Hírek

Évértékelő

Szövetségi történések

2021. január 1-től a Magyar Országos Horgász Szövetség új elektronikus területi jegy modult vezetett be, mely első körben az 50 hektár feletti vízen halgazdálkodó szervezeteket, döntően Területi Szövetségeket és azok kezelésében lévő vízterületek horgászjegyeit érintette (2021. nyarától már az 50 ha alatti gazdálkodók is csatlakoztak). A HECSMSZ területi jegyeit 2021. január 11-től elérhetővé tette a MOHOSZ HORINFO felületén. Ezzel az új digitális modullal a területi jegyek adminisztrációja, illetve kiadása, a jegyek egységes szerkezete országos szinten megvalósult. Az Állami Horgászvizsga februárban új – digitális – módszerrel indulhatott újra megyénkben 10 helyszínen. A horgászvizsgára előzetes jelentkezés és a személyes megjelenés továbbra is szükséges maradt. A megszokott papír alapú tesztlapot okoskészüléken (tablet) futtatható tesztprogram váltotta fel.

Mindennapjainkat azonban továbbra is a koronavírus betegség és a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások határozták döntően. Vészhelyzetben éjszakai kijárási tilalom mellett, a közösségi események szervezése és horgászrendezvények megtartása, a személyes kapcsolattartás továbbra is tilos volt, melyek a mindennapos horgászatot is nagyban érintették. A koronavírus okozta járvány harmadik hulláma ez év tavaszán sajnos a HECSMSZ csapatát is utolérte. Tragikus hirtelenséggel március 29-én elhunyt Láda Gáspár ügyvezető elnök, majd pár héttel később, Török Bálint Felügyelő Bizottsági tag és Németh László hivatásos halőr. Májustól kezdve fokozatosan enyhültek a korlátozások, melyekről a MOHOSZ és a HECSMSZ elektronikus felületein folyamatos tájékoztatásokat adott. 

Nyár végére Láda Gáspár által indított ingatlanvásárlás is befejeződhetett az ingatlan átvételével. A jövőben a HECSMSZ új székháza Szegeden a Szabadkai út 72 alatti ingatlan lesz. Az épület egyes gépészeti berendezéseinek felújítása után - mely decemberben befejeződött - 2022-től a megyei horgászszövetség irodája és a Móra Ferenc Horgászegyesület már az új helyszínen kezdheti meg a jövő évi munkáját. 2021-ben 18.766 darab állami horgászjegy került kiadásra és 786 fő tett sikeres horgászvizsgát.

 
Halgazdálkodás, halőrzés

Az előző évekhez hasonlóan már februárban (február 1. horgász új év) megkezdődött a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó horgászvizek állománypótlása, elsőként háromnyaras ponttyal. 2021-ben több mint 110 telepítési alkalom, több mint 88 tonna őshonos hal (egy-két-háromnyaras ponty: 77,8 t, szürkeharcsa: 5,9 t, ivadék korosztályú ponty, csuka és fogassüllő 889.500 db) kihelyezése történt meg sikeresen. Az idei évben meghatározott magas halárak és a hal hiány az év elején bizonytalan helyzetet teremtett, de nagy örömünkre a halgazdálkodási tervben foglalt minimális mennyiségeket maradéktalanul, egyes korosztályokban előírt mennyiségeket 40% mennyiséggel meghaladva sikerült teljesítenünk.


Kísérleti jelleggel 20 darab süllőfészket helyeztünk a megyei Tisza folyó nyílt öbleibe, melyek közül 18 darabra került és kelt le tiszai fogas ikrája. Idén tovább folytattuk a tiszai kecsege (8000 db ivadék, 300 kg egy-kétnyaras) és menyhal (20000 db ivadék) telepítési programokat is. Jászkeszeg, csapósügér, balin és compó halfajokkal igyekeztünk színesíteni vizeink halállományát. A 2021. év haltelepítéseit december 6-án 11 mázsa 8-10 kg közötti ponty telepítésével zártuk a megye kiemelt horgászvizein.


Az év elején folytatott, majd novembertől újra megkezdett ökológiai célú törpeharcsa-halászat eredménye 6,9 tonna összfogással zárult decemberben (Atkai-, Gyálai-, Mártélyi- és Körtvélyesi-holtágak).

Szeptembertől a MOHOSZ támogatásával (lőszerbeszerzés támogatása) megkezdtük a vonuló nagy kárókatona gyérítését is, összesen 72 db egyed elejtése és több száz madár riasztása történt meg az Atkai-, Gyálai-, Tisza és Maros folyószakaszokon.


Vizeinken a HECSMSZ hivatásos halőrei mellett rendszeresen ellenőrzést végeztek a Tiszai Vizirendészet munkatársai is, mely folyamatos jelenlét eredménye, hogy 2020. évhez képest csökkent a szabályszegők száma, idén 71 esetben történt halőri intézkedés. 

Versenyek

A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhülése után számos horgászverseny került sikeresen lebonyolításra, elsőként Atkán az II. Atka Kupa tavaszi fordulója; 18 csapat részvételével zajlott, összesen 96 darab 5 kg feletti ponty került lencsevég elé.


A jelenkor finomszerelékes horgászversenyzői elvárásainak eleget téve idén is kiváló színteret biztosított – halállományával – a Maty-éri víztározó, ahol 2021-ben 4 országos (XI. Feeder Ob selejtező, LVIII. Egyéni OB elődöntő, Veterán- Masters- MLS OB, LVIII. TOCSB döntő) 3 megyei bajnokság és 7 klubverseny került megrendezésre, összesen 1141 fő részvételével. 2020-hoz hasonlóan a megyei Ifjúsági Horgászviadal is a Maty-éri Olimpiai Központban került megrendezésre. 2021 őszén a Mártélyi Holt-Tisza festői szépségű környezetében találkozhattak a megyei horgászegyesületi vezetők az Elnök-Titkár horgászversenyen, és a csónakos pergetőhorgászok az I. Mártélyi K-FISH csónakos pergetőversenyen.

 

Jövőre vonatkozóan...

2022-ben a megszokott színvonalon fogjuk végezni a HECSMSZ horgászvizeinek gazdálkodását, különös figyelmet fordítva a természetes vizek őshonos halállományának fenntartására; ugyanakkor lehetőségeinket, eszközeinket kihasználva fontosnak tartjuk és a jövőben különösen igyekszünk a megyei horgászok vízparti igényeit kiszolgálni. 

A jövő évi horgászrendi változásokról, az éves és időszakos területi jegyekről január első napjaiban részletes összeállítást fogunk honlapunkon közzétenni.

Felhívjuk a horgászok figyelmét a 2021-ben váltott éves területi horgászjegyek 2022. január 31-ig érvényesek, az állami horgászjegy és fogási napló leadási határideje 2022. február 28.

Boldog Új Évet kívánunk!

HECSMSZ

 

 

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége