Hírek

Területi jegyek, változások

2021 utolsó Intéző Bizottsági Ülésén (11.08.) a napirendek közt hagyományosan az elkövetkező horgászév egyes szabályairól és a HECSMSZ vizeire érvényes területi jegyek kibocsájtani kívánt típusairól is döntés született. 

A HECSMSZ Intéző Bizottsága számos tényezőt megvizsgálva azt az egyöntetű döntést hozta, hogy a Gyermek horgászok részére kibocsájtott úszós horgászjegy ára változatlanul 2000 Ft-ért, az ifjúsági jegy ára 16.000 Ft-ról 12.000 Ft-ra csökkenjen. A gyermekek részére kiadható Úszós területi jegy (1 db úszós készség) minden szövetségi és Csongrád-Csanád megyei egyesületi horgászvízre, az Általános kizárólag a megyei horgászszövetség vizeire (1 db tetszőleges horgászkészség) engedélyez horgászati tevékenységet. 2022-től a felnőtt és ifjúsági horgászok részére kiadott HECSMSZ összevont jegyek köréből a Maty-éri víztározó – a vízterület sajátos tulajdonságai és egyedülálló horgászati koncepciója miatt – kiemelésre került. A 2022. évben várható gazdasági viszonyokhoz (halár, bérköltségek stb.) igazodva a jegyárak növekedése sajnos elkerülhetetlenül szükséges volt. A felnőttek részére kiadott éves területi jegyek ára jegyenként változó tendenciában, de kijelenthető, hogy a MOHOSZ által meghatározott (19,47%) maximális jegyár növekedési százalék alatt 5,26-11,54 % történt megállapításra. A területi jegyek típusai új csoportokban (egyesített vizek) kerültek meghatározásra, elsősorban a halgazdálkodási tervezés elősegítése céljából.


2022-től az IB új horgászati koncepciót vezet be a Maty-éri víztározóval kapcsolatban. A sporthorgászat irányvonalat kívánja megteremteni az éves és 24 órás felnőttek részére kiváltható sportcélú Maty-ér Sport területi jegyekkel. A Maty-ér a Dél-Alföld kiemelt evező és horgászverseny pályája. Célunk, hogy a horgászoldalon a sporthorgászat iránt elkötelezett, hobbi és versenyhorgászok kedvező áron lehetőséget kapjanak. Célunk, hogy Szeged város közvetlen közelében elhelyezkedő országos hírű víztározó az evezőspálya kiváló adottságai mellett a sporthorgászat számára is méltó környezetet biztosítson, elsősorban halállományával, rendezett horgászhelyeivel.  Természetesen a hal megtartása továbbra is engedélyezett azok számára, akik 24 órás Általános Maty-ér területi jegyet váltanak (24 óra alatt 3 db ponty vagy amur és egy db süllő vagy más ragadozó hal megtartása engedélyezett) 4.400 forintért.


Horgászrendi változások: 

Az Egységes Horgászrend az Országos Horgász Szövetség által előírt formában és kötelező tartalmi előírásokkal (pl. a vízügyi együttműködési megállapodásban foglaltak szerint a műtárgyak környezetében történő horgászati előírások betartásával) került megszerkesztésre, kiegészítve a helyi vízterületi, horgászrendi sajátosságokkal. 

Új halvédelmi szabályként jelenik meg az „Általános minden vízterületre vonatkozó szabályozási előírások” fejezetben a ponty alsó kifogható mérethatárának meghatározása: legkisebb kifogható ponty 35 cm, és a drótszák használatának tilalma. Az Egységes Horgászrend II. fejezetében már a vizekre speciálisan vonatkozó egyéb szabályok kerültek vizenkénti bontásban meghatározásra.

A Maty-éri víztározón és az Atkai Holt-Tiszán 2021-ig tilos volt az éjszakai horgászat november 1-től február végéig, e szabály a Maty-éren megszűnt. Atkán következő képen alakult át: "december, január és február hónapokban a holtág külső ívén tilos a parti horgászat, illetve ez időszakban a holtág egész területén tilos az éjszakai csónakos horgászat." 
Magyarul a holtág belső oldalán lévő horgászhelyekről, víziállásokról szabad éjjel is horgászni. A halfajok közül "a compó és sügér egyedeit nem szabad megtartani". A Maty-éri víztározón és a Gyálai-holtágakon ugyancsak tilos a compó és sügér megtartása. Tisza folyó szabályai a harcsa fajlagos tilalmi időben történő fogási tilalmával került kiegészítésre.Új engedélyezett horgászati módszerrel bővült az atkai horgászok lehetősége, 2022-től minden Atkai-holtágra érvényes éves általános (kétbotos) területi jeggyel: ATKA területi jegy vagy HECSMSZ vizek területi jeggyel rendelkező horgász válthat Behúzós kiegészítő jegyet, és a horgászszerelékét szabályosan – a horgászrendben foglalt előírások betartása mellett – csónakkal is elhelyezheti. 

 

EGYSÉGES HORGÁSZREND

 

Kifogható éves és napi halmennyiségek: 

Éves Általános Felnőtt területi jeggyel egy felnőtt horgász egy évben akár 100 darab darabszám-korlátozással védett halat, jegyenként változó mennyiségben egy fajból akár 40 db-ot is megtarthat.

A napi kvóta holtágakon (Akolszögi-, Körtvélyesi-, Atkai-, Gyálai-holtágak) felnőtt általános (kétbotos) jegyek esetén 2+1 db, keszegfélékből és ezüstkárászból 3 kg; folyóvizeken (Tisza, Maros, Hármas-Körös) 3+2 db, összesen 15 kg tartható meg. Kedvezményes jeggyel holtágakon 1 db keszegfélékből és ezüstkárászból 3 kg, folyóvizeken 1+1 db, összesen 8 kg. Aki az éves fogási kvótát az adott halfajból elérte, váltható Többlethalas kiegészítő jegyet.

 A 2022. évi területi jegyeket és személyi jogosultságokat összefoglaló táblázat 

Újdonság, hogy az idei évtől az éves jegyek kinyomtatása nem kötelező, viszont felhívjuk a figyelmet, hogy esetleges rendvédelmi szervek ellenőrzése esetén a területi jegy nyomtatott vagy digitális formában történő bemutatása kötelező. A digitális területi jegy a horgaszjegy.hu honlapról – bejelentkezést követően – okostelefonra letölthető minden Magyar Horgászkártyával rendelkező horgász számára. Minden területi jegy kötelező melléklete az Egységes Horgászrend, mely aláírása (online vásárlás esetén letöltése) és bemutatása ellenőrzés során kötelező.

 

Az éves területi jegyek 2022-ben a szövetségi irodában továbbra is SZÉP kártyával megvásárolhatóak lesznek, várhatóan január közepétől.

Eredményes, horgászélményben gazdag évet kíván a HECSMSZ Intéző Bizottsága

HECSMSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége