megyei vizek mellett, hétfőn a Csanádpalotai horgásztó, a Salakos-csatorna és a Gyálai Holt-Tisza Sárgás-Görbe szakaszába történt meg a tervezett pontytelepítés.  

   

HECSMSZ vizek:

halfaj

korosztály

Vízterület

mennyiség (kg)

Körtvélyesi Holt-Tisza

2015

Akolszögi Holt-Tisza

1003

Atkai-Holt-Tisza

3168

Maty-éri víztározó

1621

Gyálai Holt-Tisza

809

Salakos-csatorna

600

 összesen: 9216 kg

 

Egyesületi vizek:

halfaj

korosztály

Vízterület

mennyiség (kg)

Nagymágocsi tavak

606

Mártélyi Holt-Tisza

2033

Balástyai víztározó

602

Kisteleki horgásztó

613

Csanádpalotai horgásztó

603

 összesen: 4457 kg

 

Összefoglalva elmondható, hogy szerencsés időjárási körülmények mellett történt meg a IV. tó halászata és a horgászvizek telepítése. A tóban nevelkedett háromnyaras korosztályú biharugrai pikkelyes pontyok kiváló kondícióban, 2 kg feletti átlagsúllyal érkeztek a megye számos horgászvizébe, összesen 13 763 kg mennyiségben.  

A halászatokon és a telepítéseken készült fotók a GALÉRIÁban megtekinthetők. 

 

HECSMSZ

OSzE

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége