Hírek

Extra méretű pontyok érkeztek

2021. december 6-án.

Miklós napján több mint 100 darab: összesen 126 db (8 és 10 kg közötti, átlagosan 8,9 kg testtömeggel rendelkező) javarészt pikkelyes tájfajta pontyot (atalai, tiszai, böszörményi stb.) telepítettünk zárt horgászvizeinkbe: az Atkai-, a Gyálai-holtág (Lisztes) és a Maty-éri víztározóban.

Az éves halgazdálkodási tervekben foglalt mennyiségen felüli kihelyezést Oláh Szabolcs a szövetségünk ügyvezetője kezdeményezte, mikor értesült a nem mindennapi mérettel rendelkező halak vásárlási lehetőségéről. A gyönyörű (90%-ban pikkelyes) pontyok a Délszabolcsi Bt. tógazdaságában nevelkedtek Tiszanagyfalu határában. A halak mérlegelése hétfőn reggel 8 órakor kezdődött meg: egy dézsában három egyed mérésével.
 

A mérlegelő lapon jól megfigyelhető a garantált 8 kilós átlagsúly sőt mi több.

A zökkenőmentes rakodás, majd utazást követően fél egykor kezdődhetett meg az Atkai-holtágba szánt mennyiség (összesen 48 db = 424,5 kg) kihelyezése, mely telepítés megvalósulását 750 000 Ft összeggel támogatta az ATKA Kupa társrendezői: a Jonas Building Kft. (Jónás Gábor EV) és a Ádex Kft. (Kis László EV). Ezúton is köszönjük!  

Atka után a Maty-éri víztarozó, bajai úti betonozott partrészén folytattuk a nagytestű pontyok telepítését. A Maty-éren már vártak bennünket a Szegedi TV munkatársai, akik légi és földi videó-felvételeket készítettek a rendkívüli telepítésről. A felvételek hamarosan megtekinthetőek lesznek a Peca Túra és a szegedi TV műsoraiban.

A tározó legutóbbi vízfeltöltése óta már történt extra méretű pontytelepítés (2020. április 16-án, 24 darab 10 kiló feletti szegedi tükrös került); nem a mostani pikkelyesek lesznek a tározó legnagyobbjai. December 6-tól, összesen 45 db (405,2 kg) kapitális 95%-ban pikkelyes ponty erősíti a tározó pontyállományát.

Végezetül a Gyálai Holt-Tisza Lisztes szakaszába helyeztünk ki összesen 33 db kapitális pontyot, mintegy 296,9 kg mennyiségben. 

Idén a téli napok rövidsége és a hosszú utazás miatt speciális haljelet nem helyeztünk a halakban, azonban minden egyedről fotót készítettünk. A fotók segítségünkre lehetnek az esetleges későbbi azonosítás végett (pl. a pikkelymintázat, pigmenthiány, stb.). 

Felhívjuk a figyelmet az érintett vízterületeken a ponty felső mérethatára 6 kg! Megfogásuk, fotózásukat követően a vízbe azonnal vissza kell engedni.

A felső mérethatárral védett fajok egyedeinek kifogása (megtartása) súlyos következményeket von maga után, ponty esetében különösen! Halvédelmi értékek

Például: Felső mérethatárral rendelkező vízterületen egy 9,5 kg ponty megtartása esetén: a halgazdálkodási érték: 9500 Forint x 15 szorzó = 142 500 Forint bírságtétel várható.


GALÉRIA

Bízunk benne, hogy a jövő horgászéveiben sokak számára felejthetetlen élményt fognak nyújtani a gyönyörű pikkelyesek (tükrösök)!

Vigyázzunk rájuk! 

HECSMSZ

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége