Hírek

Év hala 2022

Ismét szavazhatunk az év halára

Most is közönségszavazás dönti el, hogy mi lesz a következő év hala. Az akció célja, mint eddig is, őshonos halaink népszerűsítése. Szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet (http://haltanitarsasag.hu/azevhala.hu.php). 

Egyik jelöltünk a hazánkban szinte mindenfelé megtalálható bodorka.

Narancsvörös szeme és hasonló színű úszói alapján nem nehéz felismerni, de a vörösszárnyú keszeggel könnyen összetéveszthető, ha nem figyelünk rá, hogy utóbbinak a hátúszója sokkal hátrébb kezdődik a hasúszó tövénél. Elsősorban az álló- és a lassan áramló vizeket kedveli. Növekedése lassú, de a kisebbekből is nagyon finom, ropogós sült hal készíthető.

A másik jelölt a nagyobb folyóink dévérzónáját jellemző bagolykeszeg.

Nevét nagy szeméről és a bagolycsőrhöz hasonlóan lekerekített orráról kapta. A keszegfélék közül ennek a leghosszabb a farokalatti úszója. Hozzá hasonlóval csak a laposkeszeg rendelkezik, de míg annak felső állású a szája, ennek alsó állású. A bagolykeszeg áramláskedvelő faj. Jól fejlett példányai elérik a 25-30 centit, a húsa ízletes. 

Harmadik jelöltünk a védett széles durbincs, melyet 1974-ben írtak le a Dunából.

vágódurbinccsal ellentétben kissé meredekebben emelkedik a tarkója, kimerevített hátúszójának a vége derékszögben éri el a faroknyelet, és testén a kis barna foltocskák többnyire szabálytalan harántsávokba rendeződnek. Áramláskedvelő faj, természetvédelmi értéke példányonként 5000 Ft.

A Magyar Haltani Társaság várja a halbarátok szavazatait.

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége